Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Το weekend που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

credit-suisse-–-ubs:-Ο-μόνος-μεγάλος-κερδισμένος-και-οι-πολλοί-χαμένοι

Ο Όμιλος UBS έχει αναδειχθεί ως η μία και μοναδική παγκόσμια τράπεζα της Ελβετίας με μια κρατική διάσωση της μικρότερης ομοτίμου Credit Suisse, ένα επικίνδυνο στοίχημα που κάνει την ελβετική οικονομία να εξαρτάται περισσότερο από μια μονο τραπεζα..

Η κίνηση που ανακοινώθηκε αργά την Κυριακή στη Ζυρίχη περιόρισε έναν αγώνα με τον χρόνο από τις ρυθμιστικές αρχές για να αποφευχθεί μια κατάρρευση. Η Ελβετία δεσμεύεται με περίπου 260 δισεκατομμύρια φράγκα (170 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δάνεια και εγγυήσεις για να στηρίξει τον νέο όμιλο, προστατεύοντας από περαιτέρω κινδύνους που τον υπονομεύουν.

Η συναλλαγή – η πρώτη διάσωση μιας παγκόσμιας τράπεζας από την οικονομική κρίση του 2008 – παρέχει τεράστια επιρροή στην UBS, απαλλάσσοντάς την από τον κύριο αντίπαλό της. Θα αλλάξει το τοπίο των τραπεζών στην Ελβετία, όπου τα υποκαταστήματα της Credit Suisse και της UBS είναι διάσπαρτα παντού, μερικές φορές σε απόσταση μόλις μέτρων μεταξύ τους.

Οι τράπεζες, δύο από τις πιο σημαντικές συστημικά στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό τομέα, κατέχουν συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία έως και 140% του ελβετικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση για την οικονομία της.

Μετά το οικονομικό κραχ του 2008, οι πολιτικοί δεσμεύτηκαν να μην διασώσουν ποτέ ξανά τις τράπεζες. Η διάσωση της Credit Suisse, ενορχηστρωμένη με δημόσιο χρήμα, δείχνει τη συνεχιζόμενη ευπάθεια των τραπεζών και πώς τα προβλήματά τους μπορούν γρήγορα να ανακάμψουν στη χώρα τους.

Μόνο η διάσωση της Credit Suisse είχε ένα τίμημα περίπου 260 δισεκατομμυρίων φράγκων με δημόσια δάνεια και εγγυήσεις – το ένα τρίτο του ΑΕΠ του αλπικού κράτους.

«Οι όροι της εξαγοράς είναι πολύ υπέρ της UBS», δήλωσε ο Tobias Straumann από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. «Ήταν σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση γιατί δεν ήθελαν τη συμφωνία».

«Υπό κανονικές συνθήκες, θα έλεγα ότι είναι μια απολύτως φανταστική συμφωνία για την UBS», δήλωσε ο Johann Scholtz, αναλυτής της Morningstar.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ , της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας, δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν τις γραμμές ανταλλαγής δολαρίων, βοηθώντας τους επενδυτές να ηρεμήσουν από την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα.

Η αποτυχία δύο αμερικανικών τραπεζών και η καταστροφή των μετοχών της Credit Suisse προκάλεσαν σοκ στις αγορές την περασμένη εβδομάδα.

Η UBS θα πληρώσει 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την 167 ετων Credit Suisse και θα αναλάβει ζημίες τουλάχιστον 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου παραγώγων και άλλων ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων. Η Credit Suisse είχε χρηματιστηριακή αξία περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κλείσιμο την Παρασκευή.

Οι κάτοχοι των πρόσθετων ομολόγων Tier 1 της Credit Suisse θα εξαφανιστούν.

Η συμφωνία σηματοδοτεί μια στροφή της μοίρας για τις τράπεζες. Κατά τη διάρκεια του μεγάλου χρηματοοικονομικού κραχ, η UBS και όχι η Credit Suisse χρειαζόταν κρατική υποστήριξη.

Η περιουσία των τραπεζών άλλαξε απότομα τον περασμένο χρόνο. Η UBS κέρδισε 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, ενώ η Credit Suisse έχασε 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μετοχές της Credit Suisse μειώθηκαν κατά 74% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ της UBS είναι σχετικά σταθερές.

Η UBS γίνεται ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος ηγέτης στη διαχείριση χρημάτων για τους πλούσιους, με την ηγετική θέση της UBS στην Κίνα να συμπληρώνεται πλέον από τη δύναμη της Credit Suisse στην υπόλοιπη Ασία, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή.

Η UBS μπορεί επίσης να διατηρήσει το στολίδι στο στέμμα της Credit Suisse, της εγχώριας τράπεζας.

«Στο παρελθόν, όταν συζητήθηκε μια συμφωνία μεταξύ της Credit Suisse και της UBS, ένα σημείο κόλλημα θα ήταν η συγκέντρωση, ειδικά στην εγχώρια αγορά», δήλωσε ο Scholtz της Morningstar. «Είναι επίσης το πιο σταθερό κομμάτι της επιχείρησης, που παράγει αρκετά μετρητά».

Η UBS νικησε επίσης έναν μεγάλο ανταγωνιστή στις συναλλαγές κινητών αξιών. Η UBS κέρδισε 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από την αγορά και πώληση μετοχών, νομισμάτων και ομολόγων. Η Credit Suisse σημείωσε περίπου 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Ο θάνατος της Credit Suisse ήταν ένα πλήγμα στη φήμη της Ελβετίας για τον τραπεζικό τομέα και προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια χρηματοδότηση.

Σε συνέντευξη Τύπου που ανακοίνωσε τη συμφωνία, η υπουργός Οικονομικών Karin Keller-Sutter υπερασπίστηκε τη διάσωση, λέγοντας ότι ήταν καλό για τους κατόχους λογαριασμών Credit Suisse. Είπε ότι έκανε επίσης τραπεζικές εργασίες με την UBS. Αυτή η επιλογή των τραπεζών θα τελειώσει σύντομα.

«Αυτή η λύση ενέχει κινδύνους», παραδέχτηκε, υποβαθμίζοντας τυχόν ανησυχίες για το μέγεθος της νέας τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε εναλλακτική λύση για την επίλυση των προβλημάτων της Credit Suisse κινδύνευε «ανεπανόρθωτη οικονομική αναταραχή».

Καθισμένος στα δεξιά της, ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher είπε ότι ο νέος όμιλος θα περιορίζεται από κινδύνους, όπως η επενδυτική τραπεζική, ώστε να ταιριάζει με τη συντηρητική κουλτούρα της UBS.

«Μια νέα UBS θα παραμείνει σταθερή», είπε. Ο πρόεδρος της Credit Suisse, Axel Lehmann, αντίθετα, καταρρακώθηκε καθώς η τράπεζά του αποδείχθηκε ανίκανη να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων και ζημιών .

Στα τέλη του περασμένου έτους, οι εικασίες ότι η τράπεζα θα καταρρεύσει οδήγησε τους πελάτες να αποσύρουν δεκάδες δισεκατομμύρια, σφραγίζοντας τη μοίρα της.Χαρακτήρισε την Κυριακή ως «ιστορική, θλιβερή μέρα».

Οι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία στη Ζυρίχη προετοιμάζονται για τεράστιες περικοπές θέσεων εργασίας, με 10.000 θέσεις πιθανώς στη γραμμή, δήλωσαν πηγές στο Reuters το Σάββατο. Ωστόσο, δεν θα είναι όλα απλά για την UBS.

Η τράπεζα αντιμετωπίζει κινδύνους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, πιθανές δικαστικές επιβαρύνσεις και οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να ζητήσουν από τον δανειστή να διακρατεί περισσότερα κεφάλαια στο μέλλον, είπαν αναλυτές της Jefferies.

«Θα αλλάξουμε, αλλά δεν θα αλλάξουμε τόσο πολύ», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS, Ραλφ Χάμερς, ο οποίος θα ηγηθεί του νέου τραπεζικού μεγαθήρου. «Θα είμαστε ακόμα Ελβετοί».

Σχετικα αρθρα

Γιατί το κόστος του χρήματος συνεχίζει να «ανεβαίνει», ενώ ο πληθωρισμός «πέφτει»

admin

Παράγωγα: Η αύξηση στη νευρικότητα εκτίναξε τον τζίρο

admin

Αναστολή συμβάσεων εργασίας στον κλάδο της γουνοποιίας για τον Ιούνιο

fastpath

Χατζηθεοδοσίου: Οριζόντια αντιμετώπιση στη φορολογία δεν σημαίνει και δίκαιη μεταχείριση

fastpath

Eurobank: Η «ακτινογραφία» της οικονομίας το α’ τρίμηνο – Τα θετικά και αρνητικά μηνύματα

fastpath

Πως ο Πούτιν προσπαθεί να ξαναβάλει φωτιά στα Βαλκάνια

admin

Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ): Οι μεταβλητές για το μέλλον της ασφάλισης στην Ελλάδα

fastpath

Ας ηγηθεί η Βιομηχανία Τροφίμων της βιωσιμότητας της τροφής μας… Λεφτά υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης

fastpath

Moody’s: Πώς «βλέπει» τις ελληνικές τράπεζες μετά τις εκλογές

admin

Πληθωρισμός: Νέα επιβράδυνση στο 4,1% στην Ελλάδα – Η καλύτερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2021

admin

Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ): Οι έξι προκλήσεις στην επόμενη μέρα του ασφαλιστικού κλάδου

fastpath

Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για την ενεργειακή ασφάλεια εν όψει καλοκαιριού

fastpath