Image default
Αγορές

Wall Street: Δεύτερη σερί άνοδος-Πάνω από τις 4.000 μονάδες ο S&P 500

Wall Street: Δεύτερη σερί άνοδος-Πάνω από τις 4.000 μονάδες ο S&P 500

Σε ανοδική τροχιά διατηρήθηκε για δεύτερη διαδοχική μέρα η Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να κλείνουν με κέρδη σχεδόν ή άνω του 1% και με έναν εξ αυτών, τον ευρύτερο S&P 500, να επανέρχεται πάνω από το κρίσιμο όριο των 4.000 μονάδων.

Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση της Τρίτης (21/3) ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,98% στις 32.560,60 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,31% στις 4.003,16 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,58% στις 11.860,11 μονάδες. Η μετοχή της αμερικανικής τράπεζας First Republic, που βρέθηκε στο προσκήνιο και που είχε «βουλιάξει» 47% την Δευτέρα, σήμερα ακολούθησε ανοδική τροχιά, σημειώνοντας «άλμα» 29,5%.

Σε γενικότερο πλαίσιο, οι περιφερειακές τράπεζες έλαβαν σήμερα ώθηση και από τη δήλωση της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η οποία ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εγγυηθεί περισσότερες καταθέσεις (δηλαδή άνω του τρέχοντος ορίου των 250.000 δολαρίων) σε περίπτωση επιδείνωσης της τραπεζικής κρίσης.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), η οποία ήδη συνεδριάζει και αύριο (22/3) πρόκειται να ανακοινώσει αν και κατά πόσο θα αυξήσει τα επιτόκιά της. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, έναντι μεγαλύτερων αυξήσεων τις προηγούμενες φορές, ενώ γίνεται λόγος και για παύση των αυξήσεων, για πρώτη φορά μάλιστα μετά από έναν χρόνο.

Στα μάκρο της ημέρας, οι μεταπωλήσεις κατοικιών πραγματοποίησαν άλμα 14,5% τον Φεβρουάριο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,58 εκατομμυρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2020 που βάζει τέλος σε ένα σερί δώδεκα πτωτικών μηνών.

Στους ρυθμούς των χρηματαγορών κινούνται τα εμπορεύματα

Η επαναφορά στα κέρδη των χρηματιστηρίων έχει ως αποτέλεσμα την ανάλογη κίνηση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες λαμβάνουν ώθηση από την υποχώρηση των ανησυχιών γύρω από την τραπεζική κρίση.

Η είδηση ​​ότι η Ρωσία θα διατηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση της παραγωγής μέχρι τον Ιούνιο συνέβαλε επίσης στην ενίσχυση των τιμών, που κινούνται ανοδικά για δεύτερη σερί μέρα μετά τα χαμηλά 15 μηνών που προηγήθηκαν.

Στις συναλλαγές της Τρίτης, το αμερικανικό WTI κέρδισε 1,69 δολάρια ή 2,5% και έκλεισε στα 69,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντίστοιχα το Brent πρόσθεσε 1,53 δολάρια ή 2,1% στα 69,33 δολάρια το βαρέλι.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού σε συνάρτηση με την ανάκαμψη των αγορών. Συγκεκριμένα, το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε πάνω από 2% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλειά του εδώ και περίπου έξι εβδομάδες, μετά τα κέρδη της Δευτέρας που οδήγησαν προσωρινά το πολύτιμο μέταλλο πάνω από τα 2.000 δολάρια, ήτοι στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα του τελευταίου έτους.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έχασε 41,70 δολάρια ή  2,1% έκλεισε στα 1.941,10 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τις 3 Φεβρουαρίου. Το ασήμι παραδόσεως Μαΐου έχασε 22 cents ή 1% στα 22,425 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ο χαλκός του ίδιου μήνα κέρδισε 4 cents ή 1,1% στα 3,994 δολάρια η λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Τζάνετ Γέλεν
  • FEDERAL RESERVE
  • FIRST REPUBLIC BANK
  • ΜΟΝΑΔΕΣ
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός
  • μεταπωλήσεις κατοικιών

    Σχετικα αρθρα

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Άλμα» στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τον «πάγο» της Fed

    admin

    Ευρώπη: Κλειστά τα περισσότερα χρηματιστήρια – Απώλειες στο Λονδίνο

    admin

    Αναγνωριστικές κινήσεις στη Wall Street πριν τη Fed

    admin

    Ήπια άνοδος για τον FTSE 100 στις… λειψές ευρωαγορές

    admin

    Απώλειες σε Ιαπωνία και Αυστραλία- Βλέμματα σε Fed και γιεν

    admin

    Sell off στη Wall Street-Μείον 550 μονάδες ο Dow τον Απρίλιο

    admin

    Ευρωαγορές: Πρώτος μήνας απωλειών από τον Οκτώβριο- Πτώση 1,49%

    admin

    Στο κόκκινο η Wall Street λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή σημαντικών μάκρο ανακοινώσεων

    admin

    Πρώτος πτωτικός μήνας για τον Nikkei εντός του 2024

    admin