Image default
Οικονομία

GAP Interconnector: Δεύτερο πρότζεκτ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Η διασύνδεση θα ενισχύσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, αναδεικνύοντάς την σε κόμβο μεταφοράς στην υπόλοιπη Ευρώπη «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο, σημείωσε ο Andreas Borgeas, Διευθύνων Σύμβουλος του έργου, σε εκδήλωση με εκπροσώπους του Τύπου.

Το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης GAP Interconnector, που σχεδιάζεται ώστε να διασυνδέσει την Αίγυπτο με την Ελλάδα (μέσω της Κρήτης), θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε εξαγωγέα «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό τόνισαν στελέχη του Ομίλου Eunice, φορέα προώθησης του έργου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες για τους εκπροσώπους του Τύπου.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Andreas Borgeas, Διευθύνων Σύμβουλος του έργου και πρώην γερουσιαστής της Καλιφόρνιας, η διασύνδεση θα ενισχύσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, αναδεικνύοντάς την σε κόμβο μεταφοράς στην υπόλοιπη Ευρώπη ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται στην Αίγυπτο από ανανεώσιμες πηγές. Σύμφωνα με τον κ. Borgeas, ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, για το οποίο έχει ήδη πραγματοποιηθεί μελέτη σκοπιμότητας. Επίσης, έχουν διεξαχθεί ωκεανογραφικές μελέτες για τη χαρτογράφηση των περιοχών που περιλαμβάνονται στη χάραξη του έργου.

Μέσω του GAP Interconnector (Greece-Africa Power), αρχικός προορισμός της «πράσινης» ενέργειας από την Αίγυπτο θα είναι η Κρήτη, ώστε στη συνέχεια να μεταφερθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο της Αθήνας. Η «ραχοκοκαλιά» του έργου θα είναι τα δύο καλώδια συνεχούς ρεύματος, χωρητικότητας 2.000 MW (2 GW), που θα ξεκινούν από το Matruh της Αιγύπτου και θα καταλήγουν στον Αθερινόλακκο της Κρήτης, σε απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων.

Απαιτητικό έργο

Στα δύο αυτά σημεία θα εγκατασταθούν οι απαραίτητοι σταθμοί μετατροπής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καλώδια θα ποντισθούν σε περιοχές με πολύ μεγάλα βάθη. Είναι ενδεικτικό ότι το βάθος της καλωδίωσης είναι περίπου 3.500 μέτρα στη λεκάνη του Ηροδότου της Αιγύπτου και 4.445 μέτρα στην περιοχή της Κρήτης. Σύμφωνα με τον κ. Borgeas, αν και πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο, πλέον «ωριμάζει» η τεχνολογία πόντισης καλωδίων σε τόσο μεγάλα βάθη.

Όπως πρόσθεσε, στόχος είναι ο φορέας υλοποίησης να εξελιχθεί σε πολυεθνική κοινοπραξία, με πρώτο βήμα την ένταξη σε αυτόν της αμερικανικής McDermott, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στην υλοποίηση υποθαλάσσιων κατασκευών. Σύντομα στην κοινοπραξία και εισέλθουν και άλλες επιχειρήσεις, από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Το GAP Interconnector είναι υποψήφιο για ένταξη στην 6η λίστα PCI (Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος) της Ε.Ε., όπως και στη λίστα PMI (Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος). Η ένταξη θα διασφαλίσει την επιτάχυνση της αδειοδότησης, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο για την κάλυψη από κοινοτικά κονδύλια του 10-15% της αρχικής επένδυσης του έργου.

Βέλτιστη χάραξη

Πρόκειται για το δεύτερο πρότζεκτ για τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, μετά το προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ GREGY Interconnector που προωθεί η Elica, θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου, και το οποίο προβλέπει την πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλώδιου μήκους 950, το οποίο θα ξεκινά από την περιοχή Wadi El Natrun στην Αίγυπτο και θα καταλήγει στην Αττική. Σύμφωνα με τον κ. κ. Borgeas, τα δύο έργα δεν είναι ανταγωνιστικά, ο μόνος συναγωνισμός που υπάρχει μεταξύ τους (όπως και με άλλες διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις ανά την Ευρώπη) αφορά τη διεκδίκηση υψηλής βαθμολογίας στις λίστες PCI-PMI.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του GAP Interconnector, σημείωσε ότι η όδευσή του ακολουθεί την ευθεία γραμμή που ενώνει την Αίγυπτο και την Κρήτη, με συνέπεια να έχει το μικρότερο δυνατό μήκος και, κατά συνέπεια, κόστος. Επίσης, η χάραξη είναι βέλτιστη καθώς η τοπογραφία νοτιοανατολική της Κρήτης είναι η λιγότερη απότομη. Παράλληλα, το έργο διέρχεται στο σύνολό του από την οριοθετημένη Ελληνο-Αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Το έργο συμπληρώνεται από την επίσης προτεινόμενη ηλεκτρική διασύνδεση Southern Aegean Interconnector (SAI) που θα διασυνδέει την Αττική, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, διευκολύνοντας την εξαγωγή ελληνικής καθαρής ενέργειας από τα νησιά του Αιγαίου, προς τις γειτονικές χώρες. Το κόστος αυτού του δεύτερου πρότζεκτ ανέρχεται σε 1.5 δισ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Αποδεκτές οι προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας

admin

Alpha Bank: Ενίσχυση του Πρωτογενούς Πλεονάσματος και Δυναμική Συρρίκνωσης του Δημοσίου Χρέους

admin

Σκρέκας: Αποδίδουν τα μέτρα – Μηδενικές ανατιμήσεις Μάρτιο και Απρίλιο

admin

POS – ταμειακές: Ξεπέρασαν τις 250.000 οι διασυνδέσεις, 17.000 επιχειρήσεις δεν έχουν ανταποκριθεί – Τα πρόστιμα

admin

Πράσινα τιμολόγια ρεύματος: Αναλυτικά οι τιμές ανά προμηθευτή

admin

ΟΟΣΑ: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Ανάπτυξη 2% φέτος και 2,5% το 2025

admin

Στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι συμμετέχει ο Κ. Χατζηδάκης

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 11,3% κατέγραψε το εξωτερικό εμπόριο με τις BRICS στο α’ τρίμηνο

admin

Δυσκολεύονται να πληρώσουν το ρεύμα τρεις στους 10 βιοτέχνες στη Θεσσαλονίκη

admin

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2% εφέτος και 2,5% το 2025 για την Ελλάδα

admin

ICAP CRIF: Σε ανοδική τροχιά οι πωλήσεις προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης

admin

Στο Παρίσι ο Κ. Χατζηδάκης για την Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ – Η ατζέντα

admin