Image default
Οικονομία

Tα οικονομικά πορίσματα – «εισιτήρια» για ξένα κεφάλαια και για τις αγορές

Αρχίζει η σκυταλοδρομία από την επόμενη εβδομάδα για το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Τα ραντεβού, οι διαπραγματεύσεις και οι αξιολογήσεις. Η σημασία για την επενδυτική βαθμίδα και για την έλευση επενδύσεων.

Η διατήρηση και η ενίσχυση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας, όπως γίνεται αντιληπτή στο εξωτερικό θα είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους πολιτικής τον τελευταίο (ουσιαστικά) «παραγωγικό» μήνα πριν τις εκλογές. Και τούτο, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, με στόχο την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, αλλά και την στήριξη της ανάπτυξης μέσα από την προσέλκυση ώριμων ξένων κεφαλαίων (που ευνοεί και η παγκόσμια συγκυρία).

Η δουλειά που πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα είναι εντατική σε μία σειρά από πεδία, για να διασφαλιστεί πως το «Success Story» που αποτυπώθηκε και στο άρθρο του - θα έχει συνέχεια. Πλέον το διακύβευμα είναι μία σειρά από επίσημα πορίσματα που δρομολογούνται το επόμενο διάστημα.

Η χρονική συγκυρία ουσιαστικά οδηγεί την κυβέρνηση στην υποχρέωση να ολοκληρώσει εμπροσθοβαρώς το επενδυτικό και μεταρρυθμιστικό έργο που είχε σχεδιαστεί για το επόμενο διάστημα. Τη στρατηγική την περιέγραψε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνοντας ότι μπορεί η επαναφορά σε επενδυτική βαθμίδα να καταστεί εφικτή εντός του 2023, αλλά και αναφέροντας ότι η Ελλάδα «έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδυάζει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και με μία γρήγορη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους».

Τα πορίσματα

Η «σκυταλοδρομία» των αξιολογήσεων ξεκινά αυτή την εβδομάδα με τριήμερες εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στο μέτωπο της μεταπρογραμματικής αξιολόγησης. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και το πόρισμα θα βγει το Μάιο (κοντά στις ημέρες της «κάλπης» με βάση τα υφιστάμενα σενάρια για το χρόνο διενέργειας των εκλογών).

Επίσης, μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να στείλει το ΥΠΟΙΚ και τον νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό (Πρόγραμμα Σταθερότητας) , το οποίο ναι μεν θα φτιαχτεί, αλλά θα ξανά… αλλάξει το Σεπτέμβριο με βάση το πρόγραμμα της νέας Κυβέρνησης. Θα πρέπει από τώρα να διασφαλίζει την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ ετησίως. Και για αυτό το μέτωπο η αξιολόγηση θα ανακοινωθεί το Μάιο, μαζί με συστάσεις πολιτικής οι οποίες θα πρέπει να δείχνουν ότι η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά προσαρμογής και διασφαλίζει την απομείωση του χρέους. Προς το παρόν η ελληνική οικονομία θα αξιολογηθεί με βάση τις συστάσεις «γέφυρα» που είναι ήδη γνωστές από την Κομισιόν, καθώς δεν έχει καταστεί εφικτή η συμφωνία για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο. Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρόλα αυτά, να συνεχίζει να προσπαθεί την ανακοίνωση ενός σχεδίου Κανονισμού μέσα στον Απρίλιο.

Παράλληλα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα σταλεί και το ετήσιο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων. Αυτή τη φορά συνδέεται περισσότερο με το Ταμείο Ανάκαμψης και με τις μεταρρυθμίσεις που αυτό περιλαμβάνει.

Την άλλη εβδομάδα (31/3) θα στείλει η ΕΛΣΤΑΤ στις Βρυξέλλες τα δημοσιονομικά στοιχεία, με ανανεωμένες εκτιμήσεις για το τρέχον έτος, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τα στοιχεία αυτά θα πιστοποιηθούν στις 21 Απριλίου από την Eurostat, διαμορφώνοντας ένα ακόμα ορόσημο για την εικόνα της χώρας.

Έως το τέλος Απριλίου επιχειρείται να σταλεί στις Βρυξέλλες και το αίτημα για την 3η δόση επιδοτήσεων 1,71 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εδώ ουσιαστικά ίσως λαμβάνει χώρα και ο πιο μεγάλος αγώνας δρόμου. Το αίτημα συνδέεται με την ολοκλήρωση δεκάδων οροσήμων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και της προκήρυξης/κατοχύρωσης διαγωνισμών που έπρεπε να γίνουν έως το τέλος του 2022. Ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες σε κάποιους διαγωνισμούς, αλλά και αγωνία για περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να υπάρξουν νομικές διαδικασίες. Η πρώτη προκαταρκτική αξιολόγηση αναμένεται δύο με τρεις μήνες αργότερα.

Μεγάλο crash test θα είναι και η αποδοχή από τους δανειστές του νέου αιτήματος για επιπλέον δάνειο 5 δισ. ευρώ από το Tαμείο Aνάκαμψης, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που συνδέονται με το REPowerEU. Το αίτημα επιχειρείται να γίνει το ταχύτερο δυνατό, ούτως ώστε να προλάβει η παρούσα κυβέρνηση να διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις που ακολουθούν. Είναι άδηλο αν θα γίνει εφικτό να κατατεθεί (εν συνεχεία όταν ολοκληρωθεί αυτός ο πρώτος κύκλος), το επίσημο αίτημα για την επιπλέον επιδότηση από το REPopowerEU, αλλά και για την αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πιθανότερο είναι αυτή η διαδικασία να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές.

Από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα πρέπει να λάβει χώρα η ετήσια αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας βάση του Άρθρου 4 του καταστατικού του. Αλλά και από πλευράς αγορών υπάρχουν ραντεβού το επόμενο διάστημα: Η επόμενη αξιολόγηση από οίκο είναι αυτή της S&P στις Απριλίου 21 Απριλίου.

Σχετικα αρθρα

Αυγενάκης: Δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες για την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών μας

admin

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ποια περιοχή… ξεπούλησε – Τα επίσημα στοιχεία

admin

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα τις πράσινες επενδύσεις

admin

Οι business της Ρωσίας με το φυσικό αέριο – Ο πόλεμος με Ουκρανία και ο νέος πελάτης

admin

Μεγαλώνει η απειλή για την οικονομία της Ευρώπης

admin

Γιατί η Ελλάδα πληρώνει πρόωρα μνημονιακό χρέος

admin

Ρεύμα: Ρεκόρ συμμετοχής των ΑΠΕ το 1ο τρίμηνο – «Βουτιά» των εισαγωγών

admin

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας – Χαμηλό έξι μηνών

admin

Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι δείχνει το «χρηματιστήριο» του οβελία

admin

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

admin