Image default
Οικονομία

Η τραπεζική κρίση «επισπεύδει» τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για… ψηφιακά νομίσματα

Οι Κεντρικές Τράπεζες αναζητούν στα ψηφιακά νομίσματα, άλλο ένα «εργαλείο» στην δημιουργία και κυκλοφορία του χρήματος στο τραπεζικό σύστημα.

Πόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά θα μπορούσαν να δράσουν οι κεντρικές τράπεζες για να αποτρέψουν την χρηματοπιστωτική κρίση αν είχαν στην διάθεσή τους τα ψηφιακά νομίσματα (CBDC);

«Πολύ» είναι η ευθεία απάντηση μελέτης οικονομολόγων της BIS (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών) που μόλις κυκλοφόρησε στον διαδικτυακό της ιστότοπο.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Project Icebreaker: Άλλο ένα βήμα ετοιμότητας «εισαγωγής» των ψηφιακών νομισμάτων (ευρώ)

Η 94 σελίδων μελέτη με τίτλο «CBDC policies in open economies» των Michael Kumhof, Marco Pinchetti, Phurichai Rungcharoenkitkul και Andrej Sokol, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στις διαδικασίες επίσπευσης της εισαγωγής των ψηφιακών νομισμάτων από τις Κεντρικές Τράπεζες ανά τον πλανήτη.

Αλλά, η συγκεκριμένη «δείχνει» – σε συνθήκες εργαστηρίου βέβαια – το πώς η παράλληλη με το «κανονικό» νόμισμα, κυκλοφορία των ψηφιακών νομισμάτων, θα επέτρεπε ένα πολύ πιο αποτελεσματικό έλεγχο και ρύθμιση της νομισματικής κυκλοφορίας στην οικονομία, με αποτέλεσμα την αποφυγή μεγάλου μέρους διακυμάνσεων που προκαλούν χρηματοπιστωτικά σοκ.

Παράλληλα, εξηγεί το πώς και γιατί η κεντρικά ελεγχόμενη κυκλοφορία του CBDC δεν… καταργεί τις τράπεζες και το τραπεζικό σύστημα. Όπως σημειώνει η μελέτη: «το βασικό εύρημα είναι ότι τα χρηματοπιστωτικά σοκ αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της διακύμανσης της πραγματικής συνολικής ζήτησης και του πληθωρισμού, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της διακύμανσης των χρηματοοικονομικών μεταβλητών…».

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι ετοιμάζουν άρον – άρον στις Βρυξέλλες για επόμενο «μουτζούρη» της τραπεζικής κρίσης

Με την εισαγωγή των CBCD, η μελέτη υποστηρίζει ότι οι διακυμάνσεις αυτές μπορούν να περιοριστούν σημαντικά και να προληφθούν τα σοκ που προκαλούνται από αυτές… Ο λόγος, είναι ότι ο μηχανισμός μετάδοσης του CBDC, το καθιστά ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο «για την εξομάλυνση των επιπτώσεων των χρηματοπιστωτικών σοκ».

Όπως υποστηρίζεται: «αυτό υποδηλώνει ότι εξομαλύνονται οι χρηματοοικονομικές μεταβλητές διακυμάνσεις» και «μπορεί να συμβάλει πολύ σημαντικά στην ευημερία… Αυτό έχει σημασία, επειδή οι πολιτικές CBDC είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην εξομάλυνση χρηματοοικονομικών μεταβλητών….». Όσο, δε, για τον ρόλο των τραπεζών, η μελέτη εντοπίζει ότι «οι ισολογισμοί των τραπεζών αυξάνονται σημαντικά μακροπρόθεσμα, ενώ το μέσο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών παραμένει περίπου σταθερό και αυτό αντικρούει την αντίληψη ότι η εισαγωγή ενός CBDC οδηγεί αναπόφευκτα σε κατάργηση του διαμεσολαβητικού ρόλου των τραπεζών…».

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευάλωτοι Δανειολήπτες: Όλα τα νέα κριτήρια ανά αριθμό τέκνων – Αυξάνονται και τα όρια για καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η οποία έχει κοινοποιηθεί στις Κεντρικές Τράπεζες, η κυκλοφορία του CBDC θα πρέπει να κυμανθεί για να είναι λειτουργική στις συνθήκες που έχουν χρησιμοποιηθεί σαν βάση της μελέτης στο 40% του ΑΕΠ. Βέβαια, μια περισσότερο διεξοδική ανάγνωση της μελέτης καθιστά σαφές ότι στην πραγματικότητα τα δύο νομίσματα, το «κανονικό» και το «ψηφιακό» από την φύση και την λειτουργία τους στο νομισματικό σύστημα δεν είναι απολύτως ταυτόσημα. Από το πρώτο σημείο, ήτοι το επιτοκιακό τους «κόστος», μέχρι και τον μηχανισμό κυκλοφορίας τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διαφέρουν, με το «άυλο» CBDC να είναι στον απόλυτο έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας από κάθε άποψη, ενώ το «κανονικό» είναι σε θέση να κυκλοφορεί από τον καταθετικό λογαριασμό μέχρι το «στρώμα» του χρηματοκατόχου…

Εξού και η ευκολία της Κεντρικής Τράπεζας να μπορεί μέσω των CBDC να «εξομαλύνει/ρυθμίζει» τις απότομες διακυμάνσεις που οδηγούν σε χρηματοπιστωτικά σοκ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση «κινείται» προς τα επόμενα «θύματά» της στο τραπεζικό σύστημα, οι διαδικασίες μετάβασης στην εισαγωγή ψηφιακών νομισμάτων από τις Κεντρικές Τράπεζες επισπεύδονται.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας – Χαμηλό έξι μηνών

admin

Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι δείχνει το «χρηματιστήριο» του οβελία

admin

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

admin

Χατζηδάκης: Σημαντικές συναντήσεις στην υπουργική διάσκεψη του ΟΟΣΑ

admin

Αγγίζει το 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

admin

Ευρωπαϊκή οικονομία: Δείχνει… σημεία ζωής, στο 0,3% η ανάπτυξη α’ τριμήνου 2024

admin

Ποιοι προορισμοί βούλιαξαν από τουρίστες το Πάσχα

admin

HEPI: Αισθητά κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης οι τελικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα

admin

Στουρνάρας: Πιο πιθανό σενάριο τώρα οι τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

admin

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Τέλος στις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις

admin