Image default
Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επέστρεψαν 31 παιδιά μετά την παράνομη μεταφορά τους στη Ρωσία

Τριάντα ένα παιδιά επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους στην Ουκρανία αυτό το Σαββατοκύριακο έπειτα από μια μακρά επιχείρηση για τον επαναπατρισμό τους από τη Ρωσία ή την κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, όπου είχαν μεταφερθεί από κατεχόμενες περιοχές από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Μητέρες αγκάλιασαν γιους και κόρες καθώς διέσχιζαν τα σύνορα από τη Λευκορωσία στην Ουκρανία την Παρασκευή μετά μια δύσκολη αποστολή διάσωσης που περιελάμβανε ταξίδια σε τέσσερις χώρες.

Τριάντα ένα παιδιά επέστρεψαν στην Ουκρανία μετά την παράνομη μεταφορά τους στη Ρωσία από εδάφη που έχει καταλάβει η Μόσχα, ανακοίνωσε σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ΜΚΟ Save Ukraine. “Σήμερα υποδεχόμαστε άλλα 31 παιδιά που επιστρέφουν στα σπίτια τους, τα οποία είχαν μεταφερθεί παράνομα από Ρώσους από κατεχόμενα εδάφη”, έγραψε ο Μίκολα Κουλέμπα, στέλεχος της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

В Україну повернулася 31 дитина, вивезена раніше до Росії – Save Ukraine.
«Після тривалої кількамісячної розлуки вони зустрінуться зі своїми сім’ями. Попереду і в дітей, і в батьків – психологічне й фізичне відновлення» https://t.co/I8taB1PweW pic.twitter.com/T49JGfZWLx

— ✙ Ukraine News UP ✙ (@by_Ukraine) April 8, 2023

Τα παιδιά αυτά είχαν οδηγηθεί στη Ρωσία από τις περιοχές του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, και της Χερσώνας, στη νότια, διευκρίνισε η οργάνωση, της οποίας βασική αποστολή είναι η καταπολέμηση του “εκτοπισμού” Ουκρανόπουλων, όπως το χαρακτηρίζει.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, τα παιδιά που κρατούσαν βαλίτσες και τσάντες διέσχισαν τα σύνορα πεζή την Παρασκευή, μαζί με συγγενείς τους, μετά ανέβηκαν σε ένα λεωφορείο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Ο Μίκολα Κουλέμπα χαιρέτισε τις “ηρωικές μητέρες” που πήγαν να πάρουν τα παιδιά τους και δήλωσε ότι ήταν η “πιο δύσκολη” αποστολή από αυτές που έπρεπε η ΜΚΟ να φέρει εις πέρας μέχρι τώρα.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία επρόκειτο να φέρει πίσω δύο εγγόνια πέθανε από το “στρες”, έγραψε στο Facebook ο Κουλέμπα, διευκρινίζοντας ότι οι Ουκρανές γυναίκες υποβλήθηκαν σε “ανάκριση 13 ωρών” από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB).

Οι αρχές του Κιέβου εκτιμούν ότι περισσότερα από 16.000 Ουκρανόπουλα έχουν “απαχθεί” και μεταφερθεί στη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, και πολλά φέρεται να έχουν δοθεί σε ανάδοχες οικογένειες.

Η Μόσχα αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς, και δηλώνει ότι “έσωσε” Ουκρανόπουλα απομακρύνοντάς τα από τις μάχες και ότι εφαρμόζει διαδικασίες για την επανένωσή τους με τις οικογένειές τους.

Στις 17 Μαρτίου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένα ιστορικό ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος “φέρεται να είναι υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου του παράνομου εκτοπισμού” Ουκρανών ανηλίκων “από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία”.

Το ΔΠΔ που εδρεύει στη Χάγη εξέδωσε επίσης διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, την επίτροπο για τα δικαιώματα του παιδιού στη Ρωσική Ομοσπονδία, για παρόμοιους λόγους.

Ειδήσεις σήμερα:

Ελληνοτουρκικά – Ακάρ: «Μορατόριουμ» στο Αιγαίο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου

Συρμός του Προαστιακού παρέσυρε 16χρονο στον Ταύρο – Νοσηλεύεται διασωληνωμένος

Θανάσης Αντετοκούνμπο: Παίζει με… μέσο τον αδελφό του στο ΝΒΑ, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί

Σχετικα αρθρα

Πόλεμος στο Ισραήλ – OHE: Στο αρχείο η μία από τις καταγγελίες του Ισραήλ σε βάρος εργαζομένων της UNRWA

admin

Η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα έφερνε καταστροφή στη Μέση Ανατολή, προειδοποιούν οργανώσεις αρωγής προσφύγων

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία – Politico: Ελλάδα, Ισπανία δεν στέλνουν πυραύλους και η Γερμανία δεν καταλαβαίνει το γιατί

admin

ΗΠΑ: Παρά τις πιέσεις, η μητρική εταιρεία του TikTok δεν πουλάει την εφαρμογή

admin

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

admin

Γάζα: Ο αμερικανικός στρατός άρχισε την κατασκευή προβλήτας

admin

ΗΠΑ: Μέρος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας θα φτάσει στην Ουκρανία εντός των ημερών, λέει ο Λευκός Οίκος

admin

Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας

admin

Ταϊλάνδη: Ο καύσωνας συνεχίζεται – 30 νεκροί από τη ζέστη από την αρχή της χρονιάς

admin

OHE: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου βοήθησε Γάζα, αλλά δεν αρκεί

admin

Ιράκ: Έντεκα άνθρωποι εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού με κατηγορίες για «τρομοκρατία»

admin

Γαλλία: Μόνο το… 3% των νέων 18-24 ετών θα ψηφίσει το ψηφοδέλτιο του Μακρόν στις ευρωεκλογές

admin