Image default
Οικονομία

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία προς την πιο αδύναμη ανάπτυξη από το 1990

Το Ταμείο υποστηρίζει πως «οι πρόσφατες χρηματοπιστωτικές πιέσεις έχουν περιορισμένο αντίκτυπο» στην παγκόσμια οικονομία.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με το χαμηλότερο ρυθμό από το 1990, σημειώνεται στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία του παγκόσμιου ΑΕΠ που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση που συνοδεύει τις προβλέψεις του Ταμείου, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δοκιμάζεται από τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού και τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν να αποκλιμακώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Η παγκόσμια οικονομία δεν αναμένεται σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο να επιστρέψει στους ρυθμούς ανάπτυξης που είχα πριν από την πανδημία του κορονοϊού» σημειώνεται στην τελευταία έκθεση του World Economic Outlook του ΔΝΤ.

Το Ταμείο εκτιμά πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 2,8% για το σύνολο του 2023, έναντι εκτίμησης για ανάπτυξη 2,9% στην προηγούμενη έκθεση του ΔΝΤ τον Ιανουάριο.

Οι προβλέψεις του Ταμείου αντικατοπτρίζουν «τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός, τον αντίκτυπο της πρόσφατης επιδείνωσης στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις» υπογραμμίζεται στην έκθεση.

  • ΔΝΤ για Ελλάδα: Ισχυρότερη ανάπτυξη, ταχύτερη μείωση ανεργίας – «Καμπανάκι» για πληθωρισμό και εξωτερικό ισοζύγιο

Οι μεγάλες οικονομίες

  • Για τις ΗΠΑ, αναμένεται πως η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,6% έναντι του 1,4% στην έκθεση του Ιανουαρίου. Για το 2024 αναμένεται ανάπτυξη 1,1%.
  • Για την Ευρωζώνη, εκτιμάται πως η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% έναντι 0,7% στην έκθεση του Ιανουαρίου. Το 2024 αναμένεται ανάπτυξη 1,4%.
  • Για την Κίνα, αναμένεται ανάπτυξη της οικονομίας κατά 5,2% για το 2023, όπως και στην έκθεση του Ιανουαρίου. Για το 2024 εκτιμάται πως η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 4,5%

Σχετικά με την τραπεζική κρίση του Μαρτίου, με την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως «οι πρόσφατες χρηματοπιστωτικές πιέσεις έχουν περιορισμένο αντίκτυπο» στην παγκόσμια οικονομία. «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή, αλλά ανησυχούμε για μια επιδείνωση σε περίπτωση που χρηματοπιστωτικές συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω και σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα» τονίζεται στην έκθεση.

Σχετικά με την πορεία του παγκόσμιου πληθωρισμού, το Ταμείο αναμένει πως θα διαμορφωθεί στο 7% για το σύνολο του 2023 έναντι 6,4% στην έκθεση του Ιανουαρίου. Το 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,9%.

Η ανάπτυξη των τιμών στην πλειονότητα των χωρών θα μείνει πάνω από τον στόχο των περισσότερων κεντρικών τραπεζών μέχρι το 2025.

Αναφορικά με την επιτοκιακή πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, το Ταμείο υποστηρίζει πως «μια ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας (υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων με τον κίνδυνο πρόκλησης ύφεσης) έχει γίνει μεγαλύτερος κίνδυνος, ειδικότερα για τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Ακόμα, άξιο αναφοράς είναι πως το ΔΝΤ θέτει την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας έως το 2028 στο 3%, το χαμηλότερο επίπεδο της 5ετής πρόβλεψης του Ταμείου για το παγκόσμιο ΑΕΠ απ’ όταν άρχισε να δημοσιεύεται η έκθεση World Economic Outlook το 1990.

Σχετικα αρθρα

Αγγίζει το 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

admin

Ευρωπαϊκή οικονομία: Δείχνει… σημεία ζωής, στο 0,3% η ανάπτυξη α’ τριμήνου 2024

admin

Ποιοι προορισμοί βούλιαξαν από τουρίστες το Πάσχα

admin

HEPI: Αισθητά κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης οι τελικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα

admin

Στουρνάρας: Πιο πιθανό σενάριο τώρα οι τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

admin

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Τέλος στις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις

admin

Πρόωρα στη σύνταξη με πλήρεις αποδοχές

admin

Economist: Η μετανάστευση αυξάνεται προκαλώντας μεγάλες οικονομικές συνέπειες

admin

Οι εξοδούχοι του Πάσχα δεν γλίτωσαν από την ακριβή βενζίνη – Υψηλές τιμές στους πασχαλινούς προορισμούς

admin

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

admin

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της η βιομηχανία παραγωγής ελαιόλαδου

admin

Η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

admin