Image default
Οικονομία

Γιατί η διολίσθηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ βάζει… δύσκολα στην ΕΚΤ

Τα δεδομένα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αυξάνουν τα περιθώρια ευελιξίας της Fed και μειώνουν τις δυνατότητες «χαλάρωσης» στην ΕΚΤ και την απόφαση που πρέπει να πάρει στις 4 Μάη. 

Στις 4 του Μάη η ΕΚΤ θα κληθεί να απαντήσει όχι μόνο στις προκλήσεις του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αλλά και στην ταχύτερη διολίσθηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον Μάιο, αφήνει τα ευρωπαϊκά επιτόκια μιάμιση περίπου μονάδα (150 bp) χαμηλότερα, σε ένα περιβάλλον που ο ονομαστικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται «προσγειωμένος» στο 5%, ενώ ο ευρωπαϊκός στο 6,9%.

Με άλλα λόγια, τα «πραγματικά» επιτόκια στην Ευρώπη βρίσκονται σε αρνητικό επίπεδο της τάξης του -3,5% ενώ τα αμερικανικά σχεδόν στο 0% – 0,25%. Η διαφορά στις αποδόσεις των κεφαλαίων σε πραγματικούς όρους είναι τεράστια και δεν αφήνει περιθώρια στην ΕΚΤ παρά μόνο σε μία κατεύθυνση, την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στις 4 Μάη πολύ πιθανόν κατά 0,50%.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΚΤ: Τι κάνει τον πληθωρισμό που «πέφτει» να γίνεται ακόμα πιο… επικίνδυνος

Με την Fed να αυξάνει τα αμερικανικά επιτόκια κατά 0,25% στην επόμενη σύγκλισή της τον Μάιο, θα φθάσουν στο 5%-5,25%. Και οι αγορές, αναμένουν ότι η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο. Για την ΕΚΤ, η πορεία δεν μπορεί να σταματήσει εκεί, πολύ περισσότερο αν στο μεταξύ ο Απρίλιος δεν αποδειχθεί τόσο παραγωγικός στην περαιτέρω διολίσθηση του πληθωρισμού.

Οι συνέπειες στην συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ – δολαρίου παρ’ ότι προς το παρόν δείχνουν να συγκρατούν το ευρώ στο 1,09 δολ. αρχίζουν να αποκτούν προβλήματα και από άλλες πλευρές, αδυνατίζοντας τον διεθνή του ρόλο. Όπως αποκάλυψε πρόσφατο δημοσίευμα των FT η συμμετοχή του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές έχει ήδη σχεδόν εξισορροπηθεί από την ραγδαία επέκταση της χρήσης του κινεζικού γουάν. Με το δολάριο να παραμένει κυρίαρχο στις διεθνείς συναλλαγές – κυρίως λόγω των χρηματιστηριακών συναλλαγών – με συμμετοχή πάνω από 83% – 84%, το ευρώ κάλυπτε μόλις το 4,2% – 4,5% των διεθνών συναλλαγών.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι «μνήμες» των subprime (2007) αρχίζουν να… ανασταίνονται μέσα στο 2023

Το γουάν που μέχρι πριν από ένα χρόνο είχε συμμετοχή μόλις στο 2%, μέσα σε 12 – 13 μήνες έχει ανέβει στο 4% με σταθερά ανοδική τάση, η οποία αποδίδεται στην διαμεσολάβηση της εμπορικής κίνησης των ρωσικών προϊόντων με τις διεθνείς αγορές μέσω της Κίνας και του γουάν. Οι ανατροπές αυτές και η εμπλοκή της Ευρωζώνης στον αποκλεισμό της Ρωσίας έχουν επιτείνει τις πιέσεις στο ευρώ, του οποίου οι συναλλαγματικές ισοτιμίες εξαρτώνται σε υψηλό βαθμό από το εάν και πόσο η ΕΚΤ θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων.

Με τα νέα δεδομένα του πληθωρισμού του Μαρτίου για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η απόφαση της ΕΚΤ στις 4 του Μάη αποκτά νέες διαστάσεις καθώς η επιλογή μιας περαιτέρω αύξησης της τάξης του 0,5%, θα αυξήσει τις ήδη υπάρχουσες πιέσεις στις αγορές ομολόγων και τις τιμές ακινήτων, που αναδύονται σαν βασικοί παράγοντες αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Σχετικα αρθρα

Goldman Sachs: Το τέλος της στασιμότητας στην Ευρωζώνη – Τα σενάρια για την ΕΚΤ

admin

ΒΟΕ: Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη Fed προϊδεάζει για μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο

admin

Influencers: Σκληρή μάχη για την παγκόσμια πίτα των 21 δισ. ευρώ

admin

Εξαγωγές, τουρισμός, Ταμείο Ανάκαμψης οδηγούν σε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης

admin

Ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών αυξάνεται τον Μάιο

admin

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις

admin

Τι θα συμβεί αν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία; Δείτε τι συμβαίνει στη Γεωργία

admin

Τουρκία: Εκτίναξη του πληθωρισμού κοντά στο 70%

admin

Αέριο: Εντός του μήνα η εμπορική πρεμιέρα της «πύλης» LNG στην Αλεξανδρούπολη

admin

Πληθωρισμός: Τα καλά νέα από τον δομικό δείκτη – Το στοίχημα σε μεταφορές, τουρισμό και τρόφιμα

admin

Σιδηρόδρομος: 463 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του δικτύου από τις ζημιές του Daniel

admin

Τιμές ρεύματος: Τρία εργαλεία για συγκρίσεις στη διάθεση των καταναλωτών

admin