Image default
Ευρώπη

Παρασημοφορήθηκε με τον Μεγάλο Σταυρό η Μέρκελ εν μέσω αντιδράσεων

Η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έλαβε το υψηλότερο παράσημο της χώρας, αλλά πολλοί, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων μελών του ίδιου του κόμματός της, δηλαδή του CDU, δεν συμφώνησαν ότι η τιμή της άξιζε.

Η Μέρκελ, η οποία ήταν καγκελάριος της Γερμανίας για 16 χρόνια μέχρι τις πιο πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, τιμήθηκε με τον Μεγάλο Σταυρό, το ανώτατο παράσημο της χώρας, από τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κατά τη διάρκεια τελετής το βράδυ της Δευτέρας.

Όμως η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς εκπρόσωποι από όλο το πολιτικό φάσμα έθεσαν υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον η πολιτική κληρονομιά της Μέρκελ αξίζει να τιμηθεί με αυτόν τον τρόπο.

Μεταξύ των επικριτών ήταν και ηγετικά στελέχη του συντηρητικού CDU.

Ενώ είναι «σαφές» ότι η Μέρκελ έχει «μεγάλα επιτεύγματα, ιδίως διεθνώς, έκανε επίσης λάθη, ακόμη και κραυγαλέα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του CDU Κάρστεν Λίνεμαν στο RTL.

Ο ίδιος επέκρινε την ενεργειακή πολιτική της πρώην καγκελαρίου, χαρακτηρίζοντας «λάθος» την απόφασή της να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια χωρίς να εξασφαλίσει μια εναλλακτική εγχώρια πηγή ενέργειας.

Ο Λίνεμαν κατηγόρησε επίσης την προσφυγική πολιτική της Μέρκελ, λέγοντας ότι έγιναν «κραυγαλέα λάθη» με τη μη επαρκή προστασία των συνόρων κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015.

Εν τω μεταξύ, η αποξένωση μεταξύ της Μέρκελ και του κόμματός της φαίνεται να είναι αμοιβαία, καθώς κανένα μέλος της ηγεσίας του CDU δεν βρισκόταν στη λίστα των προσκεκλημένων για την τελετή της Δευτέρας, η οποία αντ’ αυτού περιελάμβανε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Μέρκελ είναι μόλις το τρίτο πρόσωπο στην ιστορία της Γερμανίας που λαμβάνει τον Μεγάλο Σταυρό, μετά τους συντηρητικούς πρώην καγκελάριους Κόνραντ Αντενάουερ και Χέλμουτ Κολ.

Σχετικα αρθρα

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin