Image default
Πολιτική

Εκλογές 2023: Αύριο αποφασίζει ο Άρειος Πάγος αν το κόμμα Κασιδιάρη μπορεί να συμμετέχει

Με τρικ στο τρικ δείχνει να κινείται ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος κατέθεσε αίτηση συμμετοχής στις εκλογές με το Εθνικό Κόμμα Ελληνες και επικεφαλής τον ταξίαρχο (κατόπιν συνταξιοδότησης) Δημήτρη Χατζηλιάδη, μετά από αλλεπάλληλες παλινδρομήσεις με το κόμμα EAN… του συνταξιούχου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Η συνεχιζόμενη δημοσκοπική άνοδος του κόμματος Κασιδιάρη -οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τού δίνουν άνετη είσοδο στη Βουλή, εφόσον ο Αρειος Πάγος επιτρέψει τη συμμετοχή του- δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στις αποφάσεις της Ολομέλειας του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Η πολιτικά μονήρης πορεία του κόμματος Κασιδιάρη δεν ήταν και τόσο μεγάλη έκπληξη, αφού πηγές προσκείμενες στον εισαγγελέα Κανελλόπουλο μετέφεραν εδώ και ημέρες την απροθυμία του να δεχτεί μια σειρά από πρωτοπαλίκαρα και συνεργάτες του Κασιδιάρη (Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Αντώνης Γρέγος κ.ά.) στον πολιτικό του σχηματισμό προκειμένου να διασφαλίζεται η συνέχεια από τους Ελληνες στο Εάν…, εφόσον το κόμμα του που είχε ιδρυθεί σε ανύποπτο χρόνο τον Φεβρουάριο του 2022 λειτουργούσε ως πολιτική πλατφόρμα για τη συμμετοχή της Ακροδεξιάς στις εκλογές.

Ο Κασιδιάρης από την άλλη δεν έκανε πίσω, συνεπώς οι -μέχρι πριν από μερικές ημέρες- συνοδοιπόροι τα έσπασαν και ο κ. Κανελλόπουλος κινήθηκε με τη σειρά του μόνος καταθέτοντας στον Αρειο Πάγο ξεχωριστή αίτηση συμμετοχής στις εκλογές. Πηγές πέριξ του Κασιδιάρη σπεύδουν να αποδραματοποιήσουν την κατάσταση λέγοντας ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοια συνταύτιση απόψεων με τον κ. Κανελλόπουλο ώστε να υπάρξει και οριστική ρήξη.

Αυτό, βεβαίως, δεν απηχεί την πραγματικότητα, καθώς το μεταξύ τους «νταραβέρι», η ανάληψη των ηνίων του κόμματος των Ελλήνων, που έχει ιδρύσει ο πρωτόδικα καταδικασμένος και έγκλειστος στις Φυλακές Δομοκού Κασιδιάρης, καθώς και η προσπάθεια αλλαγής του καταστατικού του έγινε… υπό το φως της ημέρας και συνοδευόταν από αλλεπάλληλες δηλώσεις του κ. Κανελλόπουλου και δημοσιεύματα του φιλικού, στον Κασιδιάρη, Τύπου.

Στη φάκα

Αρμόδιες πηγές, πάντως, εκτιμούν μιλώντας στο thetimes|-.gr ότι ο τρόπος που κινήθηκε εν τέλει ο Κασιδιάρης τον οδηγεί στη φάκα του νέου νόμου, παρά την απόρριψη -για τυπικούς λόγους- προσφυγής που κατέθεσε το κόμμα «Ελληνες» για τη χρήση του συγκεκριμένου προσδιορισμού και από τον Κασιδιάρη, το κόμμα του οποίου φέρει την ονομασία Εθνικό Κόμμα – Ελληνες. Κι αυτό γιατί ο Αρειος Πάγος θα κληθεί σε πρώτη φάση να εξετάσει τη φυσική ή την πραγματική ηγεσία του νεοπαγούς σχηματισμού.

Και μπορεί ο Κασιδιάρης να μην εμφανίζεται ως φυσικός αρχηγός, είναι όμως η ψυχή του κόμματος. Αλλωστε, η δικηγόρος του ήταν αυτή που το πρωί της περασμένης Τετάρτης ανακοίνωσε τι μέλλει γενέσθαι με το κόμμα και τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας.

Οπως εκτιμούν, όμως, οι ίδιες πηγές, ακόμα κι αν το κόμμα καταφέρει να ξεφύγει από τη δικλίδα ασφαλείας σχετικά με την ηγεσία του, υπάρχει η επόμενη διάταξη που αναφέρει ότι η ύπαρξη καταδικασμένου για αδικήματα όπως αυτά για τα οποία κρατείται ο Κασιδιάρης κρίνεται ως επιβαρυντική περίσταση για τη συμμετοχή του πολιτικού σχηματισμού εν συνόλω στις εκλογές, καθώς δύναται να εκληφθεί ως απειλή για το δημοκρατικό πολίτευμα.

Η επόμενη κίνηση

Κατά τη συνήγορό του Βάσω Πανταζή, ο Κασιδιάρης εμφανίζεται απαισιόδοξος για το αν ο Αρειος Πάγος θα εγκρίνει τη συμμετοχή του κόμματός του στις εκλογές, σε αντίθεση με την ίδια που εμφανίζεται βέβαιη ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα… αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το πολιτικό σύστημα παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις Κασιδιάρη και δεν εφησυχάζει. Η εκτίμηση ανώτερων πολιτικών και δικαστικών κύκλων είναι ότι πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις ώστε το κόμμα του να τεθεί εκτός εκλογικής διαδικασίας, κανείς, όμως, δεν θέλει να προκαταλάβει την κρίση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Από την άλλη, με το «γκελ» του Κασιδιάρη στο αντισυστημικό κοινό, αλλά και σε πολλούς νέους, πολύπειροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το πρόβλημα είναι πιο βαθύ από το αν ua συμμετάσχει ή μη ο νεοπαγής πολιτικός σχηματισμός στις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι ο Κασιδιάρης δεν πρόκειται να βάλει φρένο στις φιλοδοξίες του, ακόμα κι αν κοπεί από τις πρώτες εκλογές. Και ενώ μπορεί να προσφύγει στο Εκλογοδικείο, αρκετοί επεξεργάζονται ένα μακιαβελικό σενάριο.

Στην εξίσωση υπάρχει, άλλωστε, το κόμμα Εάν…, το οποίο θεωρητικά δεν έχει κώλυμα συμμετοχής στις πρώτες κάλπες, από τη στιγμή που δεν προκύπτει άμεση ή έμμεση σχέση με τον Κασιδιάρη. Ενώ, λοιπόν, ο Κανελλόπουλος και ο Κασιδιάρης φαινομενικά έχουν έρθει σε ρήξη, θα μπορούσε ο δεύτερος να επιχειρήσει ένα νέο deal με τον πρώην αντεισαγγελέα εν όψει των δεύτερων εκλογών, στην περίπτωση που δρομολογηθούν, με το Εάν… να έχει ήδη περάσει μία φορά από τη βάσανο του Αρείου Πάγου.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι και σε αυτό το σενάριο ο Αρειος Πάγος θα αναλάβει δράση, εφόσον σε μια τέτοια περίπτωση θα επιχειρηθεί μια προφανής μεθόδευση. Ο Κασιδιάρης, όμως, μπορεί να επιχειρήσει να πατήσει πάνω στο πρώτο πράσινο φως του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κανελλόπουλου και να κάνει με τη σειρά του λόγο για μεθόδευση, σε περίπτωση που αυτό κοπεί εν όψει των δεύτερων εκλογών λόγω της δικής του εμπλοκής ή απλής στήριξης.

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι το προφανές αλισβερίσι που έγινε επί εβδομάδες λειτουργεί ως «επιβαρυντική περίσταση» και για το Εάν… του Κανελλόπουλου εφόσον επανέλθει σε τροχιά δεσμών με το σύστημα Κασιδιάρη.

Ειδήσεις σήμερα

Τα social της ντροπής: 10.000 χρήστες στο Discord με βίντεο και φωτογραφίες ανυποψίαστων Ελληνίδων

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Η τεχνολογία «καταργεί» 83.000.000 θέσεις εργασίας – Ξεχάστε τους ταμίες τραπεζών και τους υπαλλήλους γραφείου

Ρομά: Πόσοι είναι στην Ελλάδα σήμερα – Οι οικισμοί τους, οι ηλικίες και οι συνθήκες διαβίωσης

Subscribe to our News

* indicates required



/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Φλωρίδης: Στο Μάτι εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ – Αυτός της ΝΔ ξεκινάει από αύριο

admin

Φάμελλος: Το νομοσχέδιο του υπουργείο Δικαιοσύνης είναι μνημονιακού τύπου

admin

Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης εξέλαβε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού ως ασυλία

admin

Μητσοτάκης: Οι αποφάσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικες – Κρίθηκαν με το νομοθετικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Σχοινάς στην DW: «Τα καταφέραμε στην Κομισιόν»

admin

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι μπορούν να επανεξεταστούν, δεν είναι τελεσίδικες

admin

Πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι έδρες, οι πολιτικές ομάδες, οι επιτροπές, η παραγωγή νομοθετικού έργου

admin

Αλαλούμ στην Ελληνική Λύση: Η δήλωση Ιερώνυμου μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο Βελόπουλος – Νομίζαμε ότι ήταν ο Παύλος Μαρινάκης, σχολίασε ο Χήτας

admin

Σπίρτζης κατά Κασσελάκη: Κακώς λέει για «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» – Δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική να γίνει πρωθυπουργός

admin

Μαρινάκης: Η επιστολική ψήφος είναι μία μεγάλη αλλαγή που ήρθε για να μείνει – Γράφτηκαν 202.556 εκλογείς από 128 χώρες

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα για κλήση της Ν. Κεραμέως στη Βουλή για τα προσωπικά δεδομένα

admin

Γιώργος Καρατζαφέρης στον Δανίκα: «Εχω μια ατάκα για όλα τα παιδιά μου»

admin