Image default
Οικονομία

Η «φωτογραφία» που «διαψεύδει» την κα Λαγκάρντ και τον κο Πάουελ

Η ταυτόσημη «μικρή» αύξηση επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ, υπαινίσσεται άδηλη «στροφή» της νομισματικής πολιτικής, υπό την απειλή άμεσων κρίσιμων συνεπειών στην οικονομία.

Πόσο έχει «δυσκολέψει» η πρόσβαση στην χρηματοδότηση; Τόσο πολύ που να συγκρίνεται πλέον με την εποχή που ο Βόλκερ στις αρχές της δεκαετίας του ’80 έστειλε την διεθνή οικονομία σε γενικευμένη ύφεση προσπαθώντας να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό.

Το ακόλουθο διάγραμμα της Gavekal Research, δημοσιευμένο από το -, καταγράφει το σημείο που βρίσκεται ο δείκτης True Financial Conditions Index και ο οποίος είναι επικαιροποιημένος με τα τρέχοντα δεδομένα.

Πρόκειται για τον δείκτη που λαμβάνει συνθετικά υπ’ όψη του, τους όρους που το χρηματοπιστωτικό σύστημα παρέχει δάνεια, αποτυπώνει την ικανότητα χρηματοδοτικής πρόσβασης στην στέγαση (τιμές real estate), την απόδοση των επιχειρηματικών κεφαλαίων σε σύγκριση με το σταθμισμένο μέσο κόστος κεφαλαίου (περιθώριο Wicksellian), κ.α. Πρόκειται για τον πλέον αντιπροσωπευτικό δείκτη προσβασιμότητας της οικονομίας στην χρηματοδότηση. Αυτός ο δείκτης σήμερα έχει σχεδόν αγγίξει το σημείο που ήταν το 1980 – 81 μετά την «επίθεση» Βόλκερ με τα διψήφια επιτόκια.

Αν ο περιορισμός προσβασιμότητας της οικονομίας στην χρηματοδότηση, βρίσκεται σε ένα τέτοιο επίπεδο, με τις συνακόλουθες συνέπειες, είναι προφανές ότι η διακριτική «στροφή» στην ρητορική τόσο της Fed όσο και της ΕΚΤ, με την παράλληλη κίνηση περιορισμένης στο 0,25% αύξησης των επιτοκίων, λέει περισσότερα από όσα η κα Λαγκάρντ και ο κ. Πάουελ μπορούσαν να πουν χθες και σήμερα.

Οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, αντίθετα από την τρέχουσα εικόνα τους, ετοιμάζονται να σηκώσουν… χειρόφρενο.

Και αυτό αρχίζει να συμβαίνει πριν ο πληθωρισμός επιστρέψει στο επίπεδο του 2%.

Η σχεδόν βίαιη αύξηση των επιτοκίων με παράλληλη συρρίκνωση των ισολογισμών της Fed και της EKT, τους τελευταίους 10 μήνες προσιδιάζει -τηρουμένων των αναλογιών- στην «βιαιότητα» της παρέμβασης Βόλκερ απέναντι στο πληθωριστικό τσουνάμι της δεκαετίας του ’70.

Η αλλαγή ρητορικής

Τόσο ο κ. Πάουελ χθες όσο και η κα Λαγκάρντ σήμερα, με διαφορετική ευχέρεια εκφραστικής διατύπωσης, αλλά και γνώσης, ο καθένας, σημάδεψαν με τις ανακοινώσεις της αύξησης κατά 0,25% των επιτοκίων ένα σημείο στροφής στην νομισματική πολιτική, αντιστρόφως ανάλογο εκείνου των ανακοινώσεων του Δεκέμβρη του 2021.

Αναμφίβολα οι «περιπέτειες» της τραπεζικής κρίσης στο αμερικάνικο, αλλά και στο ευρωπαϊκό, τραπεζικό σύστημα, που δείχνουν να συνεχίζονται, αποτελούν ένα σύμπτωμα των βαθύτερων μεταβολών που συμβαίνουν στην σιωπηρή κίνηση μεγάλων όγκων κεφαλαίων που αναζητούν πλέον μεγαλύτερη ασφάλεια και αποδόσεις.

Οι κινήσεις αυτές τροφοδοτούνται από τις μεταβολές που προκαλεί η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών στο κόστος του χρήματος και την αποδοτικότητα των κεφαλαίων.

Και στο… διάβα τους αυτοί οι τεράστιοι όγκοι κεφαλαίων απλώς διαλύουν ότι δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει.

Αυτή η «δυναμική» δεν μπορεί να αγνοηθεί πλέον από τους κεντρικούς τραπεζίτες και αυτό «αποτυπώθηκε» στην άτυπα συντονισμένη απόφαση Fed και ΕΚΤ για αυξήσεις μόλις 0,25% (παρά τον υψηλό ακόμα υποκείμενο πληθωρισμό) και επιβράδυνση (έως και διακοπή) της μέχρι σήμερα τάσης της νομισματικής τους πολιτικής.

Από τώρα και στο εξής το μεγάλο στοίχημα για τις αγορές απέναντι στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών είναι το πόσο θα κρατήσει η περίοδος μη μεταβολής των επιτοκίων και κυρίως το πόσο γρηγορότερα ή αργότερα θα αρχίσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Σχετικα αρθρα

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

admin

Τέλη Κυκλοφορίας: Τα σενάρια για τις αλλαγές του 2025

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων τη Μεγάλη Τρίτη

admin

ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες στις ψηφιακές εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου»

admin

ΗΠΑ: Στο 2,8 τον Μάρτιο ο αγαπημένος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

admin

Ανέβασε ρυθμούς η οικοδομική δραστηριότητα – Χωρίς φρένο η άνοδος των τιμών στα οικοδομικά υλικά

admin

Διπλό πρεσάρισμα Κομισιόν για τα ληξιπρόθεσμα «φέσια» του Δημοσίου

admin

Δημοπρασία 3μηνων εντόκων στις 30 Απριλίου

admin

Πληθωρισμός… κρατήσεων στους μισθούς των Ελλήνων

admin