Image default
Αγορές

Περιφερειακές τράπεζες και Fed «πληγώνουν» τη Wall Street

Περιφερειακές τράπεζες και Fed «πληγώνουν» τη Wall Street

Νέες απώλειες καταγράφουν την Πέμπτη (4/5) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να ανησυχούν για ενδεχόμενες πτωχεύσεις κι άλλων αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών. Παράλληλα, αγχώνονται για τον χρονικό ορίζοντα κατά τον οποίο θα συνεχίσουν οι κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια.

Η Federal Reserve προχώρησε στη 10η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της από τον Μάρτιο του 2022, με την κεντρική τράπεζα να «μαλακώνει» το λεξιλόγιο στην έκθεσή της σχετικά με τις μελλοντικές αυξήσεις. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, «γκρέμισε» τις όποιες… κρυφές ελπίδες, καθώς είπε ότι δεν έχει αποφασιστεί το πολυαναμενόμενο «πάγωμα» των αυξήσεων, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως είναι πολύ νωρίς για μειώσεις των επιτοκίων.

«Στην επιτροπή έχουμε την άποψη ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, αλλά όχι τόσο γρήγορα», είπε ο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Fed και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Δεν είναι σκόπιμο να μειώσουμε τα επιτόκια και δεν θα μειώσουμε τα επιτόκια».

Στις συναλλαγές της Πέμπτης, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,69% στις 33.182,94 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,64% στις 4.064,20 μονάδες και ο Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,38% στις 11.979,62 μονάδες.

Οι μετοχές της PacWest υποχωρούν περισσότερο από 35%, μετά την είδηση ότι η τράπεζα της Καλιφόρνια αξιολογεί στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής πώλησης. Ισχυρές πιέσεις δέχονται όλες οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών, με τη Western Alliance να σημειώνει πτώση 19,2% και τη Zions Bancorporation να υποχωρεί κατά 11,3%.

Αντίστοιχα, η Paramount Global σημειώνει πτώση άνω του 10%, αφού η εταιρεία μέσων ενημέρωσης δεν πέτυχε τα αναμενόμενα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο σε επίπεδο αποτελεσμάτων και έδειξε συνεχιζόμενη διαφημιστική αδυναμία. Η Paramount μείωσε επίσης το μέρισμά της από 24 σεντς σε 5 σεντς ανά μετοχή.

Στα μάκρο της ημέρας, συρρίκνωση κατά 6,4 δισ. δολάρια κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Μάρτιο. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε 9,2%, αφού το εμπορικό έλλειμμα έφτασε στα 64,2 δισ. δολάρια. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Σε ετήσια βάση, το εμπορικό έλλειμμα «βούτηξε» 27,56% το πρώτο τρίμηνο.

Παράλληλα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 242.000 έναντι 230.000 την προηγούμενη εβδομάδα, τη στιγμή που οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 240.000 αιτήσεις. Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ανήλθαν σε 1,80 εκατ. έναντι 1,85 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 1,86 εκατ. αιτήσεις.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
  • αμερικανικες τραπεζες
  • FEDERAL RESERVE
  • PACWEST
  • WESTERN ALLIANCE

    Σχετικα αρθρα

    Χονγκ Κονγκ-Ταϊβάν «έσωσαν» την Ασία μετά τα αποτελέσματα της Apple

    admin

    Κέρδη, με τεχνολογική ώθηση, στη Wall Street

    admin

    Με μεικτά πρόσημα και «παράπονα» στη Fed έκλεισαν οι ευρωαγορές

    admin

    Υψηλότερο άνοιγμα στην Wall Street μετά την απόφαση της Fed

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Άλμα» στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τον «πάγο» της Fed

    admin

    Ευρώπη: Κλειστά τα περισσότερα χρηματιστήρια – Απώλειες στο Λονδίνο

    admin

    Αναγνωριστικές κινήσεις στη Wall Street πριν τη Fed

    admin

    Ήπια άνοδος για τον FTSE 100 στις… λειψές ευρωαγορές

    admin

    Απώλειες σε Ιαπωνία και Αυστραλία- Βλέμματα σε Fed και γιεν

    admin

    Sell off στη Wall Street-Μείον 550 μονάδες ο Dow τον Απρίλιο

    admin