Image default
Οικονομία

Νέος Κανονισμός Λειτουργίας για την Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΕΕΠ

Το νέο Κανονισμό Λειτουργίας για την Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων υπέγραψε και θέτει σε ισχύ η ηγεσία της Αρχής με στόχο την βελτίωση της λειτουργίας της και την καλύτερη απόδοσή της.   

Το νέο Κανονισμό Λειτουργίας για την Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων υπέγραψε και θέτει σε ισχύ η ηγεσία της Αρχής με στόχο την βελτίωση της λειτουργίας της και την καλύτερη απόδοσή της.

Πρόκειται για ένα κείμενο με 29 άρθρα που προβλέπει και την παραμικρή λεπτομέρεια για τον αντικείμενο αλλά και τον ρόλο της Μονάδας αποσαφηνίζοντας τις αρμοδιότητες αλλά και τις υποχρεώσεις της.

Συγκεκριμένα στο πρώτο άρθρο ορίζεται το αντικείμενο του Κανονισμού Λειτουργίας της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, τον οποίο καταρτίζει, επικαιροποιεί και εφαρμόζει η Μονάδα, κατόπιν εντολής του Προέδρου της Ε.Ε.Ε.Π. Πρόκειται για το επίσημο και δεσμευτικό έγγραφο, στο οποίο καθορίζεται και εξειδικεύεται η θέση, ο ρόλος και η λειτουργία της Μονάδας στην Αρχή, ο τρόπος άσκησης των αρμοδιοτήτων της, το πλαίσιο υλοποίησης του έργου της, τα καθήκοντα του προσωπικού της και κάθε άλλο σχετικό αναγκαίο θέμα.

Στο δεύτερο άρθρο ορίζεται το Πεδίο Εφαρμογής των αρμοδιοτήτων της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχουκαι του έργου της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου όπου υπάγονται όλες οι Υπηρεσιακές Μονάδες της Ε.Ε.Ε.Π., τα συλλογικά όργανα αυτής, οι διαδικασίες και οι λειτουργίες της, τα εκτελούμενα στην Αρχή έργα καθώς και τα πληροφοριακά της συστήματα.

Το τρίτο άρθρο έχει τίτλο «Εσωτερικός Έλεγχος : Ρόλος – Σκοπός – Έργο της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου»

Σύμφωνα με τον Κανονισμό η λειτουργία του Εσωτερικού Ελέγχου αποτελεί μία ανεξάρτητη και αντικειμενική, διαβεβαιωτική και συμβουλευτική δραστηριότητα, με στόχο να προσδίδει αξία στην Ε.Ε.Ε.Π. και να βελτιώνει τις λειτουργίες των Υπηρεσιών της, υιοθετώντας μία συστηματική, επαγγελματική προσέγγιση στην αξιολόγηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των διαδικασιών διακυβέρνησης, διαχείρισης κινδύνων των δικλίδων ελέγχου.

Η Αρχή οφείλει να μεριμνά για την απρόσκοπτη λειτουργία της Μονάδας και την παροχή των αναγκαίων πόρων που καθιστούν εφικτή την άσκηση αποτελεσματικού και αποδοτικού ελεγκτικού και συμβουλευτικού έργου.

Η Μονάδα διαρθρώνεται οργανωτικά σύμφωνα με τον Οργανισμό της Αρχής σε επίπεδο Διεύθυνσης, υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Ε.Ε.Ε.Π. και έχει ως απώτερο σκοπό να συνεισφέρει στην εκπλήρωση της αποστολής της Ε.Ε.Ε.Π. και στην επίτευξη των στρατηγικών της στόχων, προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Η Μονάδα έχει ως στόχο να προσθέτει αξία στην Αρχή και να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας των Υπηρεσιών της, ενισχύοντας τη δυνατότητα επίτευξης των στρατηγικών της στόχων, μέσω της αντικειμενικής και εύλογης διαβεβαίωσης και της συμβολής της στην αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των συστημάτων και διαδικασιών διακυβέρνησης, διαχείρισης κινδύνων και δικλίδων ελέγχου.

Έργο της Μονάδας είναι η διεξαγωγή εσωτερικών ελέγχων (διαβεβαιωτικό/ελεγκτικό έργο) και η παροχή συμβουλευτικών έργων και υπηρεσιών, κατόπιν έγκρισης του Προέδρου της Ε.Ε.Ε.Π., κατ’ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας. Ειδικότερα, η Μονάδα έχει την ευθύνη σχεδιασμού, ανάπτυξης, παρακολούθησης και αξιολόγησης μεθόδων,συστημάτων και πρακτικών εσωτερικού ελέγχου, καθώς και ενίσχυσης της εφαρμογής των αρχών της διαφάνειας και λογοδοσίας της Αρχής.

Στις αρμοδιότητες της Μονάδας περιλαμβάνονται:

α. H αξιολόγηση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου της Ε.Ε.Ε.Π., ο εντοπισμός και η ανάλυση κινδύνων και αστοχιών, καθώς και η διατύπωση σχετικών προτάσεων βελτίωσης.

β. Η παρακολούθηση και αξιολόγηση των μηχανισμών και πρακτικών θέσπισης των στρατηγικών και επιχειρησιακών στόχων της Ε.Ε.Ε.Π. και των προγραμμάτων δράσης της καθώς και η διατύπωση σχετικών προτάσεων βελτίωσης.

γ. Η διατύπωση προτάσεων για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας κατά τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

δ. Η αξιολόγηση της οργάνωσης και λειτουργίας, των δραστηριοτήτων και προγραμμάτων της Αρχής και των Υπηρεσιών της βάσει των αρχών της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και η διατύπωση σχετικών προτάσεων βελτίωσης.

ε. Ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής των διαδικασιών εκτέλεσης του προϋπολογισμού, διενέργειας των δαπανών και διαχείρισης της πόρων της Ε.Ε.Ε.Π., για τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων μη χρηστής διοίκησης και διαχείρισης, κατάχρησης, σπατάλης ή απάτης.

στ. Η παροχή εύλογης διαβεβαίωσης περί της ακρίβειας, της αξιοπιστίας και της έγκαιρης προετοιμασίας των χρηματοοικονομικών και λοιπών αναφορών.

ζ. Ο έλεγχος εφαρμογής των κανόνων δικαίου και του εσωτερικού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας της Αρχής.

η. Η ανάπτυξη και η διαρκής βελτίωση της μεθοδολογίας και των εργαλείων του εσωτερικού ελέγχου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

θ. Η διασφάλιση της ορθής, αποτελεσματικής και ασφαλούς διαχείρισης και χρήσης των πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμογών, διαλειτουργικότητας/διασύνδεσης με άλλα, εσωτερικά και εξωτερικά, συστήματα και ανταλλαγής αρχείων και στοιχείων μεταξύ τους.

ι. Η αξιολόγηση της αποδοτικής και αποτελεσματικής χρήσης των υλικών και ανθρώπινων πόρων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Αρχής.

ια. Ο εντοπισμός, η καταγραφή και αξιολόγηση στοιχείων και πληροφοριών, μέσω των οποίων πιθανολογείται η ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων.

ιβ. Η συνεργασία με άλλες Αρχές, υπηρεσίες και φορείς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για θέματα που άπτονται του έργου της Μονάδας.

Ο Εσωτερικός Έλεγχος δεν υποκαθιστά την αρμοδιότητα και την ευθύνη της διοίκησης για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία αποτελεσματικών και αποδοτικών συστημάτων εσωτερικού ελέγχου, διαχείρισης κινδύνων, διακυβέρνησης και πρόληψης και εντοπισμού απάτης.

Ο Εσωτερικός Έλεγχος παρίσταται και παρακολουθεί, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Ε.Ε.Ε.Π., Συμβούλια Διευθυντών καθώς και σημαντικές ενημερώσεις της Ε.Ε.Ε.Π. και των Οργανικών Μονάδων της που άπτονται θεμάτων διακυβέρνησης και σημαντικών αποφάσεων, ώστε να δίνεται η δυνατότητα της πλήρους κατανόησης του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της Αρχής και της ανάλογης προσαρμογής των προτεραιοτήτων του Εσωτερικού Ελέγχου.

Το άρθρο 4 προβλέπει ότι ο Προϊστάμενος της Μονάδας τελεί σε λειτουργική σχέση αναφοράς με τον Πρόεδρο της Ε.Ε.Ε.Π., η οποία συνίσταται :

1. Στην έγκριση από τον Πρόεδρο της ΕΕΕΠ:

α) του περιεχομένου του Κανονισμού Λειτουργίας της Μονάδας.

β) του Εγχειριδίου Εσωτερικών Ελέγχων της Μονάδας.

γ) του Ετήσιου Προγράμματος Εργασιών της Μονάδας

2. Ο Πρόεδρος της ΕΕΕΠ είναι επιφορτισμένος με την έκδοση των εντολών εσωτερικών ελέγχων και παροχής συμβουλευτικών έργων της Μονάδας.
Με τον πέμπτο άρθρο ορίζονται τα Καθήκοντα του Προϊσταμένου της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου όπου μεταξύ άλλων ροτείνει, αρμοδίως, τρόπους για τη βελτίωση της διακυβέρνησης, της διαχείρισης κινδύνων και του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Ε.Ε.Ε.Π., ορίζει κατευθύνσεις και Οδηγίες, βάσει των επιχειρησιακών στόχων της Μονάδας, με σκοπό την ευθυγράμμισή τους με τους στόχους του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ε.Ε.Ε.Π, και καταρτίζει και υποβάλλει στον Πρόεδρο της ΕΕΕΠ Ετήσια Έκθεση με Γνώμη.

Στο 6ο άρθρο προβλέπεται ότι η λειτουργική ανεξαρτησία της Μονάδας διασφαλίζεται με την άμεση ιεραρχική υπαγωγή της στον Πρόεδρο της Ε.Ε.Ε.Π. και την παρακολούθηση των εργασιών της από την Επιτροπή Ελέγχου.

Στο Άρθρο 7 τονίζεται ότι το έργο της Μονάδας ασκείται με αμερόληπτο τρόπο και το ένατο άρθρο προβλέπει ότι για την άσκηση του έργου της Μονάδας απαιτείται επαγγελματική επάρκεια και δέουσα επαγγελματική επιμέλεια.

Στο ένατο άρθρο γίνεται αναφορά στον Ορισμό Εμπειρογνωμόνων και το δέκατο αφορά το Πρόγραμμα Αξιολόγησης και Βελτίωσης Ποιότητας.

Στο Άρθρο 11 αναφέρεται ότι με μέριμνα του Προϊσταμένου της, αξιολογεί και υποβάλλει κατάλληλες προτάσεις για τη βελτίωση των συστημάτων διακυβέρνησης της Ε.Ε.Ε.Π. ενώ στο άρθρο 12 ορίζεται η Διαχείριση Κινδύνου.

Στο άρθρο 19 ορίζονται οι ενέργειες σε περίπτωση ενδείξεων απάτης κατά τη διενέργεια του ελέγχου

1. Οι Εσωτερικοί Ελεγκτές εξετάζουν και αξιολογούν την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου και βοηθούν την Αρχή να προλαμβάνει τις περιπτώσεις απάτης, μέσω της ανίχνευσης και της καταγραφής των σχετικών κινδύνων.

2. Σε περίπτωση εντοπισμού ενδείξεων απάτης ή έλλειψης ακεραιότητας κατά τη διενέργεια ενός ελέγχου, η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης δεν διενεργείται από τους Εσωτερικούς Ελεγκτές στο πλαίσιο του εν λόγω ελεγκτικού έργου. Στην περίπτωση αυτή, οι Εσωτερικοί Ελεγκτές γνωστοποιούν τις σχετικές ενδείξεις, αμελλητί, στον Προϊστάμενο της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, προκειμένου να αναληφθούν σχετικές ενέργειες. Παράλληλα, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην καταστραφούν ή αλλοιωθούν τα αποδεικτικά στοιχεία.

3. Ο Εσωτερικός Ελεγκτής πρέπει να έχει επαρκείς γνώσεις για να μπορεί να αξιολογεί τον κίνδυνο απάτης και τον τρόπο διαχείρισής του από την Αρχή αλλά δεν αναμένεται να έχει την εξειδίκευση του πρωταρχικώς αρμόδιου οργάνου για τον εντοπισμό και τη διερεύνηση απάτης.

Τέλος στο άρθρο 29 τονίζεται ότι ο παρών Κανονισμός Λειτουργίας δύναται να αναθεωρείται μετά από πρόταση του Προϊσταμένου της Μονάδας και έγκρισής του από τον Πρόεδρο της Ε.Ε.Ε.Π.

Σχετικα αρθρα

Παπακυρίλλου: Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μειώνει το κόστος χρηματοδότησης των ΜμΕ

admin

Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

admin

ΤτΕ: Αυξήθηκαν καταθέσεις και δάνεια τον Μάρτιο

admin

ΑΑΔΕ: Στα «δίχτυα» της πάνω από 15.000 φιάλες αλκοολούχων με παραποιημένες συσκευασίες στον Πειραιά

admin

Αύξηση 15,1% για τον αριθμό των οικοδομικών αδειών τον Ιανουάριο

admin

Επιστροφή της καλλιέργειας σουσαμιού για την ανασυγκρότηση της θεσσαλικής γεωργίας

admin

Επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36 εκατ. ευρώ για παιδιά που γεννήθηκαν το 2023

admin

ΣΕΤΕ: Επιπλέον φορολογικά βάρη σε τουριστικές επιχειρήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά του κλάδου

admin

Πόσο θα είναι το ελάχιστο αντάλλαγμα για παραχωρήσεις αιγιαλών

admin

Eπιστολές Στουρνάρα στους servicers: «Συμμορφωθείτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλιώς… ποινές»

admin

Πόσα δηλώνουν στην εφορία γιατροί, δικηγόροι, ιδιοκτήτες ταξί, ηλεκτρολόγοι: Οι «πλούσιοι» και οι «φτωχοί»

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί

admin