Image default
Οικονομία

Κεφάλαια 3,6 δισ. ευρώ πήγαν σε καταθέσεις προθεσμίας τον Μάρτιο – Μειώθηκε το επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια

Τα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων συνέχισαν να κινούνται ανοδικά τον Μάρτιο, με την μεταξύ τους «ψαλίδα» να διαμορφώνεται σε 5,50%. Σαφής η στροφή των καταθετών στις προθεσμιακές καταθέσεις. Παραμένουν οι διαφορές στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων σε Ελλάδα και Ευρωζώνη. Μειώθηκε, ωστόσο, στην Ελλάδα το μεσοσταθμικό επιτόκιο των στεγαστικών δανείων. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ. 

Αποταμιευτικά κεφάλαια 3,6 δισ. ευρώ (από 229 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022) μετέφεραν τον Μάρτιο σε καταθέσεις προθεσμίας οι καταθέτες στην Ελλάδα, προκειμένου να επωφεληθούν από την άνοδο των επιτοκίων, μεσοσταθμικά στο 1,83% από 1,04% τον προηγούμενο μήνα.

Τα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων συνέχισαν να κινούνται ανοδικά τον Μάρτιο, με την μεταξύ τους «ψαλίδα» να διαμορφώνεται σε 5,50%. Εξαίρεση στην άνοδο των επιτοκίων νέων δανείων αποτέλεσε το μεσοσταθμικό επιτόκιο των στεγαστικών δανείων, το οποίο μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,82%. Το επιτόκιο αυτό εμφανίζεται καλύτερο του μεσοσταθμικού επιτοκίου των στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη, το οποίο αυξήθηκε τον Μάρτιο, στο 3,88%. Κατά τα λοιπά, η διαφορά των ελληνικών επιτοκίων από αυτά της ευρωζώνης παραμένει και δη στα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια. Κατά προσέγγιση, η διαφορά στο κόστος δανεισμού κινείται μεσοσταθμικά σε 1,73 ποσοστιαίες μονάδες στα επιχειρηματικά δάνεια και σε 4,80% στα καταναλωτικά δάνεια. Στις καταθέσεις προθεσμίας, οι καταθέτες στην Ευρωζώνη απολαμβάνουν επιτόκια υψηλότερα κατά 1,10 μονάδα βάσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Μάρτιο του 2023, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,23%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,73%. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,50 εκατοστιαίες μονάδες.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων αυξήθηκε στο 0,26%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 5,69%. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,43 εκατοστιαίες μονάδες. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,23%.

Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα στο 0,03% και 0,10% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και από επιχειρήσεις κατά 19 μ.β., στο 1,47%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 5,73%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης, στο 14,90%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 36 μονάδες βάσης, στο 12,08%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,82%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, στο 5,95%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 13 μ.β., στο 7,43%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 24 μονάδες βάσης, στο 5,51%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης, στο 5,68%.

Τα επιτόκια στην Ευρωζώνη

Το μεσοσταθμικό κόστος δανεισμού για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 37 μονάδες βάσης, στο 4,22%, ενώ για νέα δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης, στο 3,37%.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο για νέες προθεσμιακές καταθέσεις επιχειρήσεων με αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης, στο 2,57% και για καταθέσεις μίας ημέρας κατά 10 μ.β., στο 0,41%.

Όσον αφορά στα νοικοκυριά, το μεσοσταθμικό επιτόκιο για νέες προθεσμιακές καταθέσεις αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης, στο 2,11%, ενώ το επιτόκιο ταμιευτηρίου παρέμεινε γενικά αμετάβλητο, στο 0,15%.

Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις:

Το επιτόκιο νέων δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως τρεις μήνες, αυξήθηκε κατά 40 μονάδες βάσης, στο 4,08%. Το επιτόκιο για νέα δάνεια ίδιου μεγέθους με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των τριών μηνών και έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 77 μονάδες βάσης, στο 4,31%. Το επιτόκιο νέων δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των δέκα ετών αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης, στο 3,58%. Στην περίπτωση νέων δανείων έως 250.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως και τρεις μήνες, το μέσο επιτόκιο που χρεώθηκε αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης, στο 4,70%.

Όσον αφορά τις νέες συμφωνίες καταθέσεων, το επιτόκιο καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 27 μονάδες βάσης, στο 2,56%. Το επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, στο 0,41%.

Στα δάνεια προς ατομικές επιχειρήσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης, σε 4,65%.

Ειδικότερα, για τα νοικοκυριά:

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 22 μονάδες βάσης, στο 3,88%. Το επιτόκιο στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου ενός και έως και πέντε ετών αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης, στο 3,77%. Το επιτόκιο στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των πέντε και έως δέκα ετών αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,56%, και με σταθερή περίοδο άνω των δέκα ετών κατά 20 μονάδες βάσης, σε 3,14%.

Το επιτόκιο των νέων καταναλωτικών δανείων προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης, στο 7,28%.

Όσον αφορά στις νέες καταθέσεις από νοικοκυριά, το επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσης, στο 2,09%. Το επιτόκιο καταθέσεων με δυνατότητα εξαγοράς σε τρεις μήνες αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, στο 1,21%. Το επιτόκιο καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε γενικά αμετάβλητο στο 0,15%.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα είναι το ελάχιστο αντάλλαγμα για παραχωρήσεις αιγιαλών

admin

Eπιστολές Στουρνάρα στους servicers: «Συμμορφωθείτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλιώς… ποινές»

admin

Πόσα δηλώνουν στην εφορία γιατροί, δικηγόροι, ιδιοκτήτες ταξί, ηλεκτρολόγοι: Οι «πλούσιοι» και οι «φτωχοί»

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί

admin

Πλημμύρες: 4.850 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της προβλεπόμενης κρατικής αρωγής

admin

Η ώρα της εφορίας: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

admin

Έρευνα Focus-Bari: Πιο σφικτό ζωνάρι για το 55% των Ελλήνων τους επόμενους 12 μήνες

admin

Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ του 2ου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες

admin

Προς μετωπική σύγκρουση Ευρώπη – Κίνα; Στο επίκεντρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημόσιες συμβάσεις

admin

ΥΠΕΘΟ: Διαφάνεια στις παραχωρήσεις αιγιαλών με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες

admin

ΥΠΟΙΚ: Το ελάχιστο τίμημα που θα λαμβάνουν Δημόσιο-δήμοι από παραχώρηση αιγιαλού-παραλίας

admin

Δ. Μόσχος (κτηνοτρόφοι): «Β’ και Γ’ διαλογής τα αρνιά που πωλούνται με 10 ευρώ το κιλό, στα σούπερ μάρκετ»

admin