Image default
Οικονομία

Έρχεται ταμείο – «κουμπαράς» από τους φόρους επιχειρήσεων στην Ιρλανδία

«Για μένα, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό γιατί λαμβάνουμε ένα τεράστιο ποσό εισπράξεων εταιρικού φόρου και δεν θα διαρκέσει επ’ αόριστον στο μέλλον».

Η Ιρλανδία θα διοχετεύσει έως και 90 δισεκατομμύρια ευρώ από τις εισπράξεις εταιρικού φόρου σε ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο για να βοηθήσει να αποπληρώσει μελλοντικά κόστη, όπως αποκάλυψε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Ειδικότερα, η ιρλανδική κυβέρνηση θα αποφασίσει τους επόμενους μήνες πόσα χρήματα ετησίως θα αποθηκευτούν στον «κουμπαρά», ενώ το αρμόδιο ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωσε πως το ταμείο θα λαμβάνει τουλάχιστον 34 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030. Μάλιστα, σύμφωνα με υπολογισμούς του -, στο Ταμείο Κρατικής Περιουσίας, που θα λειτουργήσει ως αποθεματικό του κράτους, όπου θα διοχετεύεται μέρος των πολύ μεγάλων φορολογικών εσόδων που εισπράττεται από τις πολυεθνικές που εδρεύουν στη χώρα, έως το 2035, θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν μέχρι και 142 δισεκατομμύρια ευρώ το 2035.

«Για μένα, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό γιατί λαμβάνουμε ένα τεράστιο ποσό εισπράξεων εταιρικού φόρου και δεν θα διαρκέσει επ’ αόριστον στο μέλλον», διεμήνυσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ ΜακΓκράθ, ενόψει της έκθεσης που θα καταθέσει στο κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Η ανάγκη ενός νέου «μακροπρόθεσμου δημόσιου αποταμιευτικού “οχήματος”, στο οποίο θα μπορούσαν να διοχετευθούν τα έκτακτα έσοδα» προέκυψε μετά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της κυβέρνησης ότι μεγάλο μέρος των αυξανόμενων φορολογικών εσόδων που πληρώνουν οι εταιρείες μπορεί να αποτελέσουν «απροσδόκητο κέρδος» που δεν θα επαναληφθεί απαραίτητα μελλοντικά.

Η Ιρλανδία έχει υπολογίσει ότι θα μπορούσε να εισπράξει 24 δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους επιχειρήσεων φέτος, ενώ τα φορολογικά έσοδα από τις εταιρείες ενδέχεται να αυξηθούν σε περίπου 27 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026, όπως προβλέπει ο ΜακΓκράθ. «Επιβάλλεται στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σκέφτονται πέρα από βραχυπρόθεσμα. Πρέπει να οικοδομήσουν ένα ανθεκτικό μοντέλο διαχείρισης εσόδων, ώστε το βιοτικό επίπεδο να μπορεί να διατηρηθεί σε αξιοπρεπή επίπεδα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Σχετικα αρθρα

Γουίλιαμς (Fed): Κρίσιμος ο στόχος για πληθωρισμό 2%

admin

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024

admin

Το θετικό αποτύπωμα της επενδυτικής βαθμίδας σε ομόλογα και μετοχές

admin

Αυγενάκης: Δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες για την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών μας

admin

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ποια περιοχή… ξεπούλησε – Τα επίσημα στοιχεία

admin

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα τις πράσινες επενδύσεις

admin

Οι business της Ρωσίας με το φυσικό αέριο – Ο πόλεμος με Ουκρανία και ο νέος πελάτης

admin

Μεγαλώνει η απειλή για την οικονομία της Ευρώπης

admin

Γιατί η Ελλάδα πληρώνει πρόωρα μνημονιακό χρέος

admin

Ρεύμα: Ρεκόρ συμμετοχής των ΑΠΕ το 1ο τρίμηνο – «Βουτιά» των εισαγωγών

admin

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin