Image default
Ευρώπη

ΕΕ: Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός για κοινές αγορές φυσικού αερίου

Τον πρώτο της διεθνή διαγωνισμό για κοινές αγορές φυσικού αερίου, συνολικής ποσότητας περίπου 11,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (11,625 bcm), προκήρυξε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ αξιοποιεί τα ποσά που συγκεντρώθηκαν  μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας – AggregateEU που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Στον διαγωνισμό, 77 ευρωπαϊκές εταιρείες υπέβαλαν αιτήματα για  ποσότητα 11,625 bcm (δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων), η οποία περιλαμβάνει 2.781 bcm Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) και 9.554 bcm φυσικό αέριο μέσω αγωγού.

Οι διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου, εξαιρουμένης της Ρωσίας, καλούνται τώρα να  υποβάλλουν τις προσφορές τους έως τις 15 Μαΐου. Ο πρώτος γύρος διαγωνισμού θα καλύψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε: «Με το AggregateEU, δημιουργήσαμε μια νέα αγορά στην Ευρώπη, η οποία θα αυξήσει την ενεργειακή μας ασφάλεια ενόψει του επόμενου χειμώνα και θα συμβάλει στην πλήρωση των αποθηκών αερίου. Αυτή είναι επίσης μια ευκαιρία για τους διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου να επεκτείνουν τη βάση των πελατών τους.»

Η κοινή αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ εισήχθη ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την άνοδο των τιμών κυρίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αποτελεί μέρος των προσπαθειών της ΕΕ να σταματήσει σταδιακά τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU. Η κοινή αγορά φυσικού αερίου είναι ανοιχτή σε όλα τα κράτη μέλη και στην Ενεργειακή Κοινότητα της ΕΕ (Ουκρανία, Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο και Σερβία).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, περαιτέρω διαγωνισμοί θα ακολουθήσουν τον Ιούνιο, τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2023. Μέχρι στιγμής, συνολικά, περίπου 107 εταιρείες έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν σε από κοινού αγορές φυσικού αερίου μέσω του AggregateEU.

--

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin