Image default
Οικονομία

Έρευνα ΣΒΕ: Αναγκαία η επαναβιομηχάνιση της χώρας – Πώς θα ενισχύσει την οικονομία

Εθνική προτεραιότητα, που θα εφαρμοστεί από την επόμενη κυβέρνηση, πρέπει να αποτελέσει η επαναβιομηχάνιση της χώρας, δήλωσε η απόλυτη πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ανάμεσα σε 191 ελληνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της μεταποίησης, με το 85% να ζητά ως αποτέλεσμα ίδρυση αυτοτελούς υπουργείου Βιομηχανίας.

Έρευνα ΣΒΕ: Αναγκαία η επαναβιομηχάνιση της χώρας – Πώς θα ενισχύσει την οικονομία-1

Βάσει της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 10 Μαΐου, υπάρχουν τρεις θετικές εξελίξεις για τη βιομηχανία την τελευταία τετραετία: α) η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, με ποσοστό 81% των απαντήσεων, β) η μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το δημόσιο λόγω της ψηφιοποίησης των σχετικών διαδικασιών, με ποσοστό απαντήσεων 74%, και γ) η διεύρυνση της προσπάθειας για εξαγωγές, με ποσοστό 66%.

Στο ίδιο πλαίσιο, το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της βιομηχανίας είχαν ουδέτερη επίπτωση στην γενικότερη λειτουργία και στην ανταγωνιστικότητά τους, ενώ το 20% θεωρεί πως ήταν θετικές και το 18% ανεπαρκείς. Παράλληλα, το 96% υποστηρίζει ότι η βιομηχανία μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στον εκσυγχρονισμό των δομών της οικονομίας, στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια της χώρας.

Έρευνα ΣΒΕ: Αναγκαία η επαναβιομηχάνιση της χώρας – Πώς θα ενισχύσει την οικονομία-2

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έρευνα συμμετείχαν 191 επιχειρήσεις απ’ όλους του κλάδους της μεταποίησης με το 61% του δείγματος να απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους και το 62% να έχει κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 10 εκατ. ευρώ για το 2022.

Η πρόεδρος του ΣΒΕ κα Λουκία Σαράντη δήλωσε ότι μόνο με ισχυρή βιομηχανία θα μπορέσει η Ελλάδα να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει τις εξαγωγές.

Έρευνα ΣΒΕ: Αναγκαία η επαναβιομηχάνιση της χώρας – Πώς θα ενισχύσει την οικονομία-3

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση έναρξη της διαδικασίας εξειδίκευσης της βιομηχανικής πολιτικής που θα ισχύσει τα επόμενα χρόνια, ούτως ώστε να αρθούν τα μεγάλα προσκόμματα στη δραστηριοποίηση της βιομηχανίας, και συγκεκριμένα: α) η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων εργαζομένων, που εξακολουθεί να δυσκολεύει τις βιομηχανίες στην εξεύρεση προσωπικού, β) το φορολογικό και ασφαλιστικό κόστος, γ) το αυξημένο λειτουργικό κόστος λόγω των αυξήσεων στις τιμές α΄ και β΄ υλών, και, δ) η χρηματοδότηση επενδύσεων και η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Σχετικα αρθρα

Fed: Κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια για 6η διαδοχική φορά

admin

Fed: Στάση… αναμονής στα επιτόκια

admin

IOBE: Η οικονομία κινείται σε σταθερή τροχιά

admin

Ρωσία: Γιατί «λαχανιάζει» η πολεμική οικονομία της Μόσχας

admin

Χατζηδάκης: Προχωρούμε με αποφασιστικότητα – Ολοκλήρωση διασύνδεσης POS με ταμειακές

admin

Οι αμφίβολες κινήσεις της Fed περιπλέκουν τις αποφάσεις των επενδυτών

admin

UBS: Πατάει γκάζι η Ελλάδα, φρενάρει η Γερμανία – Τι «βλέπει» για πληθωρισμό και επιτόκια

admin

«Ένεση» 10% του ΑΕΠ στην οικονομία σε τρία χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Μηδενική τιμή στο ρεύμα σήμερα για ένα οκτάωρο – Τι σημαίνει για τον καταναλωτή

admin

Ηλεκτρονικός «πόλεμος» στη φοροδιαφυγή

admin

Ρεύμα: Διακοπή ηλεκτροδότησης για πρώην πελάτες με χρέη ζητούν οι προμηθευτές – Οι προτάσεις της ΔΕΗ

admin

Το Πεκίνο θέλει να χτίσει γέφυρες με την Ευρώπη – Τα μηνύματα της επίσκεψης Σι Τζινπίνγκ

admin