Image default
Οικονομία

Ποιους χώρους logistics αναζητούν οι εταιρείες

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η ζήτηση για logistics στην ελληνική αγορά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι χώροι παίρνουν το “εισιτήριο” της πρόκρισης για να στεγάσουν τους αποθηκευτικούς χώρους μιας εταιρείας. Αυτό που έγινε ακόμη πιο εμφανές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού είναι η έλλειψη επαρκούς αριθμού κατάλληλων χώρων, που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις εξειδικευμένες πλέον ανάγκες της αγοράς. Οι απαιτήσεις, ιδιαίτερα των μεγάλων επιχειρήσεων ανεβάζουν ψηλά τον πήχη των προδιαγραφών που θα πρέπει να συγκεντρώνει μια κτιριακή εγκατάσταση με την εικόνα της “απλής ” αποθήκης που μπορεί να είχε κάποιος στο μυαλό του να απέχει έτη φωτός από τη σημερινή πραγματικότητα.

Το κριτήριο της τοποθεσίας

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που εξετάζουν οι εταιρείες στους χώρους που επιλέγουν να στεγάσουν τους αποθηκευτικούς τους χώρους; Αρχικά, η τοποθεσία στην οποία εντοπίζεται, παίζει καθοριστικό ρόλο όπως επισημαίνουν στο Capital.gr κύκλοι της αγοράς με γνώση επί του θέματος. Αυτό μεταφράζεται στο ότι όσο πιο κοντά βρίσκεται το κέντρο logistics από την Αθήνα σε ό,τι αφορά την Αττική τόσο μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον που προσελκύει, κάτι που είναι αναμενόμενο καθώς πλέον κάθε εταιρεία λαμβάνει σοβαρά υπόψη το κόστος των καυσίμων από τα δρομολόγια για τη μεταφορά και διανομή των προϊόντων. Έτσι, λοιπόν, για παράδειγμα ο Ασπρόπυργος μπαίνει ψηλά στη λίστα των περιοχών που θεωρείται κατάλληλη για την ανάπτυξη αποθηκών.

Επιπλέον, πολλές είναι οι εταιρείες που αναζητούν μεγάλους χώρους, οι οποίοι φτάνουν ακόμη και τα 15.000 τ.μ.. Αυτή η απαίτηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των υφιστάμενων χώρων καθώς πάνω από το 75% έχουν χωρητικότητα έως 5.000 τ.μ. και μέγιστο καθαρό ύψος περίπου 9 μέτρα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ότι ανάλογα με την δραστηριότητά της κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικές ανάγκες.

Οι εξειδικευμένες ανάγκες

Είναι χαρακτηριστικό ότι για παράδειγμα μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ εξυπηρετείται καλύτερα από μια αποθήκη, η οποία διαθέτει μεγάλο ύψος, το οποίο μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 24 μέτρα προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα προϊόντα με μακρά ημερομηνία λήξης και τα διαρκή αγαθά.

Αντίθετα, στις ανάγκες ενός marketplace ανταποκρίνεται σε καλύτερο βαθμό ένας χώρος με μικρότερο ύψος και μεγαλύτερη επιφάνεια το οποίο διαθέτει δύο εισόδους, προκειμένου να εντοπίζεται ευκολότερα το προϊόν και να φορτώνεται η παραγγελία στο φορτηγό για την παράδοση. Επιπρόσθετα, μια ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν οι αποθηκευτικοί χώροι με ψυκτικούς θαλάμους, όπου κατά το παρελθόν ήταν αρκετά δύσκολη και επίπονη η διαδικασία αδειοδότησης λόγω του στοιχείου ης ηχορύπανσης, κάτι ωστόσο που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και έχει κάπως διευκολυνθεί η διαδικασία.

Σχετικα αρθρα

Προμηθευτές ρεύματος: Αναποτελεσματικά τα μέτρα για στρατηγικούς κακοπληρωτές – Τι προτείνουν

admin

Κ. Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

admin

Τα… μυστικά για κούρεμα φορο-προστίμων

admin

Κομισιόν: Στοίχημα το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη και τις εξαγωγές

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Αυστηρό ποινολόγιο για «ξεχασιάρηδες» και ανακριβείς

admin

Ενέργεια: Μείωση 5% στο ρεύμα το 2ο εξάμηνο 2023 – «Βουτιά» 42% στο αέριο

admin

Διασύνδεση ταμειακών-POS: Από «κόσκινο» όσοι δεν συμμορφωθούν-Τα πρώτα πρόστιμα

admin

Σκρέκας: Πιθανά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

admin

Ευοίωνες προβλέπονται οι προοπτικές για τις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

admin

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα αναβαθμιστεί η Μαρίνα Λευκίμμης στην Κέρκυρα – Τα σκάφη, οι χρήσεις και η στόχευση 

admin

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

admin