Image default
Οικονομία

Bailey (BoE): Η βρετανική οικονομία αντιμετωπίζει ένα σπιράλ μισθών-τιμών

Ο Bailey αντιμετώπισε αντιδράσεις τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, όταν είπε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να επιδείξουν «συγκράτηση» στις διαπραγματεύσεις για τις αμοιβές.

Αντιμέτωπη με ένα σπιράλ μισθών-τιμών βρίσκεται η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο προειδοποιήσεων, και παρά τις 12 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

«Κάποια από την ισχύ του πυρήνα του πληθωρισμού αντανακλά τις έμμεσες επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών της ενέργειας», είπε ο Bailey σε ομιλία του την Τετάρτη, σύμφωνα με το CNBC. «Αλλά αντανακλά επίσης δευτερογενείς επιπτώσεις καθώς οι εξωτερικοί κραδασμοί που έχουμε δει αλληλεπιδρούν με την κατάσταση της εγχώριας οικονομίας».

«Καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, αυτές οι δευτερογενείς επιπτώσεις είναι απίθανο να εξαφανιστούν τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκαν».

Αυτοί οι τομείς επιμονής, συνέχισε, περιλαμβάνουν την αύξηση των εγχώριων μισθών και τον καθορισμό των τιμών.

Αυτή η κατάσταση εξελίσσεται σε ένα σπιράλ μισθών-τιμών, δηλαδή στη θεωρία που λέει ότι οι εργαζόμενοι διαπραγματεύονται αυξήσεις μισθών καθώς αυξάνεται ο πληθωρισμός, τροφοδοτώντας υψηλότερη ζήτηση και πιέζοντας τις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές για να αντισταθμίσουν τα πιο υψηλά έξοδα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί τους εργαζόμενους να απαιτούν υψηλότερους μισθούς για να αντέξουν οικονομικά τα ακριβότερα αγαθά και υπηρεσίες, διαιωνίζοντας τις λεγόμενες «δευτερεύουσες επιπτώσεις».

Ο ρυθμός πληθωρισμού στη Μεγάλη Βρετανία εξέπληξε τους οικονομολόγους παραμένοντας πάνω από το 10% τον Μάρτιο. Ο βασικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, ήταν σταθερός τον προηγούμενο μήνα στο 5,7%.

Ο Bailey είπε ότι η χαλάρωση της αγοράς εργασίας, καθώς οι κενές θέσεις αρχίζουν να μειώνονται, συμβαίνει πιο αργά από ό,τι ανέμενε η κεντρική τράπεζα.

Σημείωσε ακόμα ότι η αύξηση των ονομαστικών μισθών και ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών κινούνται σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας. Η BoE βλέπει σημάδια επιβράδυνσης της αύξησης των μισθών, αλλά παρατηρεί ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει αυξημένος, πρόσθεσε ο Bailey.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τράπεζας «συνεχίζει να κρίνει ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό στρέφονται σημαντικά προς τα πάνω», είπε, και θα συνεχίσει να προσαρμόζει το βασικό επιτόκιο της τράπεζας «όπως είναι απαραίτητο» για να επιτύχει τον στόχο πληθωρισμού 2%.

Ιδιαίτεροι κίνδυνοι

Ο Bailey αντιμετώπισε αντιδράσεις τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, όταν είπε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να επιδείξουν «συγκράτηση» στις διαπραγματεύσεις για τις αμοιβές και ότι «σε γενικές γραμμές» οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ζητούν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς. Τα σχόλιά του εκείνη την εποχή αποδοκιμάστηκαν, καθώς το κοινό αντιμετώπιζε μια αυξανόμενη κρίση κόστους ζωής, με τον πληθωρισμό να «ψαλιδίζει» το εισόδημα σε πραγματικούς όρους.

Οικονομολόγοι και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην ΕΕ και τις ΗΠΑ δήλωσαν τους τελευταίους μήνες ότι δεν βλέπουν πλέον σημαντικούς κινδύνους ενός σπιράλ μισθών-τιμών σε αυτές τις οικονομίες, με τους μισθούς να έχουν περιθώριο αύξησης για να καλύψουν τη διαφορά με τον πληθωρισμό.

Πολλοί λένε επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εταιρείες έχουν αυξήσει τις τιμές πάνω από τον πληθωρισμό των τιμών των εισροών τους, ο οποίος προστατεύει τα εταιρικά περιθώρια κέρδους.

Photo:GettyImages/Ideal Image

Σχετικα αρθρα

Τέλη Κυκλοφορίας: Τα σενάρια για τις αλλαγές του 2025

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων τη Μεγάλη Τρίτη

admin

ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες στις ψηφιακές εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου»

admin

ΗΠΑ: Στο 2,8 τον Μάρτιο ο αγαπημένος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

admin

Ανέβασε ρυθμούς η οικοδομική δραστηριότητα – Χωρίς φρένο η άνοδος των τιμών στα οικοδομικά υλικά

admin

Διπλό πρεσάρισμα Κομισιόν για τα ληξιπρόθεσμα «φέσια» του Δημοσίου

admin

Δημοπρασία 3μηνων εντόκων στις 30 Απριλίου

admin

Πληθωρισμός… κρατήσεων στους μισθούς των Ελλήνων

admin

ΕΤαΕ: Πιστωτικές εγγυήσεις έως 4,5 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση ΜμΕ

admin