Image default
Οικονομία

Βιομηχανία: Με θετικό πρόσημο ο τζίρος τον Μάρτιο

Μικρή άνοδο κατέγραψε ο τζίρος της εγχώριας βιομηχανίας τον Μάρτιο, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε αύξηση 1,5% τον φετινό Μάρτιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, έναντι αύξησης 38,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

ΕΛΣΤΑΤ

Σε μηνιαία βάση ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του Μαρτίου 2023, παρουσίασε διψήφια αύξηση της τάξης του 16,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2023.

Σε επίπεδο 12μηνου, ο μέσος Γενικός Δείκτης Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023 κατέγραψε άλμα 25,9%, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022, έναντι αύξησης 34,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Τι ώθησε ανοδικά τον τζίρο

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον φετινό Μάρτιο προήλθε:

1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας: • Αύξηση κατά 48,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης. • Αύξηση κατά 1,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής προϊόντων καπνού, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, ποτοποιίας, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, βιομηχανίας τροφίμων.

2. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών: • Αύξηση κατά 2,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς. • Μείωση κατά 0,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς

Σχετικα αρθρα

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

admin

Τέλη Κυκλοφορίας: Τα σενάρια για τις αλλαγές του 2025

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων τη Μεγάλη Τρίτη

admin

ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες στις ψηφιακές εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου»

admin

ΗΠΑ: Στο 2,8 τον Μάρτιο ο αγαπημένος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

admin

Ανέβασε ρυθμούς η οικοδομική δραστηριότητα – Χωρίς φρένο η άνοδος των τιμών στα οικοδομικά υλικά

admin

Διπλό πρεσάρισμα Κομισιόν για τα ληξιπρόθεσμα «φέσια» του Δημοσίου

admin

Πληθωρισμός… κρατήσεων στους μισθούς των Ελλήνων

admin

Δημοπρασία 3μηνων εντόκων στις 30 Απριλίου

admin