Image default
Οικονομία

Σολτς: Σε «τροχιά σύγκρουσης» με τους κυβερνητικούς εταίρους – Αναζητείται φόρμουλα για περικοπές προϋπολογισμού 20 δισ.

Πυρετώδεις συνομιλίες και τριβές λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης. Αναζητείται κοινά αποδεκτός τρόπος για να κλείσει μία ευμεγέθης τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό. 

Πυρετώδεις συνομιλίες και τριβές λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς αναζητείται ένας κοινά αποδεκτός τρόπος για να κλείσει μία ευμεγέθης τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως μεταδίδει το -, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ απέρριψαν τελικά ένα σχέδιο για να κλείσουν το έλλειμμα 20 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024 με περικοπές δαπανών σε όλα τα τμήματα εκτός από την άμυνα – μια κίνηση που θα τους έβαζε σε τροχιά σύγκρουσης με τους εταίρους τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, τους Πράσινους.

Ο Σολτς και ο Λίντνερ συμφώνησαν σε μειώσεις δαπανών από 2% έως 3% για όλα σχεδόν τα υπουργεία, ανέφεραν οι πηγές του διεθνούς πρακτορείου. Το παραπάνω ποσοστό είναι αρκετό για να προσφέρει περίπου το ήμισυ της απαιτούμενης εξοικονόμησης, αλλά πρέπει να αποφασίσουν πώς θα βρουν τα υπόλοιπα χρήματα.

Ο Λίντνερ, ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών, ζητά μειώσεις σε πολιτικά ευαίσθητους τομείς όπως οι κοινωνικές δαπάνες, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ένας σταθερός προϋπολογισμός. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς θέλουν να αποφύγουν ένα τέτοιο βήμα και, ειδικότερα, να διατηρήσουν τα επιδόματα για τα παιδιά που απειλούνται από τη φτώχεια.

Ό,τι κι αν αποφασίσουν, είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα με τους Πράσινους, το τρίτο κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ένας από τους δύο υψηλά ιστάμενους Πράσινους στο υπουργικό συμβούλιο, έχει ζητήσει αντ ‘αυτού υψηλότερους φόρους για να κλείσει το χάσμα, ιδιαίτερα για τους υψηλότερους μισθούς.

«Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στη μονομερή πολιτική λιτότητας που θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη και θα έθετε σε κίνδυνο την κοινωνική και δημοκρατική συνοχή», δήλωσε ο Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ, μέλος της επιτροπής προϋπολογισμού από τους Πράσινους. «Αναμένουμε από τον υπουργό Οικονομικών να παρουσιάσει ένα προσχέδιο που μπορεί να συμφωνηθεί στο υπουργικό συμβούλιο».

Οποιοιδήποτε υπαινιγμοί για αυξήσεις φόρων είναι απίθανο να κερδίσουν την υποστήριξη από τον Λίντνερ, ωστόσο και ο Χάμπεκ έχασε σε δημοτικότητα τις τελευταίες εβδομάδες μετά από έναν αυστηρό νόμο για τη μείωση των εκπομπών CO2 από την οικιακή θέρμανση και το γεγονός ότι ένας ανώτερος βοηθός του αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Μια δημοσκόπηση του Insa που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από την Bild έδειξε ότι το 50% των ψηφοφόρων θέλει να παραιτηθεί ο Χάμπεκ με μόλις το 28% υπέρ της παραμονής του στη θέση του.

Τα τρία κόμματα έχουν προθεσμία μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου για να δημοσιεύσουν τις προτάσεις τους ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στο Κοινοβούλιο να εξετάσει τις λεπτομέρειες πριν εγκρίνει την τελική νομοθεσία το φθινόπωρο.

Ένας πιθανός συμβιβασμός θα ήταν η περικοπή δαπανών που έρχονται σε αντίθεση με τους στόχους της κυβέρνησης για το κλίμα, όπως οι επιδοτήσεις για ορισμένους τύπους καυσίμου ντίζελ. Αυτή είναι μια ιδέα που οι Πράσινοι έχουν διατυπώσει εδώ και πολύ καιρό, αλλά το FDP του Λίντνερ μπλοκάρει αυτήν την πρόταση μέχρι στιγμής.

Η περικοπή των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων μπορεί να εξοικονομήσει μερικά δισ. ευρώ, αλλά δεν είναι αρκετά για να γλιτώσει τη συμμαχία από δύσκολες αποφάσεις. Ο Λίντνερ και ο Σολτς συμφώνησαν και οι δύο ότι η άμυνα είναι ένας τομέας που θα εξαιρεθεί από τις περικοπές επειδή η Γερμανία έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες και να συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με το -.

Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας του Μπόρις Πιστόριους ζήτησε αύξηση κατά 10 δισ. ευρώ στον αμυντικό προϋπολογισμό των 50 δισ. ευρώ, αλλά ίσως χρειαστεί να αντεπεξέλθει με περίπου 2 έως 3 δισ. ευρώ το 2024, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Για να επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, η Γερμανία θα χρειαζόταν επιπλέον 20 δισ. ευρώ μόλις εξαντληθεί ένα ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ. Ο Σολτς δημιούργησε αυτό το πρόγραμμα λίγο μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει αυστηρότερες προοπτικές προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, εν μέρει επειδή ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών αντιστοιχεί σε πληρωμές τόκων. Η κυβέρνηση πρόκειται να δαπανήσει περισσότερα από 40 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους της το επόμενο έτος, έναντι 4 δισ. ευρώ το 2021.

Αλλά και τα τρία μέλη του συνασπισμού συμφώνησαν επίσης ότι το 2024 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να αποκαταστήσει το συνταγματικό όριο δανεισμού, το οποίο ανεστάλη για τρία χρόνια για να ενισχύσει τις δημόσιες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στη συνέχεια να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ενέργειας που προκλήθηκαν από τον πόλεμο. Ο μηχανισμός, γνωστός ως «φρένο χρέους», περιορίζει το έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο 0,35% του ΑΕΠ, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

«Τα κράτη στην Ευρώπη —αυτό ισχύει και για τη χώρα μας— δεν μπορούν απλώς να συνεχίζουν με όλα τα πρόσθετα κεφάλαια που έχουμε κινητοποιήσει για την καταπολέμηση δύο διαδοχικών κρίσεων», είπε ο Σολτς σε διάσκεψη στο Βερολίνο τη Δευτέρα. «Οπότε θα συνεχίσουμε από εδώ με τον τρόπο που είναι δυνατός βάσει αυτού του κανόνα — δηλαδή χωρίς τεράστιο νέο χρέος».

Photo: @AssociatedPress

Σχετικα αρθρα

Τέλη Κυκλοφορίας: Τα σενάρια για τις αλλαγές του 2025

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων τη Μεγάλη Τρίτη

admin

ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες στις ψηφιακές εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου»

admin

ΗΠΑ: Στο 2,8 τον Μάρτιο ο αγαπημένος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

admin

Ανέβασε ρυθμούς η οικοδομική δραστηριότητα – Χωρίς φρένο η άνοδος των τιμών στα οικοδομικά υλικά

admin

Διπλό πρεσάρισμα Κομισιόν για τα ληξιπρόθεσμα «φέσια» του Δημοσίου

admin

Δημοπρασία 3μηνων εντόκων στις 30 Απριλίου

admin

Πληθωρισμός… κρατήσεων στους μισθούς των Ελλήνων

admin

ΕΤαΕ: Πιστωτικές εγγυήσεις έως 4,5 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση ΜμΕ

admin