Image default
Αγορές

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο το αμερικανικό χρέος

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο το αμερικανικό χρέος

Σε πτωτικό τέμπο κινήθηκαν σήμερα (30/5) οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,92% στις 456,64 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος.

Ο κλάδος των τροφίμων και ποτών ηγήθηκε των απωλειών με -2,7% ενώ αντίθετα οι μετοχές των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ενισχύθηκαν κατά 0,8%.

Σημειώνεται ότι ο Stoxx οδεύει προς την πιο απότομη μηνιαία πτώση του για φέτος, παρά το γεγονός ότι έφτασε σε υψηλό πάνω από ενός έτους νωρίτερα τον Μάιο.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,27% στις 15.908,91 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε 1,38% στις 7.522,07 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε χαμηλότερα 1,29% στις 7.209,75 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με απώλειες 0,14% στις 9.167,50 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε πτωτικά κατά 0,16% στις 26.575,76 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη διολίσθησε περαιτέρω τον Μάιο, με την εμπιστοσύνη των υπηρεσιών να επηρεάζεται επίσης, παράλληλα με την υποτονική απόδοση στον μεταποιητικό τομέα. Συγκεκριμένα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε 96,5 έναντι 98,9 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ενώ τον προηγούμενο μήνα ήταν 99,3. Η βιομηχανική εμπιστοσύνη κινήθηκε αρνητικά στο -5,2 έναντι -4,0 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ενώ ήταν στο -2,6. Η εμπιστοσύνη των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 7,0 έναντι 10,2 που αναμενόταν, ενώ ήταν στο 10,5.

Σε χαμηλό δύο ετών επιβραδύνθηκε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ισπανία, υποχωρώντας σε μεγαλύτερο βαθμό από τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην Ισπανία επιβραδύνθηκε στο 2,9% σε ετήσια βάση,  καθώς το κόστος των καυσίμων μειώθηκε και η αύξηση των τιμών των τροφίμων ήταν πιο μικρή, σύμφωνα με το -. Το αποτέλεσμα έρχεται μετά τον πληθωρισμό 3,8% του Απριλίου. Είναι επίσης πολύ κάτω από τη μέση εκτίμηση οικονομολόγων για 3,3%. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα, αν και παρέμεινε ψηλά, στο 6,1%.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • Stoxx 600
  • καταναλωτική εμπιστοσύνη
  • πληθωρισμός

    Σχετικα αρθρα

    Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τον «πάγο» της Fed

    admin

    Ευρώπη: Κλειστά τα περισσότερα χρηματιστήρια – Απώλειες στο Λονδίνο

    admin

    Αναγνωριστικές κινήσεις στη Wall Street πριν τη Fed

    admin

    Ήπια άνοδος για τον FTSE 100 στις… λειψές ευρωαγορές

    admin

    Απώλειες σε Ιαπωνία και Αυστραλία- Βλέμματα σε Fed και γιεν

    admin

    Sell off στη Wall Street-Μείον 550 μονάδες ο Dow τον Απρίλιο

    admin

    Ευρωαγορές: Πρώτος μήνας απωλειών από τον Οκτώβριο- Πτώση 1,49%

    admin

    Στο κόκκινο η Wall Street λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή σημαντικών μάκρο ανακοινώσεων

    admin

    Πρώτος πτωτικός μήνας για τον Nikkei εντός του 2024

    admin

    Άνοδος στη Wall Street με οδηγό Tesla, Apple και Domino’s

    admin

    Ήπια άνοδος στις Ευρωαγορές εν αναμονή Fed και εταιρικών αποτελεσμάτων

    admin