Image default
Αγορές

Wall Street: Νέο υψηλό έτους «χτύπησε» ο S&P 500

Wall Street: Νέο υψηλό έτους «χτύπησε» ο S&P 500

Σε ανοδικό έδαφος και κοντά στα υψηλά ημέρας έκλεισαν την Πέμπτη (8/6) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τα «βλέμματα» των επενδυτών να είναι στραμμένα στα επερχόμενα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, καθώς και στις ανακοινώσεις της Fed για τα επιτόκια.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 168,59 μονάδες ή 0,5% και έκλεισε στις 33.833,61 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο για τρίτη διαδοχική μέρα. Ο ευρύτερος S&P 500 διαπραγματεύτηκε 0,62% υψηλότερα και έκλεισε στις 4.293,93 μονάδες, που αποτελεί το υψηλότερο κλείσιμο εντός του 2023. Παράλληλα, ο τεχνολογικός Nasdaq Composite «αναρριχήθηκε» 1,02% στις 13.238,52 μονάδες.

Ο S&P 500 βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ψυχολογικό όριο των 4.300 μονάδων. Ο ευρύτερος δείκτης της Wall Street έφτασε πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Αυγούστου του 2022, καταγράφοντας ράλι 2,7% μέχρι σήμερα. Επιπλέον, ο δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 11,8% από τις αρχές του 2023.

Η Amazon ηγήθηκε της σημερινής ανόδου των μετοχών της τεχνολογίας μετά από τα θετικά σχόλια αναλυτών. Η μετοχή του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου ενισχύθηκε κατά 2,5% και ώθησε τον κλαδικό δείκτη Technology Select Sector SPDR Fund να κερδίσει περισσότερο από 1%.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της GameStop σημείωσε «βουτιά» 17,89% καθώς ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ryan Cohen ανέλαβε τη θέση του εκτελεστικού προέδρου μετά την καθαίρεση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών, η οποία σημείωσε τριμηνιαία ζημιά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Δυναμική παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες και οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης. Ο σχετικός δείκτης Russell 2000 σημείωσε άνοδο 7,5% τον Ιούνιο και σχεδόν 7% μέχρι σήμερα, υποδηλώνοντας μια δυνητικά πιο ανθεκτική οικονομία πέρα από την τεχνολογική «έκρηξη». Ωστόσο, ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,4% στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της επικείμενης συνεδρίασης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στις 13 και 14 Ιουνίου. Τα οικονομικά «σημάδια» από τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, παρόλο που παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της Fed. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγορές τιμολογούν μια πιθανότητα 73,6% η Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στην επόμενη συνεδρίαση, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

Στα μάκρο της ημέρας, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, υποδηλώνοντας μια πιθανή «χαλάρωση» της αγοράς εργασίας. Η αύξηση των αιτήσεων δημιούργησε επίσης ελπίδες ότι η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις διαμορφώθηκαν σε 261.000 έναντι 233.000 την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 235.000 αιτήσεις.

Με ισχυρές απώλειες άνω του 1% ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις τιμές του πετρελαίου, μετά τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν ενδέχεται να πλησιάζουν σε προσωρινή συμφωνία για τον εμπλουτισμό ουρανίου και τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης. Αρχικά η συγκεκριμένη είδηση είχε δημιουργήσει μεγαλύτερους κλυδωνισμούς στις τιμές του «μαύρου χρυσού». Ωστόσο, αργότερα ο Λευκός Οίκος διέψευσε τις αναφορές αυτές με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι απώλειες.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε κατά 99 σεντς ή 1,3% στα 75,96 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο κλείσιμό του από την 1η Ιουνίου. Παράλληλα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουλίου έχασε 1,24 δολάρια ή 1,7% στα 71,29 δολάρια το βαρέλι και έκλεισε σε χαμηλό εβδομάδας.

Από την άλλη πλευρά, σημαντική άνοδο κατέγραψαν σήμερα τα συμβόλαια του χρυσού, ανακάμπτοντας από την ισχυρή πτώση της Τετάρτης. Το πολύτιμο μέταλλο βρήκε υποστήριξη από την αποδυνάμωση του δολαρίου, που οφείλεται στα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.

Ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου κέρδισε 22,50 δολάρια ή 1,2% στα 1.980,90 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας χάσει την Τετάρτη επίσης 1,2%. Το ασήμι Ιουλίου κέρδισε 73,1 σεντς ή 3,1% στα 24,26 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ο χαλκός Ιουλίου κέρδισε 0,5% στα 3,774 δολάρια η λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • πληθωρισμός
  • FED
  • επιτόκια
  • Dow Jones
  • Nasdaq
  • Amazon
  • GameStop
  • νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Σχετικα αρθρα

    Χρηματιστήρια: Κέρδη σε Ευρώπη-Ασία με ώθηση από τη Wall Street

    admin

    Η έκθεση για την απασχόληση έφερε «ράλι» στη Wall Street

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές- Πτώση για τη Novo Nordisk

    admin

    Άνοδος στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

    admin

    Ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις τράπεζες της Γαλλίας

    admin

    Χονγκ Κονγκ-Ταϊβάν «έσωσαν» την Ασία μετά τα αποτελέσματα της Apple

    admin

    Κέρδη, με τεχνολογική ώθηση, στη Wall Street

    admin

    Με μεικτά πρόσημα και «παράπονα» στη Fed έκλεισαν οι ευρωαγορές

    admin

    Υψηλότερο άνοιγμα στην Wall Street μετά την απόφαση της Fed

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Άλμα» στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τον «πάγο» της Fed

    admin