Image default
Οικονομία

Αποπληθωρισμός σε ενέργεια και υπηρεσίες τον Μάιο – Ποια τρόφιμα έγιναν «απλησίαστα», αυξήθηκε ο δομικός πληθωρισμός

«Έπεσαν» ενέργεια και υπηρεσίες, αλλά επιμένει ο πληθωριστικός «πυρήνας», όπως διαφάνηκε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Μάιο. Ανησυχητικές οι αυξήσεις και στα τρόφιμα.

Μεγάλη συμβολή στη νέα επιβράδυνση του γενικού πληθωρισμού παρείχε ο κλάδος της ενέργειας αλλά και εκείνος των υπηρεσιών, σύμφωνα με την ανακοίνωση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας την Παρασκευή, «τραβώντας» προς τα κάτω τον γενικό δείκτη, με αύξηση 2,8% τον μήνα Μάιο.

Στον αντίποδα βρέθηκαν για άλλη μια αφορά τα τρόφιμα τα οποία συνεχίζουν να «αντιστέκονται», την ίδια στιγμή που και ο δομικός πληθωρισμός προβληματίζει, «ισοφαρίζοντας» το ιστορικό υψηλό που σημείωσε τον Μάρτιο.

Πιο αναλυτικά, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην κατηγορία «Υγραέριο-Φυσικό Αέριο» με μία «κατρακύλα» της τάξης του 43,1%, ακολουθούμενη από τον Ηλεκτρισμό ο οποίος μειώθηκε κατά 24,1%. Το Πετρέλαιο Θέρμανσης, εξαιτίας και του εποχιακού του χαρακτήρα, μειώθηκε κατά 20,7%, ενώ η γενική κατηγορία Καύσιμα και Λιπαντικά «έχασε» 16,8%.

Αποπληθωριστικές τάσεις όμως καταγράφηκαν και σε διάφορες κατηγορίες υπηρεσιών, και ιδιαίτερα όσων σχετίζονται με την επικοινωνία, αν και η μεγαλύτερη μείωση τιμών σημειώθηκε στην κατηγορία «Χειρισμός εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς» με 11,9%. Η Παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στο Ίντερνετ μειώθηκε κατά 7,1%, τα Πακέτα Τηλεφωνικών Υπηρεσιών με Τηλεόραση κατά 3,9%, ενώ μικρότερη πτώση κατέγραψαν και οι Τηλεφωνικές Υπηρεσίες στο -2,2% και οι Υπηρεσίες Σταθερής Τηλεφωνίας με -2,2%.

Στο σύνολο τους, το ποσοστό μεταβολής στις τιμές των υπηρεσιών κινήθηκε στο -0,1%, σε συνέχεια του -0,9% τον Απρίλιο, και του -0,5% τον Μάρτιο.

Εξακολουθεί η ανιούσα στα τρόφιμα

Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι το ίδιο ρόδινη σε ό,τι αφορά σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα Τρόφιμα, τα οποία με μία άνοδο της τάξης του 11,6% είναι ο κλάδος με τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης, μετά την Ένδυση και Υπόδηση, με 11,8%.

Έτσι, πολύ πιο ακριβά για τον καταναλωτή έγιναν τον Μάιο βασικά είδη διατροφής, όπως η Ζάχαρη η οποία εκτινάχθηκε κατά 31,1%, το Διατηρημένο Γάλα 26,6%, το Ελαιόλαδο 22,2%, τα Τυριά 20,3% και τα Αλλαντικά 20,1%. Μεγάλη άνοδο σημείωσαν και τα Αυγά με 18%, ενώ τα Παρασκευάσματα με βάση το κρέας «τσίμπησαν» 17,8%. Σημαντικά αυξήθηκε και το Βούτυρο κατά 14,8% αλλά και το Χοιρινό κατά 14,7%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως από όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Πτήσεις Εξωτερικού, με τα ναύλα να αυξάνονται κατά 36%, ενώ η Μεταφορά Επιβατών με ταξί κέρδισε 32,9%.

Επιμένει ο δομικός πληθωρισμός

Την ίδια στιγμή, για άλλον έναν μήνα ο «πυρήνας» του πληθωρισμού εμφανίζεται ανθεκτικός απέναντι στις τάσεις αποκλιμάκωσης. Μάλιστα, κι ενώ ο γενικός δείκτης τιμών επιβραδύνθηκε ραγδαία, εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων, ο δείκτης άγγιξε το 6,7%, «ισοφαρίζοντας» το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου 2023, ενώ αποτελεί και τον 5o συνεχόμενο μήνα, δηλαδή όλο το 2023, στον οποίο αγγίζει ή και ξεπερνά το 6%. Σε μηνιαία βάση, η διαφορά είναι της τάξης του 0,6%, καθώς τον Απρίλιο ανήλθε σε 6,1%, επιβραδυνόμενος σε σχέση με τον Μάρτιο.

Σχετικα αρθρα

Γουίλιαμς (Fed): Κρίσιμος ο στόχος για πληθωρισμό 2%

admin

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024

admin

Το θετικό αποτύπωμα της επενδυτικής βαθμίδας σε ομόλογα και μετοχές

admin

Αυγενάκης: Δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες για την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών μας

admin

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ποια περιοχή… ξεπούλησε – Τα επίσημα στοιχεία

admin

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα τις πράσινες επενδύσεις

admin

Οι business της Ρωσίας με το φυσικό αέριο – Ο πόλεμος με Ουκρανία και ο νέος πελάτης

admin

Μεγαλώνει η απειλή για την οικονομία της Ευρώπης

admin

Γιατί η Ελλάδα πληρώνει πρόωρα μνημονιακό χρέος

admin

Ρεύμα: Ρεκόρ συμμετοχής των ΑΠΕ το 1ο τρίμηνο – «Βουτιά» των εισαγωγών

admin

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin