Image default
Editorials Πρώτο Θέμα

26-6-2015: Ο τρόμος πάνω από την πόλη/26-6-2023: Οκτώ χρόνια μετά η Ελλάδα φεύγει μπροστά… 

Είναι γνωστό ότι πολλές φορές η ιστορία μας ειρωνεύεται, βγάζει τη γλώσσα και γελάει χαιρέκακα με τα χάλια μας. Την ερχόμενη Δευτέρα 26  Ιουνίου με δεδομένο το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος κλείνει…

Σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, όλες τις αναγωγές και όλες τις προβλέψεις η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση με αυτοδυναμία, 8 χρόνια ακριβώς μετά από εκείνο το θλιβερό βράδυ εκείνης της Παρασκευής 26-6 του 2015, το βραδυ των capital controls. 

ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ Παρασκευή 26 Ιουνίου, βράδυ

Το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου, ο Γιάννης Στουρνάρας, είχε μόλις προσγειωθεί στη Βασιλεία της Ελβετίας, τόπο συνάντησης των κορυφαίων τραπεζικών θεσμών, όταν δέχθηκε ένα τηλεφώνημα που τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι επρόκειτο να ζήσει τον χειρότερο εφιάλτη κάθε κεντρικού τραπεζίτη, τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Στη γραμμή ήταν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κάνει δημοψήφισμα, χωρίς ωστόσο να του αποκαλύψει τι θα στήριζε. 

«Παίρνετε τεράστιο ρίσκο» του απάντησε αμέσως ο Στουρνάρας, γνωρίζοντας τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη στο ήδη εύθραυστο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Ο Δραγασάκης ενημέρωσε ότι θα καλούσε και τον Ντράγκι, ενώ τόνισε στον Έλληνα διοικητή ότι έπρεπε να ζητήσει αύξηση του ανώτατου ορίου του ELA.

Όπως είχε φοβηθεί ο Στουρνάρας, μέσα σε μισή ώρα από την ανακοίνωση, και παρά το γεγονός ότι ήταν σχεδόν δύο η ώρα το πρωί, ο κόσμος είχε ξεχυθεί στους δρόμους της Αθήνας σε αναζήτηση ATM με σκοπό να εξασφαλίσει μετρητά. Πολλοί στήθηκαν στις ουρές ακόμα και με τις πιτζάμες. Ο Στουρνάρας μίλησε με τον Ντράγκι και Κερέ, και συμφώνησαν να συστήσουν στην ελληνική κυβέρνηση την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων το αργότερο μέχρι την Κυριακή. Δεδομένης της αναμενόμενης εκροής καταθέσεων ύψους 2-3 δισ. ευρώ από την πρώτη κιόλας ημέρα, ήταν αδύνατο να μείνουν οι τράπεζες ανοιχτές.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Στουρνάρας σκεφτόταν τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Ήδη από τον Φεβρουάριο είχε πει στην κυβέρνηση ότι αν το αδιέξοδο με τους δανειστές συνεχιζόταν, θα έπρεπε να εξεταστεί αυτή η επιλογή. Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ήδη παραδώσει στον Τσακαλώτο και τον Δραγασάκη ένα σημείωμα που περιέγραφε τι θα συνέβαινε στο τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση που δεν θα υπήρχε συμφωνία με τους δανειστές και η Ελλάδα ερχόταν αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία ή ακόμα και με ένα Grexit. Λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και με την προθεσμία πληρωμής του ΔΝΤ εντός της επόμενης εβδομάδας, η ΕΚΤ είχε πραγματοποιήσει χωριστές τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών. Εκεί τους είχε καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας, οι θυγατρικές τους στα Βαλκάνια και την Τουρκία θα εθνικοποιούνταν αμέσως από τις τοπικές αρχές, με αποτέλεσμα την αυτόματη απώλεια πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων τους, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια, θα πωλούνταν και τα χρήματα θα πήγαιναν σε έναν ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας.

Από τη στιγμή που ο Τσίπρας ανακοίνωσε το δημοψήφισμα και για τις επόμενες 48 ώρες, τα ATM και τα βενζινάδικα σε ολόκληρη τη χώρα ήταν γεμάτα ανθρώπους που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να εξασφαλίσουν μετρητά και καύσιμα, φοβούμενοι ότι σύντομα δεν θα είχαν πρόσβαση στα χρήματά τους. 

Οι εικόνες ήταν πρωτόγνωρες για μια ανεπτυγμένη χώρα που ανήκε στη ζώνη του ευρώ, Ήταν σαφές ότι από τη στιγμή που άρχιζαν οι εκροές καταθέσεων, ήταν σχεδόν αδύνατο να σταματήσουν. Σύντομα, σχεδόν 50 δισ. ευρώ μετρητά –ποσό που αντιστοιχούσε γύρω στο 40% των συνολικών καταθέσεων και σχεδόν στο επταπλάσιο του μέσου όρου των χωρών της ΕΕ– κυκλοφορούσαν στην ελληνική οικονομία, σε πορτοφόλια, γλάστρες, θυρίδες, στρώματα κ.ά. Η κυκλοφορία αυτή είχε αυξηθεί κατά σχεδόν 20 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, μία ακόμη ένδειξη της μεγάλης ανησυχίας των Ελλήνων πολιτών και της δυσπιστίας τους για το αν οι οικονομίες τους θα ήταν ασφαλείς στις ελληνικές τράπεζες.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΑΔΑ Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023 πρωί 

Στις πιο ιστορικές ισως εκλογές που έγιναν μετά τη μεταπολίτευση τη χθεσινή μέρα ο ελληνικός λαός έδωσε ισχυρή αυτοδυναμία στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας και τα επόμενα τέσσερα χρόνια. 

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πλέον απολύτως σταθερό και επιτελεί τον βασικό του ρόλο στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

Η ανεργία βαίνει συνεχώς μειούμενη ειδικά στους νέους ενώ η χώρα προσπέρασε την πανδημία του κορονοιου με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις ολων των ξένων θεσμικών επενδυτών μετά το καλοκαίρι η χώρα ανακτά την επενδυτική βαθμίδα λόγω της σοβαρής και σταθερής διακυβέρνησης της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Μέσα στη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών ο βασικός μισθός ανέρχεται στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ λόγω της συνεχούς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της συνετής διαχείρισης από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η ψηφιοποίηση του κράτους διευκολύνοντας αφάνταστα τη ζωή του Έλληνα πολίτη. 

Θα μπορούσα να συνεχίσω να γράφω ακόμα δεκάδες πράγματα που θα συμβούν αλλά προφανώς δεν έχει νόημα…

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το δεύτερο μισό του άρθρου ανήκει στην φαντασία μου… Το αν θα γίνει πραγματικότητα το αποφασίζουμε όλοι εμείς την επόμενη Κυριακή… 

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Τα τελευταία μέτρα της μάχης κατά του πληθωρισμού θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία της Fed

admin

Οι επιθέσεις μεταξύ Ιράν – Ισραήλ μπορεί να τελείωσαν αλλά η απειλή παραμένει

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

Eπιστολές Στουρνάρα στους servicers: «Συμμορφωθείτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλιώς… ποινές»

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί

admin

Financial Times: Tο οικονομικό παράδοξο της Ελλάδας – Ισχυρή ανάπτυξη, αλλά η φτωχότερη στην ΕΕ

admin

Έκθεση ΤτΕ: Σε καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες έναντι πιθανών αναταράξεων

admin

Βρετανία: Πώς «βοηθά» τη Μόσχα στον πόλεμο κατά του Κιέβου

admin

Alpha Bank: Τι είπε ο CFO Λαζ. Παπαγαρυφάλλου στο «The Banker» των Financial Times

admin

Πως ετοιμάζεται η δύση για μια δεύτερη θητεία Trump

admin

ΙΟΒΕ: Η εγχώρια οικονομία καταγράφει θετική δυναμική εν μέσω εξωτερικών κινδύνων

admin