Image default
Πολιτική

Την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο η τριμερής με Ελλάδα και Ισραήλ – Στο επίκεντρο το Κυπριακό

Την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο η τριμερής με Ελλάδα και Ισραήλ – Στο επίκεντρο το Κυπριακό

μιτσοτακςη χριστοδουλίδης

«Με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα καθορίσουμε τη στρατηγική» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης

Το ζήτημα της πιο ενεργής συμμετοχής της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού τέθηκε στο περιθώριο των συναντήσεων που έλαβαν χώρα στη Σύνοδο ΕΕ-CELAC, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σημείωσε, επίσης, ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να βρεθούν στην Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Έχω ενημερωθεί διεξοδικά από τον καγκελάριο της Γερμανίας, τον Γάλλο Πρόεδρο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και φυσικά τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα όσα συζητήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για αυτά που έχω ακούσει. Καταγράφω το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, είναι κάτι το οποίο στηρίζουμε, είναι κάτι το οποίο υποστηρίζουμε. Είναι κάτι που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δικής μας πρότασης, της δικής μας προσέγγισης. Με ικανοποίηση άκουσα ότι αυτή η ενίσχυση των σχέσεων περνά μέσα και από ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό και θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα κριθεί κατά πόσον αυτές οι δηλώσεις, η έκφραση ενδιαφέροντος, θα συνοδευτεί και από συγκεκριμένες κινήσεις που, επαναλαμβάνω, σχετίζονται άμεσα με το Κυπριακό. Εγώ, θέλω να το πω, έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επεσήμανε ότι, «συνεχίζονται οι διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θεωρώ ότι θα κορυφωθούν στην Νέα Υόρκη και αναλόγως του αποτελέσματος στη Νέα Υόρκη θα δούμε και ενδεχομένως και μακάρι να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και τον Οκτώβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όλα θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες και όχι απλά τις προθέσεις. Είμαι εδώ να εργαστώ πλέον επί συγκεκριμένων εξελίξεων που αφορούν την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, με έναν ενισχυμένο ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη και το ενδιαφέρον της Τουρκίας για να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δηλωσε ο Ν. Χριστοδουλίδης. 

Όπως είπε, «την ερχόμενη εβδομάδα θα έχω τη χαρά να υποδεχτώ στην Κύπρο τον Έλληνα πρωθυπουργό. Θα υποδεχτώ και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις αλλά και τριμερής συνάντηση. Ειδικότερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα καθορίσουμε και τη στρατηγική για τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποια ένδειξη για τις θέσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το Κυπριακό πέρα από ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως είναι «σημαντικό ότι αντιλαμβάνεται ο Τούρκος Πρόεδρος, πάντα στη βάση της ενημέρωσης που έχω λάβει από τα διαμειφθέντα, την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος και στο Κυπριακό, την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Όλα αυτά θα τα δούμε στην πράξη και ειλικρινά πιστεύω, ελπίζω, ευελπιστώ να υπάρξουν τέτοιες συγκεκριμένες εξελίξεις».

- -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Το αναβληθέν ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ και οι σχέσεις με τον Νετανιάχου

admin

Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια όπως η αντιπολίτευση

admin

Εκπνέει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο – Πάνω από 157.000 οι εγγραφές

admin

Μαρινάκης: Υπό προϋποθέσεις η διάθεση συστήματος Crotale στη Γαλλία εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων

admin

Βασίλης Κασσελάκης: Κωλοτούμπα μετά τον σάλο για τις «ευπρόσδεκτες» ψήφους των Σπαρτιατών – «Δεν τις θέλουμε», λέει τώρα

admin

Βορίδης για Κασσελάκη: Κάθε φορά που μιλά χρειάζονται μετά 10 διορθωτικές ανακοινώσεις από το ΣΥΡΙΖΑ

admin

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στο Λονδίνο ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα

admin

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις σχετικά με τη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

admin

ΠΑΣΟΚ για διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ: Απαιτούνται άμεσες απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα

admin

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ακρίβειας»

admin

ΥΠΕΣ για διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών: Ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, έως τώρα δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο

admin

Η Ελλάδα παράδειγμα για τη Γερμανία με το εξαήμερο εργασίας;

admin