Image default
Πολιτική

«Ευχαριστώ» Ζελένσκι σε Σακελλαροπούλου για την στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία

Την πρώτη του επίσκεψη στην χώρα μας πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνάντησε στο Προεδρικό Μέγαρο την Κατερίνα Σακελλαροπούλου λίγο μετά τις 20:00. Η συνάντησή τους είχε διάρκεια 20 λεπτών.

Στην δήλωση της η κ. Σακελλαρόπουλου, καλωσόρισε τον προεδρο της Ουκρανίας, λεγοντας ότι τον περασμένο Νοέμβριο ταξίδεψε στο Κίεβο αλλά και σε άλλες περιοχές της εμπόλεμης χώρας και είδε με τα μάτια της όπως είπε τις καταστροφικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής. Επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία υπογραμμίζοντας ότι αυτή θα συνεχίσει σε πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο. Επιπλέον όπως είπε, η Ελλάδα στηρίζει την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός προεδρος ευχαρίστησε την Προέδρο για τη στήριξη της Ελλάδας στη δύσκολη στιγμή του πολέμου. Ευχαρίστησε επίσης για τις σημαντικές αποφάσεις που έχει λάβει η χώρα μας. Επιπλέον, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις εκπαιδεύσεις των πιλότων αλλά και την στηριξη της Ελλάδας στους Ουκρανούς πολίτες που κατέφυγαν στην χώρα μας κατά την διάρκεια του πολέμου. Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται κατ’ ιδίαν συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

5950547

Ο διάλογος Σακελλαροπούλου – Ζελένσκι

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά, σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στο Προεδρικό Μέγαρο. Όταν τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκα το Κίεβο είχα την ευκαιρία να τονίσω, και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι η Ελλάδα στέκεται και θα συνεχίσει να στέκεται σταθερά στο πλευρό του γενναίου ουκρανικού λαού, που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας σας,απέναντι στον απρόκλητο και παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. Είχα επίσης την ευκαιρία,επισκεπτόμενη τις πόλεις κοντά στο Κίεβο, το Ιρπίν, την Μποροντιάνκα, την Μπούτσα, να διαπιστώσω με τα ίδια μου τα μάτια τις καταστροφικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής, αλλά και τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό οικονομικό, στρατιωτικό και ανθρωπιστικό. Στο πλαίσιο πάντα του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Και βέβαια, όπως γνωρίζετε, η υποψηφιότητα της Ουκρανίας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστηριχθεί από την πρώτη στιγμή και από την Ελλάδα και χαιρόμαστε που βλέπουμε την πρόοδο που κάνετε στα βήματα που χρειάζονται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής. Και πάλι καλώς ήρθατε, κύριε Πρόεδρε.

VOLODYMYR ZELENSKYY (ανεπίσημη μετάφραση): Χαίρομαι πάρα πολύ κυρία Πρόεδρε που σας βλέπω. Για μένα ήταν υψηλή τιμή να σας συναντήσω στο Κίεβο τις δύσκολες στιγμές του πολέμου, έχετε δει την Μπούτσα, έχετε δει τις συνέπειες της τρομοκρατίας από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα θερμά σας λόγια, λόγια υποστήριξης στην Ουκρανία και την υποστήριξη εκ μέρους σας των Ουκρανών που ήρθαν στην Ελλάδα κατά τον πόλεμο. Και πάντα στο πρόσωπο της Προέδρου, του Πρωθυπουργού και του Κοινοβουλίου βλέπουμε την υποστήριξη της Ουκρανίαςσε πολλές κατευθύνσεις, της εδαφικής μας ακεραιότηταςστον διεθνή στίβο, τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών – πάντα αισθανόμαστε την υποστήριξή σας.

Ξεχωριστά, θέλω να σας ευχαριστήσω για πάρα πολλές σημαντικές αποφάσεις, την εκπαίδευση των πιλότων μας των F16, τις ανθρωπιστικές αποστολές. Αυτό που μας χρειάζεται πραγματικά είναι η οικονομική υποστήριξη από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να αμυνόμαστε στο έδαφός μας. Ευχαριστώ που η Ελλάδα μπήκε στη φόρμουλα ειρήνης και υποστηρίζει τόσες ανθρωπιστικές κατευθύνσεις. Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαστε στην όμορφή σας χώρα, είναι πάρα πολύ σημαντικό, δυστυχώς δεν έχουμε χρόνο για να κάνουμε διακοπές. Όταν θα νικήσουμε, οπωσδήποτε θα νικήσουμε, επειδή η αλήθεια είναι στο πλευρό μας, σίγουρα θα βρούμε χρόνο να έρθουμε στην Ελλάδα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Το εύχομαι σύντομα, κύριε Πρόεδρε.

VOLODYMYR ZELENSKYY: Πρώτα ο Θεός.

Αργότερα, ο Ουκρανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στο άτυπο δείπνο που οργανώνει ο πρωθυπουργός με τους ηγέτες της περιοχής – παρουσία της ηγεσίας της Ε.Ε. – δείπνο κορυφής που εκπέμπει μέσω Ελλάδας ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μές΄από την Αθήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι η Ελλάδα, η οποία στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας από την πρώτη στιγμή στηρίζοντας την Ουκρανία χωρίς αστερίσκους, θα συνεχίζει να στηρίζει αμυντικά και ανθρωπιστικά την Ουκρανία και την ευρωατλαντική της προοπτική.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο χρόνος της επίσκεψης του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Αθήνα που οργανώθηκε υπό συνθήκες μυστικότητας για λόγους ασφαλείας την ημέρα της έλευσης των ηγετών της περιοχής κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού δεν είναι τυχαίος και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και στην ευρωατλαντική προοπτική τόσο των Βαλκανίων όσο και της Ανατολικής Γειτονίας (παρούσα θα είναι και η Πρόεδρος της Μολδαβίας), καθώς η Αθήνα γίνεται η γέφυρα συνάντησής που φέρνει κοντά όλους τους ηγέτες της περιοχής από τα Βαλκάνια μέχρι την Ουκρανία.

«Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τον Μητσοτάκη»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ (πρώην Twitter) όταν έφτασε στην Ελλάδα, λέγοντας ότι θα υπάρξουν «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και την ελληνική αντιπροσωπεία», ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η ατζέντα είναι όλα όσα μπορούμε να κάνουμε μαζί για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και την ελευθερία στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα έχει συνάντηση με τους ηγέτες των Βαλκανίων για τον συντονισμό της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, την αμυντική συνεργασία και την ασφάλεια, όπως και ξεχωριστές συνομιλίες για διμερή θέματα.

Παράλληλα, προανήγγειλε συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Κάθε μέρα ενισχύουμε το κράτος μας, τους πολεμιστές μας και τη συνεργασία μας με τους εταίρους», κατέληξε στην ανάρτησή του.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιές: Έκτακτη διϋπουργική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία – Έρχονται ενισχύσεις από Ρουμανία και Κύπρο

Λαγονήσι: Δεν ήξερε κολύμπι ο 48χρονος που προσπάθησε να σώσει το παιδί του από πνιγμό

Βάρκιζα: «Τώρα θα γίνεις κανονικός άγγελος» – Θλίψη για τον 40χρονο που σκοτώθηκε στην Αθηνών – Σουνίου

Σχετικα αρθρα

Διεθνές ένταλμα σύλληψης φοβάται ο Νετανιάχου

admin

Μαρινάκης: Όλα στη ζωή έχουν ένα όριο, εκτός από τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

admin

«Ναι» από τον Μάριο Σαλμά στον νέο δικαστικό χάρτη – Εκ παραδρομής ψήφισε «παρών» στο άρθρο 6

admin

Γεωργιάδης: Εγκαινίασε το νέο παράρτημα ΕΚΑΒ στη Λέσβο και το συντονιστικό ΕΚΑΒ Βορείου Αιγαίου

admin

Κραουνάκης σε Κασσελάκη: Δώσε airbnb εσύ την Κουμουνδούρου να βγάλουμε κάνα μεροκάματο

admin

Τι λέει το υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με διάρρηξη που κατήγγειλε ο διευθυντής της υπηρεσίας εκλογών

admin

Ανδρουλάκης: Η θυσία των 200 πατριωτών για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί πυξίδα μας

admin

Κασσελάκης: Κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 – Το μήνυμά του

admin

Ο Φερχόιγκεν θυμάται το «θαύμα» της Διεύρυνσης

admin

Με το βλέμα στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή το ΚΥΣΕΑ

admin

Μεϊμαράκης για «μεταγραφή» Σπηλιωτόπουλου στον ΣΥΡΙΖΑ: Με πήρε η φον ντερ Λάιεν τηλέφωνο και με ρώτησε «έχετε τέτοιες μετακινήσεις;»

admin