Image default
Must Read Πρώτο Θέμα

Το μονοπώλιο της Attica group, ο φόνος, ο Μεγάλου, ο Μάγειρας και η αντικειμενική ευθύνη…

Το τραγικό περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά και μάλιστα από πλοίο εταιρείας η οποία έχει σχεδόν μονοπωλιακή θέση στην ελληνική ακτοπλοΐα ανοίγει αναπόφευκτα τη συζήτηση για την ευθύνη των μελών της διοίκησης μιας εταιρείας σε παρόμοια περιστατικά.

Επειδή δεν μπορούμε ως κοινωνία να δεχθούμε να δολοφονούν έναν άνθρωπο εν ψυχρώ, οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και πέραν των μελών του πληρώματος. Υπάρχει σαφώς ευθύνη και της διοίκησης της Attica Group (στην οποία ανήκει το Blue Horizon) όπως και ευθύνες που βαρύνουν τον μέτοχο της Attica Group, την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι Έλληνες ναυτικοί πάντοτε βοηθούν ανθρώπους που βρίσκονται σε αδυναμία στη θάλασσα. Για να φτάσει το πλήρωμα του Blue Horizon να πνίξει έναν άνθρωπο και στη συνέχεια να αναχωρήσουν σαν να μην τρέχει τίποτε, σημαίνει πως οι εμπλεκόμενοι έχουν αποκτηνωθεί. Εκτός της ποινικής πλευράς, τίθεται ζήτημα εταιρικής κουλτούρας, νοοτροπίας που επικρατεί μέσα στην εταιρία και προφανώς έλλειψης εκπαίδευσης, ζητήματα για τα οποία αναλογεί μερίδιο ευθύνης στη διοίκηση.

Για να φτάσουν στο Blue Horizon να πνίξουν εν ψυχρώ έναν άνθρωπο, ο Κ. Μάγειρας κάτι δεν έχει κάνει σωστά. Και σε αυτές τις υψηλόβαθμες θέσεις τα bonus, οι εταιρικές κάρτες και οι ωραίοι μισθοί πάνε μαζί με την αντικειμενική ευθύνη.

Με το πανελλήνιο να έχει παρακολουθήσει δημοσίως έναν φόνο σε πλοίο της Attica Group, φαντάζουν τελείως ψεύτικα (και γελοία) τα link του site της ναυτιλιακής εταιρίας για “καταγγελίες παραβατικής συμπεριφοράς” και “διαδικασίες διερεύνησης”. Επίσης, κάτι τελευταίο, καλό θα είναι να κοιτάξουν στην Attica να κάνουν την αυτοκριτική τους και να αντιληφθούν τι και πώς πήγε τόσο λάθος στην εταιρεία, αντί να βάζουν γραφεία δημοσίων σχέσεων να… μαλαγρώνουν media. Και λίγο ντροπή!

Γ.Μώραλης Δ.Πειραιά: Είμαι σοκαρισμένος, όπως όλη η ελληνική κοινωνία από το τραγικό γεγονός που έγινε χθες το βράδυ στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, στο λιμάνι του Πειραιά.
Μπορεί το λιμάνι να μην διοικείται από τον Δήμο του Πειραιά, αλλά δεν παύει να είναι η καρδιά της πόλης μας και φυσικά της εθνικής οικονομίας της χώρας. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, είμαι βέβαιος ότι οι δικαστικές αρχές θα κάνουν το καθήκον τους.
Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι ο Πειραιάς και το λιμάνι του, μια πόλη του μόχθου, της προκοπής, της νοικοκυροσύνης και βεβαίως της Ναυτοσύνης, θρηνεί από χθες τον άδικο χαμό ενός νεαρού ανθρώπου. Οι αποτρόπαιες ενέργειες κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι δεν σεβάστηκαν την στολή τους, την αποστολή τους, την ανθρώπινη ζωή, αλλά και τους γραπτούς και άγραφους κανόνες των Ναυτικών και της θάλασσας, όχι μόνο έλαβαν χώρα εδώ, αλλά δυστυχώς έγιναν αφορμή και για την δυσφήμηση της Ελληνικής Ναυτιλίας, της χώρας και της πόλης μας.
Στους οικείους του άτυχου νεκρού εκφράζω την συντριβή μου. Και εκφράζω την δέσμευση μου ότι θα βρεθώ αρωγός τους στην όποια προσπάθεια ελάφρυνσης του πόνου τους. Ο νεκρός φυσικά δεν γυρίζει πίσω, αλλά εκτιμώ ότι όλοι οι θεσμικοί φορείς, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να δηλώσουμε την έμπρακτη συμπαράστασή μας.

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Τα τελευταία μέτρα της μάχης κατά του πληθωρισμού θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία της Fed

admin

Οι επιθέσεις μεταξύ Ιράν – Ισραήλ μπορεί να τελείωσαν αλλά η απειλή παραμένει

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

Eπιστολές Στουρνάρα στους servicers: «Συμμορφωθείτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλιώς… ποινές»

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί

admin

Financial Times: Tο οικονομικό παράδοξο της Ελλάδας – Ισχυρή ανάπτυξη, αλλά η φτωχότερη στην ΕΕ

admin

Έκθεση ΤτΕ: Σε καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες έναντι πιθανών αναταράξεων

admin

Βρετανία: Πώς «βοηθά» τη Μόσχα στον πόλεμο κατά του Κιέβου

admin

Alpha Bank: Τι είπε ο CFO Λαζ. Παπαγαρυφάλλου στο «The Banker» των Financial Times

admin

Πως ετοιμάζεται η δύση για μια δεύτερη θητεία Trump

admin

ΙΟΒΕ: Η εγχώρια οικονομία καταγράφει θετική δυναμική εν μέσω εξωτερικών κινδύνων

admin