Image default
Πρώτο Θέμα Τράπεζες

Τράπεζα Πειραιώς: “Τσουνάμι” κόκκινων δανείων χτυπά την τράπεζα λόγω Daniel

nέα-υπηρεσία-για-επιχειρήσεις-piraeus4all-από-την-Τράπεζα-Πειραιώς

Ένα απροσδόκητο τσουνάμι κόκκινων δανείων χτυπά,σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, την τράπεζα Πειραιώς ως επακόλουθο του κυκλώνα Ντάνιελ.  

Συναγερμός έχει σημάνει στη διοίκηση της τράπεζας σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μετά την επική καταστροφή που υπέστη ο θεσσαλικός κάμπος.  Η τράπεζα Πειραιώς ως διάδοχος της Αγροτικής Τράπεζας είναι γνωστό ότι κατέχει μεγάλο χαρτοφυλάκιο αγροτικών αλλά και παρεμφερών δανειοδοτήσεων που κληρονόμησε από την Αγροτική Τράπεζα. Είναι γνωστό επίσης ότι είναι η αγαπημένη τράπεζα της ελληνικής αγροτιάς.

Ως εκ τούτου οι συνέπειες από το χτύπημα του κυκλώνα Ντάνιελ θα είναι μεγαλύτερες για τη συγκεκριμένη τράπεζα. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς τα νέα κόκκινα δάνεια λόγω του κυκλώνα Ντάνιελ μπορεί να ξεπεράσουν και το 1 δισ. € 

Εάν αυτοί οι υπολογισμοί επαληθευτούν είναι προφανές τι θα σημάνει αυτό για τους κεφαλαιακούς δείκτες και την κερδοφορία της Τράπεζας… 

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη έχει οδηγήσει αρκετούς Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές να αποχωρούν από τη μετοχή της τράπεζας η οποία κατα τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα η μετοχή έχει χάσει άνω του 10% με μεγάλους όγκους συναλλαγών. 

Η μετοχή καταγράφει +155% στο έτος, έχοντας και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία απόδοση στον 25άρη. Στο πτωτικό σκέλος της αγοράς, χάνει 21% από τα υψηλά της κίνησης, ερχόμενη από τα 3,5-3,6, όπου και είχαμε συσσώρευση για περίπου 20 συνεδριάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες κάνουν έναν αγώνα δρόμου για να καλύψουν τις εποπτικές απαιτήσεις για τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL). Δηλαδή, για να συγκεντρώσουν μέσω εκδόσεων τίτλων πρόσθετα κεφάλαια πέραν των βασικών, τα οποία θα πρέπει να έχουν στην άκρη, όπως ορίζουν οι κανόνες, ώστε να καλυφθεί το κόστος μιας κατάρρευσής τους. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, που είναι και το τελευταίο έτος προσαρμογής, οι τράπεζες θα πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερα από 10 δισ. ευρώ με νέες εκδόσεις. 

Και σε αυτην την διαδικασία η τράπεζα είναι ουραγός:Όπως αναφέρει η ΤτΕ, «το 2022 και στις αρχές του 2023 οι σημαντικές ελληνικές τράπεζες εξέδωσαν ομόλογα με σκοπό την κάλυψη της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL). Οι εκδόσεις αυτές διενεργήθηκαν με αυξημένο κόστος σε σχέση με το 2021, σε συνάφεια με τη σημαντική επιδείνωση των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών και το αυξημένο κόστος αντίστοιχων εκδόσεων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, το 2022 και στις αρχές του 2023 πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες εκδόσεις ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας:

1) Alpha Bank: τρεις εκδόσεις συνολικού ύψους 920 εκατ. ευρώ με μεσοσταθμικό επιτόκιο 7,23% και μεσοσταθμική διάρκεια 4,0 έτη,

2). Eurobank: δύο εκδόσεις συνολικού ύψους 1 δισεκ. ευρώ με μεσοσταθμικό επιτόκιο 5,69% και μεσοσταθμική διάρκεια 4,4 έτη,

3) Εθνική Τράπεζα: μία έκδοση το Νοέμβριο του 2022 5ετούς ύψους 500 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 7,25% και μία έκδοση το Δεκέμβριο του 2022 ύψους 200

εκατ. λίρες Αγγλίας με διάρκεια 4,5 έτη και με τοκομερίδιο 8,75% (τελικό κόστος για την τράπεζα 6,97% μετά από συναλλαγές ανταλλαγής νομισμάτων) και

4) Τράπεζα Πειραιώς: μία έκδοση 350 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8,25% και διάρκεια 4,2 έτη.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή

Αναρίθμητες είναι οι ζημιές. Στο Πήλιο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από τα μήλα ZAGORIN, με περισσότερους από 800 παραγωγούς-μέλη, έχει υποστεί τρομακτική ζημιά. Τα φυσικά φαινόμενα χτύπησαν ακριβώς λίγο πριν τη συγκομιδή και οι μηλιές ήταν φορτωμένες.

Η παραγωγή έχει χαθεί σε ποσοστό άνω του 95% και μαζί με τα δέντρα κατέρρευσαν δρόμοι και γέφυρες με μεγάλα κομμάτια του Πηλίου να έχουν παραμείνει αποκλεισμένα για μεγάλο διάστημα. Ζημιές υπέστησαν και οι μονάδες του Συνεταιρισμού. Αντίστοιχη εικόνα έρχεται και από την Αγιά Λάρισας. Σε δεινή θέση έχουν βρεθεί επίσης οι παραγωγοί αμυγδάλου και κάστανου.

Ο μύλος της Barilla Hellas (πρώην ΜΙΣΚΟ) στον Βόλο δεν υπέστη ζημιές, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και θα χρειαστεί μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων νερού.

Αντίστοιχα, ο άλλος μεγάλος παραγωγός της χώρας που είναι η Μέλισσα Κίκιζας, (οι δύο εταιρείες παράγουν συνολικά το 80% των ζυμαρικών στη χώρα), επίσης δεν υπέστη ζημιές στις παραγωγικές μονάδες, αλλά αποθηκευμένη πρώτη ύλη στις αποθήκες του, χτυπήθηκε από την πλημμύρα. Και ασφαλώς το θέμα των σιτηρών απασχολεί ήδη και τις δύο εταιρίες, καθώς στη Θεσσαλία παράγεται το ¼ του σκληρού σιταριού της χώρας και πάνω από το 20% του κριθαριού.

Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με την Del Monte, που είναι εταιρεία του χαρτοφυλακίου της Κίκιζας και είναι πρότυπη και εξαγωγική εταιρεία με καθετοποιημένη παραγωγή βιομηχανικής τομάτας και κονσερβών με τυποποιημένα και νωπά προϊόντα φρούτων, ροδάκινα, αχλάδια, βερίκοκα κλπ. Οι εγκαταστάσεις της πλημμύρισαν, όπως επίσης σύμφωνα με πληροφορίες και της εταιρίας Intercomm Foods, που που είναι πρότυπη 100% εξαγωγική εταιρία,  με προϊόντα ελιάς.

Εκτός λειτουργίας τέθηκε ένα από τα δύο εργοστάσια της εταιρείας αλουμινίου ΕXALCO, που ανήκει στην εισηγμένη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, η μετοχή της οποίας ανεστάλη προσωρινά και η εταιρεία συγκαλεί Γενική Συνέλευση για να ενημερώσει τους μετόχους της. Δυστυχώς, οι πλημμύρες χτύπησαν το πιο σύγχρονο και μεγάλο εργοστάσιό της. 

Αλλά ειδικά οι ζημιές στον κτηνοτροφικό κλάδο και στις μονάδες γαλακτομικών προϊόντων είναι τεράστιες. Ο Όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία (ΤΥΡΑΣ, Όλυμπος, Ροδόπη, Δουμπιά, Κλιάφα) δεν έχει υποστεί όπως φαίνεται σοβαρές ζημιές σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ. Σαράντης που δεν έχει ακόμα πλήρη εικόνα των ζημιών. Μονάδα της ΤΥΡΑΣ έχει αποκλειστεί από τα νερά και σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να επαναλειτουργήσει, αλλά η στάθμη του νερού δεν ανέβηκε σχετικά. 

Ταυτόχρονα, μεγαλύτερες και μικρότερες παραγωγικές μονάδες έχουν πλημμυρίσει και έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με τον κ. Σαράντη δεν μπορεί επίσης να γίνει ανεφοδιασμός και όλο το σύστημα logistics στην περιοχή της Θεσσαλίας έχει σοβαρά προβλήματα τώρα. Η εταιρεία μεταφέρει εφεδρικό εξοπλισμό της από μονάδες σε άλλες περιοχές για να λειτουργήσει.

Πλημμύρισε, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες η Βιομηχανία Γάλακτος La Farm, όπως και η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος. Ολοσχερώς, όμως, καταστράφηκε η τυροκομική μονάδα Νούσιας (Βασιλίτσα), μια μονάδα που είχε χτυπηθεί πρόσφατα ξανά από καταστροφή και η οποία είχε δημιουργηθεί τμηματικά χωρίς δανεισμό. Η μονάδα παράγει φέτα και είναι κυρίως εξαγωγικού χαρακτήρα.

Στην παραγωγή βαμβακιού, οι νηματουργίες έχουν αποθέματα και θα λειτουργήσουν με προϊόν από προηγούμενες χρονιές στις αποθήκες τους. 

Τέλος, στη Θεσσαλία βρίσκονται εγκατεστημένα 740 MW φωτοβολταϊκών πάρκων, σε σύνολο 4,19 GW πάρκων σε όλη τη χώρα, που αντιστοιχούν σε 17% δυναμικότητας των φωτοβολταϊκών της χώρας.

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Economist: Η μετανάστευση αυξάνεται προκαλώντας μεγάλες οικονομικές συνέπειες

admin

Alpha Bank: Ενίσχυση του Πρωτογενούς Πλεονάσματος και Δυναμική Συρρίκνωσης του Δημοσίου Χρέους

admin

ΟΟΣΑ: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Ανάπτυξη 2% φέτος και 2,5% το 2025

admin

ΤτΕ: Τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές

admin

Fed: Στάση… αναμονής στα επιτόκια

admin

IOBE: Η οικονομία κινείται σε σταθερή τροχιά

admin

Ρωσία: Γιατί «λαχανιάζει» η πολεμική οικονομία της Μόσχας

admin

Το τέλος της μαγικής σκέψης του χρέους-K.ROGOFF

admin

Οι αμφίβολες κινήσεις της Fed περιπλέκουν τις αποφάσεις των επενδυτών

admin

UBS: Πατάει γκάζι η Ελλάδα, φρενάρει η Γερμανία – Τι «βλέπει» για πληθωρισμό και επιτόκια

admin

Πώς Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία από ουραγοί έγιναν ηγέτες της Ευρώπης

admin

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

admin