Image default
BLOOMBERG

Εκτοξεύεται το πετρέλαιο μετά την έκκληση του Ιράν για εμπάργκο κατά του Ισραήλ

Εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου, μετά την έκκληση του Ιράν για εμπάργκο κατά του Ισραήλ από τις μουσουλμανικές χώρες, μετά από τη φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας, που αύξησε τον κίνδυνο ευρύτερων εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.

O Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε σήμερα πως τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας θα πρέπει να “τιμωρήσουν” το Ισραήλ και να του επιβάλουν πετρελαϊκό εμπάργκο, καθώς και να απελάσουν τους Ισραηλινούς πρέσβεις.

Μετά από τη συγκεκριμένη δήλωση, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent αυξήθηκαν κατά 3% και διαπραγματεύονται κοντά στα 93 δολάρια το βαρέλι.

Τι σηματοδοτεί κλιμάκωση

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε για πλήρες και άμεσο μποϊκοτάζ στο Ισραήλ από τις μουσουλμανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο πετρελαίου στη χώρα.

Παρόλο που οι εισαγωγές πετρελαίου του Ισραήλ είναι μικρές στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσφοράς και ελάχιστες προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, οι δηλώσεις είναι  σημαντικές, καθώς σηματοδοτούν κλιμάκωση (θεωρητικά τουλάχιστον) του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία – ειρήσθω εν παρόδω – θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, οι ηγέτες της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής ακύρωσαν την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, περιπλέκοντας την κατάσταση και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ευρείας σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

«Οι traders παρακολουθούν στενά για τυχόν σημάδια ότι η σύγκρουση εξελίσσεται με ένα τρόπο, που θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην προσφορά», δήλωσε ο Richard Bronze,  αναλυτής στην Energy Aspects.

Πρόσθεσε δε ότι το Ισραήλ προμηθεύεται το πετρέλαιό του κυρίως από χώρες εκτός Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

«Ωστόσο, οι εκκλήσεις για εμπάργκο υπενθυμίζουν τις κρίσεις της δεκαετίας του 1970, ακόμη και αν ο αντίκτυπος είναι ως επί το πλείστον συμβολικός προς το παρόν».

Συγκλονισμένη η αγορά

Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου, δηλώνει συγκλονισμένη από την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τεχεράνη, η οποία υποστηρίζει τη Χαμάς, είχε ήδη προειδοποιήσει για το περιθώριο κλιμάκωσης.

Οι επενδυτές βρίσκονται σε εγρήγορση σε περίπτωση που το Ισραήλ επιλέξει να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Γάζα, πυροδοτώντας πιθανώς μια ευρύτερη σύγκρουση που μπορεί να προσελκύσει το Ιράν – έναν βασικό προμηθευτή αργού – αλλά και άλλα κράτη.

«Σαφώς μια διεύρυνση της σύγκρουσης θα έφερνε περισσότερους κινδύνους όσον αφορά την προσφορά, σε μια αγορά που βρίσκεται ήδη σε σύσφιξη», δήλωσε ο Warren Patterson,  επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων για την ING Groep NV στη Σιγκαπούρη.

«Ο πιο άμεσος κίνδυνος εφοδιασμού παραμένει πιθανότατα γύρω από τα ιρανικά βαρέλια», συμπλήρωσε.

Οργή για την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας

Στο μεταξύ, οι αρχές της Γάζας ανέφεραν  ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο – που άφησε εκατοντάδες νεκρούς – προκλήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Το Ισραήλ από την άλλη, απέδωσε ευθύνες σε έναν αποτυχημένο πύραυλο από την μαχητική οργάνωση Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Κρατώντας μια ουδέτερη στάση, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες για το ποιος ήταν υπεύθυνος.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Ισραήλ, είπε στον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι φαίνεται πως η «άλλη πλευρά» φέρει την ευθύνη για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας.

«Είμαι θλιμμένος και σοκαρισμένος για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας. Και με βάση αυτά που είδα, φαίνεται ότι αυτό πραγματοποιήθηκε από την αντίπαλη πλευρά», δήλωσε ο Μπάιντεν προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει ό,τι χρειάζεται στο Ισραήλ ώστε να αμυνθεί απέναντι στην οργάνωση Χαμάς.

Τι σημαίνει το εμπάργκο

Το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου του Ισραήλ προέρχεται από χώρες παραγωγής στη Δυτική Αφρική ή τη Μεσόγειο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το -.

Αυτό θα μείωνε το εύρος οποιουδήποτε μποϊκοτάζ, ακόμα κι αν συνεχίζονταν οι εντάσεις στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι το αργό έλαβε πρόσθετη υποστήριξη σήμερα Τετάρτη, από στοιχεία που δείχνουν καλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα.

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου, κατέγραψε επίσης ρεκόρ 15,54 εκατομμυρίων βαρελιών αργού ημερησίως τον Σεπτέμβριο, λόγω της ισχυρής ζήτησης.

Διαβάστε επίσης: 

Mytilineos: Στους ESG Leaders του δείκτη MSCI – Εισέρχεται στην παγκόσμια ελίτ εταιρειών

Πετρέλαιο: Ράλι τιμών πυροδότησε η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας

Qatar Energy: Συμφωνία προμήθειας αερίου με τη Shell για 27 χρόνια

Σχετικα αρθρα

Τουρκία: Εκτίναξη του πληθωρισμού κοντά στο 70%

admin

Diageo: Νέος οικονομικός διεθυντής μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα

admin

Paramount: Νέα πρόταση 26 δισ. δολαρίων από Apollo και Sony

admin

United Group: H E& του Άμπου Ντάμπι εξετάζει ενδεχόμενη εξαγορά της μητρικής της Nova – Στα 8 δισ. η αποτίμηση

admin

Τουρκία: Στη Χάγη στο πλευρό της Νότιας Αφρικής και κατά του Ισραήλ

admin

LVMH: Τι συζητά για το μέλλον του εμπορικού σήματος Marc Jacobs

admin

Bloomberg για το Ελληνικό: H μεγαλύτερη «έξυπνη πόλη» της Ευρώπης χτίζεται στην Ελλάδα

admin

L’Occitane: Έξοδο από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης Reinold Geiger

admin

Αν η Δύση στήριζε την Ουκρανία όπως το Ισραήλ…

admin

Microsoft: Επενδύσεις 1,7 δισ. δολ. σε cloud computing και ΑΙ στην Ινδονησία

admin

HSBC: Αιφνίδια αποχώρηση του CEO της τράπεζας μετά από σχεδόν πέντε χρόνια

admin

Πώς η τουρκική λίρα έγινε η αγαπημένη επιλογή της Wall Street

admin