Image default
BLOOMBERG

Τέλος το ράλι στις ευρωαγορές – Τι λένε οι αναλυτές για το κλείσιμο του έτους

Με ελάχιστα κέρδη αναμένεται να κλείσουν το έτος οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι δέχονται πιέσεις από την άνοδο των ομολόγων, τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και εν μέσω ανακοινώσεων αποτελεσμάτων, απογοητευτικά ως επί το πλείστον.

Ο δείκτης  Stoxx Europe 600 αναμένεται να κλείσει με κέρδη μόλις 1% από το τελευταίο κλείσιμο, ενώ για τον βρετανικό FTSE, οι αναλυτές δεν βλέπουν  καμία αξιόλογη μεταβολή. Ο Euro stoxx 50 και ο γερμανικός Dax εκτιμάται ότι θα σημειώσουν άνοδο έως και 3% μέχρι το έτος του έτους.

Βαριές απώλειες για τους ευρωπαϊκούς δείκτες

Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για την επιβράδυνση στις ευρωαγορές εδώ και αρκετούς μήνες, με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή απλά να επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις τους. Οι ευρωαγορές την Παρασκευή βρέθηκαν σε χαμηλό επταμήνου και αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες, κυρίως από τον κλάδο της πολυτέλειας δέχονται ισχυρές πιέσεις λόγω της πτώσης σε πωλήσεις και κέρδη.

«Η αξία των μετοχών σε σχέση με τα ομόλογα είναι σε επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν από την περίοδο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης και η δυναμική  των κερδών βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος. Αναμένουμε λοιπόν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα παραμείνουν υπό πίεση», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής των ευρωπαϊκών μετοχών της Societe Generale, Roland Kaloyan. Ο ίδιος επανέλαβε τον στόχο του Stoxx 600 για το τέλος του έτους στις 440 μονάδες, αλλά αναμένει περαιτέρω πτώση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς η οικονομία εξασθενεί.

Για πολλούς αναλυτές, οι μετοχές θα βρίσκονται σε στάση αναμονής όσο οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν υψηλές, ενώ η περίοδος κερδών που μόλις έχει ξεκινήσει, είναι πιθανό να απογοητεύσει.

«Το ευρωπαϊκό μακροοικονομικό σκηνικό έχει αποδυναμωθεί εδώ και αρκετό καιρό και το τρίτο τρίμηνο δεν αποτελεί εξαίρεση» δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Gerry Fowler. Σημειώνει ότι τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών αρχίζουν να συρρικνώνονται καθώς η οικονομία παραπαίει. «Όλο  και περισσότεροι τομείς δεν αναφέρουν μόνο πολύ αδύναμες νέες παραγγελίες, αλλά καιαποδυναμωμένα ανεκτέλεστα υπόλοιπα εργασιών. Αυτό είναι μία προειδοποίηση για την πορεία των κερδών».

Ο αστάθμητος παράγοντας των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή

Οι νέες δυσοίωνες προβλέψεις έρχονται σε μία περίοδο τριών μηνών κατά τους οποίους οι ευρωαγορές καταγράφουν σταθερά απώλειες. Οι δείκτες έχουν περιορίσει τα κέρδη που αποκόμισαν τους πρώτους μήνες του 2023, ύστερα από το απότομο sell off στα ομόλογα, το οποίο έστειλε τις αποδόσεις τους σε υψηλά δεκαετίας.

Στις απώλειες κερδών ένας σημαντικός παράγοντας είναι και τα στοιχεία της Κίνας, τα οποία απογοήτευσαν τις εκτιμήσεις για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας.

Στα παραπάνω προστίθενται και οι κίνδυνοι από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Αν και οι περισσότεροι αναλυτές κρίνουν ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή για τις αγορές, σημειώνουν ότι αυτό προσθέτει στην αστάθεια των ευρωπαϊκών δεικτών.

«Η ανησυχία λόγω γεωπολιτικού κινδύνου είναι απίθανο να εξαφανιστεί γρήγορα», δήλωσαν οι αναλυτές της Barclays  με επικεφαλής τον Emmanuel Cau. Συνέστησαν στους επενδυτές να εξετάσουν αντισταθμιστικά μέτρα, όπως η αύξηση της κατανομής στην ενέργεια, και επανέλαβαν τον στόχο των 490 μονάδων για τον Stoxx 600. Αυτός είναι ο υψηλότερος στην έρευνα του - και συνεπάγεται ράλι 10% μέχρι το τέλος του έτους.

Από την πλευρά των αγορών, οι επενδυτές είναι απαισιόδοξοι. Η έρευνα της Bank of America για τους διαχειριστές κεφαλαίων τον Οκτώβριο έδειξε ότι το 55% βλέπει πτώση για τις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους μήνες λόγω των υψηλών επιτοκίων και της μείωσης των κερδών. Παρόλα αυτά, περισσότεροι από τους μισούς αναμένουν ανάκαμψη κάποια στιγμή στο επόμενο έτος.

Οι αναλυτές της BofA είναι επίσης επιφυλακτικοί όσον αφορά την πορεία των κερδών στην Ευρώπη. Ο στόχος τους για 410 μονάδες για τον Stoxx 600 συνεπάγεται  8% πτώση.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Λήξη παραγώγων, Γάζα, επιτόκια φρενάρουν τον δείκτη, ισορροπία στις 1.170 μονάδες – Κρατάει η ΕΤΕ

Εθνική – ΤΧΣ: Φουντώνει το ενδιαφέρον πριν ανοίξει το βιβλίο προσφορών – Από 100 εκατ. ευρώ «βάζουν» Fidelity και Norges Bank

Χρηματιστήριο: Το κρυμμένο διαμάντι – ETF της Alpha με απόδοση 57,5% σε ένα χρόνο

Σχετικα αρθρα

Τουρκία: Εκτίναξη του πληθωρισμού κοντά στο 70%

admin

Diageo: Νέος οικονομικός διεθυντής μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα

admin

Paramount: Νέα πρόταση 26 δισ. δολαρίων από Apollo και Sony

admin

United Group: H E& του Άμπου Ντάμπι εξετάζει ενδεχόμενη εξαγορά της μητρικής της Nova – Στα 8 δισ. η αποτίμηση

admin

Τουρκία: Στη Χάγη στο πλευρό της Νότιας Αφρικής και κατά του Ισραήλ

admin

LVMH: Τι συζητά για το μέλλον του εμπορικού σήματος Marc Jacobs

admin

Bloomberg για το Ελληνικό: H μεγαλύτερη «έξυπνη πόλη» της Ευρώπης χτίζεται στην Ελλάδα

admin

L’Occitane: Έξοδο από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης Reinold Geiger

admin

Αν η Δύση στήριζε την Ουκρανία όπως το Ισραήλ…

admin

Microsoft: Επενδύσεις 1,7 δισ. δολ. σε cloud computing και ΑΙ στην Ινδονησία

admin

HSBC: Αιφνίδια αποχώρηση του CEO της τράπεζας μετά από σχεδόν πέντε χρόνια

admin

Πώς η τουρκική λίρα έγινε η αγαπημένη επιλογή της Wall Street

admin