Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

“Φωτία” στο χρηματιστήριο έβαλε η Alpha Bank 

Φωτιά στο ταμπλό του χρηματιστηρίου Αθηνών έβαλε το mega deal της Alpha Bank με την Unicredit.

Μία ανάσα από τις 1.300 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών με άνοδο περίπου το 2%. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 110 εκατομμύρια ευρώ το 25% των οποίων αφορά στη μετοχή της Alpha Bank. 

Η ανάδειξη της Alpha Bank σε κορυφαίο τραπεζικό πολο αλλάζει τις ισορροπίες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δρομολογεί εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε άνοδο που ξεπέρασε το 12% με συναλλαγές 16,5 εκατομμύρια μετοχές αριθμός που αντιπροσωπεύει το 25% περίπου του συνολικού τζίρου του χρηματιστηρίου σήμερα. 

Γενικότερα, η ελληνική αγορά έχει δείξει θετική διαφοροποίηση το τελευταίο διάστημα (από τότε που εκτινάχθηκε το “θερμόμετρο” στη Μέση Ανατολή) αλλά οι όποιες προσπάθειες μέχρι τώρα έχουν μείνει στη διατήρηση των κεκτημένων κόντρα στην πτωτική κίνηση των δεικτών διεθνώς.

Ωστόσο, η ειδησεογραφία είναι άκρως θετική για το ΧΑ, με την S&P να δίνει την Παρασκευή την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα (μετά την DBRS – από τους επιλέξιμους οίκους) ενώ χτες δυναμικά overweight στις ελληνικές μετοχές “δήλωσε” και η HSBC τονίζοντας ότι οι αποτιμήσεις τους, καθώς και η κερδοφορία και η ρευστότητα των ελληνικών εισηγμένων λαμβάνουν στήριξη από την ελληνική οικονομία, η οποία και θα συνεχιστεί.

Εκθέσεις ξένων οίκων 

Όπως ήταν αναμενόμενο η κίνηση ματ της Alpha Bank προκάλεσε ομοβροντία εκθέσεων από όλους σχεδόν τους ξένους οίκους.

Η Deutsche Bank χαρακτηρίζει την τριπλή κίνηση της UniCredit με την Alpha Bank (Ρουμανία, AlphaLife, ποσοστό ΤΧΣ) ως μία πολύ έξυπνη κίνηση για την ιταλική τράπεζα, μία επένδυση η οποία εκτίμα ότι θα επιταχύνει την ήδη ισχυρή δυναμική κερδοφορίας της, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αυστηρή πειθαρχία της διοίκησης για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις για την Alpha Bank είναι ακόμη πιο θετικές, τονίζει η Deutsche Bank, δίνοντας στην μετοχή της Alpha Bank και αυτή τιμή-στόχο τα 2,00 ευρώ με σύσταση Buy.

“Συνολικά, παρά τον θετικό αντίκτυπο για την UniCredit γενικά, πιστεύουμε ότι η Alpha Bank είναι αυτή που θα επωφεληθεί περισσότερο από τη συμφωνία”, σημειώνει η γερμανική τράπεζα. Ενώ οι προοπτικές για τη Ρουμανία είναι θετικές, η έλλειψη οικονομιών κλίμακας ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο διευθετήθηκε με αυτή τη συμφωνία, επιταχύνοντας έτσι την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων στρατηγικού σχεδίου για τη χώρα. 

Επιπλέον, ο θετικός αντίκτυπος από την απελευθέρωση των RWA και τα 300 εκατ. ευρώ που έλαβε σε μετρητά για τα μερίδια που πωλήθηκαν (Ρουμανία και AlphaLife στην Ελλάδα), ενώ διατηρεί μερίδιο 9,9% στη Ρουμανία είναι σαφώς θετικές για την τράπεζα. 

Η Alpha θα βελτιώσει το κεφάλαιό της κατά πάνω από 100 μονάδες βάσης, ενώ η συναλλαγή θεωρείται ότι είναι ουδέτερη σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, αλλά οδηγεί σε άνοδο του ROTE κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης. Από αυτή την άποψη, το πλεονάζον κεφάλαιο που δημιουργείται θα μπορούσε πιθανότατα να χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης και της “εκκαθάρισης” του ισολογισμού της ελληνικής συστημικής τράπεζας, μόλις κλείσει η συμφωνία το 2024.

Επιπλέον, όπως τονίζει η Deutsche Bank, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου από τη συναλλαγή, κυρίως στη Ρουμανία (αν και περιορίζεται από το μικρό μερίδιο που διατηρείται) αλλά και στην Ελλάδα μέσω της εταιρικής σχέσης στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και unit-linked προϊόντων, χάρη στη μακροπρόθεσμη συμφωνία διανομής, η οποία θα ωφελήσει τις εμπορικές δυνατότητες στην Ελλάδα με βάση τη δύναμη της UniCredit σε αυτά τα προϊόντα.

Αν και δεν είναι πολύ σημαντικό ποσό στην κλίμακα της ιταλικής τράπεζα, τα περίπου 13 δισ. ευρώ σε υπόλοιπα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδο ομίλου απλώς παρέχουν περίπου το 15% των προμηθειών που, κατά την άποψη της D.B, έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, παρόμοια με την ασφάλιση ζωής. 

Επιπλέον, η Deutsche Bank τονίζει πως θεωρεί σχεδόν δεδομένο ότι η UniCredit θα αγοράσει το μερίδιο 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank, κάτι που θα ήταν σαφέστατα θετικό για την άρση οποιονδήποτε πιθανών πιέσεων στην αγορά από την αποεπένδυση του Ταμείου.

Και η Citi τονίζει πως το deal είναι θετικό για την Alpha Bank, καθώς θα βελτιώσει ουσιαστικά την κεφαλαιακή θέση (+100 μονάδες βάσης) βεβαιώνοντας πως η τράπεζα θα μπορέσει να επανεκκινήσει τη διανομή μερισμάτων από τα κέρδη του τρέχοντος έτους, ενώ θα είναι σε μεγάλο βαθμό ουδέτερη ως προς την κερδοφορία, καθώς οι στοχευμένες συνέργειες αναμένεται να αντισταθμίσουν τα χαμένα κέρδη στο Ρουμανία. 

Επιπλέον, κατά τη Citi, η συμφωνία θα εξαλείψει ενδεχομένως την πίεση στην αγορά εάν γίνει αποδεκτή η προσφορά της UniCredit για μερίδιο 9% στην Alpha Bank που κατέχει το ΤΧΣ και, αν δεν γίνει, οι μετοχές της θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζονται δεδομένης της δέσμευσης της UniCredit να αγοράσει έως και το 5% των μετοχών της Alpha Bank στην αγορά σε περίπτωση που η προσφορά τους δεν γίνει αποδεκτή. 

Σημειώνεται πως η αμερικάνικη τράπεζα δίνει και αυτή σύσταση Buy για την Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 2,00 ευρώ επίσης.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Goldman Sachs σε σημερινό της report επίσης δηλώνει αγοραστής της Alpha Bank, διατηρώντας τη σύσταση Buy αν και μειώνει ελαφρώς την τιμή-στόχο που είχε θέσει, στα 1,95 ευρώ από 2,05 ευρώ πριν, ενώ σε αλλαγές προχωρά και για τιμές στόχους των υπόλοιπων ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Ειδικότερα, για την Eurobank η τιμή-στόχος αυξάνεται στα 1,90 ευρώ, από 1,85 ευρώ πριν με τη σύσταση να είναι ουδέτερη, για την Εθνική στα 8,40 ευρώ, από 8 ευρώ πριν (σύσταση Buy) και για την Πειραιώς μειώνεται στα 4,20 ευρώ, από 4,30 ευρώ προηγουμένως (σύσταση Buy). 

Στην έκθεσή της η Goldman επικεντρώνεται στα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου όπου αναμένει 5% αύξηση των επιτοκιακών εσόδων σε τριμηνιαία βάση χάρη ενός συνδυασμού (1) υψηλής μετακύλισης των αυξήσεων των επιτοκίων στις αποδόσεις των δανείων και (2) γενικά σταθερών αποδόσεων καταθέσεων το γ’ τρίμηνο, καθώς το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων παρέμεινε γενικά αμετάβλητο περίπου στο 23%. Αναμένει ότι οι τάσεις της ποιότητας του ενεργητικού θα παραμείνουν αμετάβλητες, με συνεχιζόμενη μέτρια μείωση των δεικτών NPE δυο 5,9% και του κόστος κινδύνου στο 0,7% κατά μέσο όρο.

Τέλος, η Morgan Stanley, η οποία ήδη χθες αναβάθμισε την Alpha Bank σε Overweight με νέα τιμή-στόχο τα 1,99 ευρώ, προχωρά σήμερα στην προσθήκη της μετοχής της Alpha Bank στον δείκτη Financials’ Finest list με την ταυτόχρονη αφαίρεση της Τράπεζας Πειραιώς. Η αλλαγή αυτή οφείλεται στη χαμηλή αποτίμηση της Alpha Bank και την υπεραπόδοση που έχει καταγράψει στο ταμπλό η Τράπεζα Πειραιώς.

Σχετικα αρθρα

Τα τελευταία μέτρα της μάχης κατά του πληθωρισμού θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία της Fed

admin

Οι επιθέσεις μεταξύ Ιράν – Ισραήλ μπορεί να τελείωσαν αλλά η απειλή παραμένει

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

Eπιστολές Στουρνάρα στους servicers: «Συμμορφωθείτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλιώς… ποινές»

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί

admin

Financial Times: Tο οικονομικό παράδοξο της Ελλάδας – Ισχυρή ανάπτυξη, αλλά η φτωχότερη στην ΕΕ

admin

Έκθεση ΤτΕ: Σε καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες έναντι πιθανών αναταράξεων

admin

Βρετανία: Πώς «βοηθά» τη Μόσχα στον πόλεμο κατά του Κιέβου

admin

Alpha Bank: Τι είπε ο CFO Λαζ. Παπαγαρυφάλλου στο «The Banker» των Financial Times

admin

Πως ετοιμάζεται η δύση για μια δεύτερη θητεία Trump

admin

ΙΟΒΕ: Η εγχώρια οικονομία καταγράφει θετική δυναμική εν μέσω εξωτερικών κινδύνων

admin