Image default
BLOOMBERG

Πόλεμος στη Γάζα: Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο κλιμάκωσης οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου ετοιμάζονται για ακόμα μια ασταθή εβδομάδα συναλλαγών, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη τα πρώτα στάδια της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις τιμές του αργού μετά την εισβολή παραμένει μια πιθανή κλιμάκωση της κρίσης με εμπλοκή και άλλων περιφερειακών δυνάμεων. Η Μέση Ανατολή προμηθεύει περίπου το 1/3 του παγκόσμιου πετρελαίου ενώ το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χαμάς και άλλες ομάδες της περιοχής, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η εισβολή «μπορεί να αναγκάσει όλους να αναλάβουν δράση » .

Η αγορά του αργού βρισκόταν σε διαπραγμάτευση την Παρασκευή την ώρα που το Ισραήλ ανακοίνωσε πως επεκτείνει τις χερσαίες δραστηριότητες του στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα το ενεργό συμβόλαιο του West Texas Intermediate να σκαρφαλώσει έως και 3,2%, φτάνοντας να διαπραγματευτεί πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, η τιμή αυτή παραμένει χαμηλότερη από το υψηλότερο σημείο από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση Ισραήλ -Χαμάς το οποίο ήταν  λίγο πάνω από τα 90 δολάρια, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει πραγματικός αντίκτυπος στις παγκόσμιες προμήθειες.

«Οι ανησυχίες ότι ο πόλεμος μπορεί να μεταδοθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση – με τη δυνατότητα να διαταραχθεί ο εφοδιασμός πετρελαίου – εγείρουν τους ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων στην UBS Group AG. «Οι τιμές είναι πιθανό να ενισχυθούν στην αρχή της εβδομάδας, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί διακοπή στον εφοδιασμό πετρελαίου».

Το ξέσπασμα της σύγκρουσης έχει ήδη οδηγήσει σε έντονες διακυμάνσεις για αρκετές εβδομάδες τις συναλλαγές. Μάλιστα ενας δείκτης αστάθειας της αγοράς πετρελαίου, που μετρά τον ρυθμό των κινήσεων των τιμών, ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο την περασμένη Παρασκευή.

Η αύξηση της έντασης με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο μπορεί να ενισχύσουν την ανησυχία των traders, ενώ το χειρότερο σενάριο για τις αγορές πετρελαίου είναι οποιαδήποτε διακοπή της κυκλοφορίας στα Στενά του Ορμούζ , μια ζωτικής σημασίας υδάτινη οδός για το αργό.

Σε αντίθεση με τις προμήθειες πετρελαίου, στην αγορά φυσικού αερίου έχει ήδη επηρεαστεί η παραγωγή.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ έκλεισε από το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Αν και  αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση της παραγωγής στο κοντινό κοίτασμα Λεβιάθαν , το κλείσιμο του Ταμάρ εξακολουθεί να υπογραμμίζει ορισμένους από τους κινδύνους για την περιφερειακή προσφορά, τόσο στην αγορά του φυσικού αερίου όσο και σε αυτή του αργού.

Η Αίγυπτος, η οποία εισάγει φυσικό αέριο από το Ισραήλ, δήλωσε την Κυριακή ότι οι εισαγωγές μειώθηκαν στο μηδέν.

Ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης παραμένει επίσης ενεργός. Το Ιράν, μετά από μια έκκληση για εμπάργκο πετρελαίου στο Ισραήλ, απείλησε με περαιτέρω δράση το Σαββατοκύριακο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι ΗΠΑ έπληξαν ορισμένες τοποθεσίες στη Συρία – μια υπενθύμιση ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κινδυνεύει να εμπλακεί στη σύγκρουση. Υπήρξαν επίσης προειδοποιήσεις για τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο αναχαίτισε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Υεμένη προς την κατεύθυνση του Ισραήλ.

Ως αποτέλεσμα, στις αγορές, το πετρέλαιο βρίσκεται στο επίκεντρο των στοιχημάτων για το αν η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα ​​από το Ισραήλ και τη Γάζα. Οι έμποροι συνάπτουν συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης που θα επωφεληθούν από ένα άλμα σε τιμές άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι, τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η αστάθεια που σχετίζεται με τα συμβόλαια πετρελαίου spot διαπραγμάτευσης δεν συγχωρεί», δήλωσε ο Michael Tran, αναλυτής της RBC Capital Markets. «Παραμένει ένας σημαντικός βαθμός βραχυπρόθεσμης ασυμμετρίας των τιμών, δεδομένης της διευρυνόμενης σύγκρουσης».

Διαβάστε επίσης

Ιράν: Το Ισραήλ πέρασε «τις κόκκινες γραμμές» – Κι άλλες πλευρές θα περάσουν στη δράση

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου λέει πως δεν είχε προειδοποιηθεί για την επίθεση που σχεδίαζε η Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός αυξάνει τον αριθμό των στρατιωτών του στη Λωρίδα της Γάζας

Σχετικα αρθρα

Diageo: Νέος οικονομικός διεθυντής μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα

admin

Paramount: Νέα πρόταση 26 δισ. δολαρίων από Apollo και Sony

admin

United Group: H E& του Άμπου Ντάμπι εξετάζει ενδεχόμενη εξαγορά της μητρικής της Nova – Στα 8 δισ. η αποτίμηση

admin

Τουρκία: Στη Χάγη στο πλευρό της Νότιας Αφρικής και κατά του Ισραήλ

admin

LVMH: Τι συζητά για το μέλλον του εμπορικού σήματος Marc Jacobs

admin

Bloomberg για το Ελληνικό: H μεγαλύτερη «έξυπνη πόλη» της Ευρώπης χτίζεται στην Ελλάδα

admin

L’Occitane: Έξοδο από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης Reinold Geiger

admin

Αν η Δύση στήριζε την Ουκρανία όπως το Ισραήλ…

admin

Microsoft: Επενδύσεις 1,7 δισ. δολ. σε cloud computing και ΑΙ στην Ινδονησία

admin

HSBC: Αιφνίδια αποχώρηση του CEO της τράπεζας μετά από σχεδόν πέντε χρόνια

admin

Πώς η τουρκική λίρα έγινε η αγαπημένη επιλογή της Wall Street

admin

Tesla: Συνεργασία με την «κινεζική Google» για το Full Self-Driving

admin