Image default
ALPHA BANK

Β. Ψάλτης: Η συμφωνία με τη UniCredit ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία

Τα πλεονεκτήματα του mega deal που ανακοίνωσε πρόσφατα η Alpha Bank με τον ιταλικό κολοσσό UniCredit ανέπτυξε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου σήμερα στους αναλυτές.

“Η συμφωνία εναρμονίζεται πλήρως με τους στρατηγικούς μας στόχους”, διαμήνυσε ο CEO της Alpha Bank εξηγώντας ότι συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης τόσο για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα όσο και για την ίδια την τράπεζα, καθώς πρόκειται για την πρώτη στρατηγική επένδυση στον κλάδο μετά από 17 χρόνια.

Μέσω της συμφωνίας, ανέφερε ο κ. Ψάλτης, η Alpha γίνεται μέρος ενός πανευρωπαϊκού δικτύου ενισχύοντας σημαντικά τη διαπραγματευτική της θέση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά στην παρουσία της τράπεζας στη Ρουμανία, ο ίδιος εξήγησε ότι οι αποφάσεις για τη συμφωνία με τη UniCredit ελήφθησαν “με ισχυρή στόχευση και καθόλου συναισθηματισμό”, καθώς οι δύο τράπεζες έκριναν ότι είναι προτεραιότητα η ενίσχυση της θέσης του νέου οργανισμού στη ρουμανική αγορά η οποία παρουσιάζει ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

“Με τη συγχώνευση των θυγατρικών μας, θα κατακτήσουμε αρχικά την τρίτη θέση στη ρουμανική αγορά και πολύ σύντομα τη δεύτερη”, προέβλεψε ο κ. Ψάλτης. “Κρίναμε ότι, για να ενισχύσουμε τις προοπτικές μας στη Ρουμανία, θα πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας αλλά και το μέγεθός μας”, εξήγησε ο ίδιος.

Αναθεώρηση του στόχου για τα επιτοκιακά έσοδα

Αναφορικά με την οργανική κερδοφορία της τράπεζας και, συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ), ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής της Alpha Bank Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου τόνισε ότι αυτή συνεχίζεται με δυναμικούς ρυθμούς και το 2023.

Αυτός είναι ο λόγος που η τράπεζα προχωρά σε αναθεώρηση του ετήσιου στόχου σε 1,8 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση για το έτος τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, η διοίκηση της τράπεζας παραδέχθηκε ότι το ράλι της κερδοφορίας από τόκους πλησιάζει στην κορύφωσή του η οποία αναμένεται σύντομα (εντός του 2024).

Ο λόγος είναι, από τη μία πλευρά, η σταθεροποίηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και, από την άλλη πλευρά, το αυξανόμενο κόστος των καταθέσεων δεδομένου ότι ολοένα περισσότεροι καταθέτες στρέφονται στα προθεσμιακά προϊόντα. Παρ’ όλα αυτά, η αναλογία προθεσμιακών καταθέσεων/καταθέσεων όψεων-ταμιευτηρίου δεν υπερβαίνει το 25% βάσει των στοιχείων Σεπτεμβρίου.

Σε ερώτηση αναλυτή σχετικά με το πώς αναμένεται να διαμορφωθούν το 2024 τα έσοδα από τόκους, ο κ. Παπαγαρυφάλλου δήλωσε ότι αναμένονται “μετριασμένες πιέσεις στο ΝΙΙ το 2024 έναντι του 2023”.

Μείωση κόκκινων δανείων

Συνεχίζει η Alpha Bank τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με οργανικά μέσα οδηγώντας τον δείκτη NPE στο 7,2% τον Σεπτέμβριο του 2023 έναντι 8% τον Σεπτέμβριο του 2022.

Όπως ενημέρωσε η διοίκηση της τράπεζας, “ποντάρει” σε μεγάλο βαθμό στην περαιτέρω εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου μέσω ρυθμίσεων και αποπληρωμών και για τον λόγο αυτό έχει εκπονήσει καμπάνιες σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες της Πολιτείας με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των δανειοληπτών -ιδίως των ευάλωτων- αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που προσφέρει το Κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία των τραπεζών για πάγωμα του επιτοκίου στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια η οποία έχει δώσει ανάσα στους δανειολήπτες εν μέσω νομισματικής σύσφιξης, όπως επισημάνθηκε. Όπως εκτιμά δε ο κ. Παπαγαρυφάλλου, αναμένεται να συνεχιστεί η τάση της μείωσης των NPEs με οργανικό τρόπο και τα επόμενα τρίμηνα, καθώς δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις για αυξημένες εισορές μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ομολογιακές εκδόσεις

Σημαντικό “αέρα” στις επόμενες κινήσεις αναφορικά με εκδόσεις ομολόγων MREL δίνει η συμφωνία με τη UniCredit, όπως επισήμανε η διοίκηση, δεδομένου ότι με το deal αυξήθηκαν τα κεφάλαια της τράπεζας κατά 140 μονάδες βάσης.

Εκτιμά δε ότι ο δείκτης CET1 θα ξεπεράσει τις προβλέψεις της τράπεζας για 14% έως το τέλος του έτους, ενώ ο προγραμματισμός των επόμενων κινήσεων σε επίπεδο MREL θα σχεδιαστούν με μεγαλύτερη άνεση στον απόηχο του deal. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση διευκρίνισε ότι το καθαρό μέγεθος των προσεχών εκδόσεων θα είναι μικρότερο από αυτό που αρχικά είχε υπολογιστεί.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Ενίσχυση του Πρωτογενούς Πλεονάσματος και Δυναμική Συρρίκνωσης του Δημοσίου Χρέους

admin

Λαζ. Παπαγαρυφάλλου: Η Alpha Bank εξετάζει και άλλους τομείς εμπορικής συνεργασίας με τη UniCredit

admin

Alpha Bank: Τι είπε ο CFO Λαζ. Παπαγαρυφάλλου στο «The Banker» των Financial Times

admin

Alpha Bank: Πολλαπλές διακρίσεις στα PR Awards 2024

admin

Alpha Bank – UniCredit: Αμοιβαία ικανοποίηση έξι μήνες μετά την σύμπραξη

admin

Β. Ψάλτης – Α. Ορσέλ: Alpha Bank και UniCredit εστιάζουν σε επέκταση στη Ρουμανία – Στο τραπέζι και εξαγορές

admin

Alpha Bank: Νέος κύκλος ενημερωτικών εκδηλώσεων για επιχειρηματίες

admin

Alpha Bank: Ιδιωτική κατανάλωση και προσδοκίες νοικοκυριών – Τάσεις και τρέχουσες εξελίξεις

admin

Στ. Μυτιληναίος (Alpha Bank): “Σταδιακή και με κανόνες η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τις τράπεζες

admin

B. Ράπανος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό πλαίσιο που να προωθεί τις συναινέσεις

admin

Alpha Bank: Ιδιαίτερη η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023 – Η συμβολή των κλάδων

admin

“Κυκλική Οικονομία στην Πράξη” σε σχολεία όλης της Ελλάδας

admin