Image default
BLOOMBERG

Fed: Θα δώσει ο Πάουελ το σύνθημα για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων;

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα διατηρήσει πιθανότατα τα επιτόκια σταθερά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ θα αντιταχθεί στις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων από τον Μάρτιο.

H Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%, στη διήμερη συνεδρίαση της που ολοκληρώνεται την Τετάρτη, υψηλό 22 ετών που επιτεύχθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο.

Η απόφαση για τα επιτόκια και η συνοδευτική δήλωση θα ανακοινωθούν στις 2 μ.μ. (ώρα Ουάσινγκτον) και κατόπιν ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

Ο Πάουελ έχει δηλώσει ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με το πότε η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Αντιθέτως, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν τονίσει την επιθυμία τους να κάνουν μια παύση και να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους δανεισμού στην οικονομία.

Wall Street Agrees Fed to Pause for Third Straight Meeting | There's a unanimous view among the bigger firms on the outcome
Η Wall Street συμφωνεί ότι η Fed θα κάνει παύση για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση

«Ο στόχος των μηνυμάτων θα είναι: Δεν πρόκειται να χαλαρώσουμε πρόωρα», δήλωσε ο Λίντσει Πίγκζα, επικεφαλής οικονομολόγος της Stifel Financial Corp.

«Ενώ η Fed έχει σημειώσει κάποια πρόοδο, πρέπει να σημειωθεί περισσότερη».

Προβλέψεις

Η Wall Street θα επικεντρωθεί στις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια -το λεγόμενο dot plot- το οποίο θα δείξει πόσο η επιτροπή αναμένει να μειώσει τα επιτόκια το 2024 και το 2025.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του - αναμένουν με βάση τη μέση πρόβλεψη, ότι θα δείξει δύο μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος και άλλες πέντε το 2025, αλλά υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας.

Ορισμένοι παρατηρητές της Fed προβλέπουν ότι η FOMC θα προχωρήσει σε μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα περικοπών το 2024, ενώ άλλοι δεν βλέπουν καθόλου περικοπές.

FOMC May Project Modest Interest Rate Cuts in 2024 | Fed forecasts may show slower growth, less inflation next year
Η FOMC ενδέχεται να προβεί σε περιορισμένες μειώσεις επιτοκίων το 2024

Η επιτροπή είναι πιθανό να τροποποιήσει τις προβλέψεις της και για τον πληθωρισμό. H μέση πρόβλεψη για το 2023 θα μειωθεί στο 3,1% από 3,3% τον Σεπτέμβριο, και στο 3,5% από 3,7%  εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας.

Κατά το εξάμηνο που έληξε τον Οκτώβριο, ο δομικός πληθωρισμός κυμάνθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,5%.

Τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Νοέμβριο, ενισχυόμενες από τις αυξήσεις στο κόστος στέγασης και σε άλλα κόστη του τομέα των υπηρεσιών. Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την ασταθή φύση της επιστροφής του πληθωρισμού στο στόχο.

«Δύο συνεχόμενες συγκρατήσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως προσωρινή παύση, αλλά πιστεύουμε ότι τρεις συνιστούν το τέλος του κύκλου. Οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια το επόμενο έτος», επισήμανε η Anna Wong, επικεφαλής για την αμερικανική οικονομία στο -.

Η FOMC θα αυξήσει επίσης τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2023 στον απόηχο ενός πολύ ισχυρού τρίτου τριμήνου, ενώ θα κάνει ελάχιστες – αν όχι καθόλου – αλλαγές στην εκτίμηση της για το 2024, αναμένουν οι οικονομολόγοι.

Συνέντευξη Τύπου

Ο Πάουελ είναι πιθανό να επαναλάβει την άποψή που εξέφρασε στην ομιλία του την 1η Δεκεμβρίου στο Spelman College στην Ατλάντα, ότι είναι πρόωρο να εικάζουμε πότε μπορεί να χαλαρώσει η πολιτική.

Είναι πιθανό να ερωτηθεί εάν συμφωνεί με τον διοικητή της Fed Christopher Waller, γνωστό “γεράκι” για τον πληθωρισμό, ο οποίος αναγνώρισε ότι η κεντρική τράπεζα θα ήταν πρόθυμη να εξετάσει τις μειώσεις των επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται χαμηλότερα.

Θα ερωτηθεί επίσης για την άποψή του αναφορικά με τις οικονομικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης βουτιάς στις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

«Περιμένω ότι ο Πάουελ θα διατηρήσει έναν κάπως επιθετικό τόνο», δήλωσε η Στέφανι Ροθ, επικεφαλής οικονομολόγος της Wolfe Research LLC.

Διαβάστε ακόμη:

Fed – ΕΚΤ: Σύγκρουση με τις αγορές για τις πρόωρες μειώσεις επιτοκίων

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία Νοεμβρίου για ανεργία και ωρομίσθια

Τζερόμ Πάουελ (FED): Όλο και πιο πιθανό το σενάριο της «ομαλής προσγείωσης»

Σχετικα αρθρα

Τουρκία: Εκτίναξη του πληθωρισμού κοντά στο 70%

admin

Diageo: Νέος οικονομικός διεθυντής μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα

admin

Paramount: Νέα πρόταση 26 δισ. δολαρίων από Apollo και Sony

admin

United Group: H E& του Άμπου Ντάμπι εξετάζει ενδεχόμενη εξαγορά της μητρικής της Nova – Στα 8 δισ. η αποτίμηση

admin

Τουρκία: Στη Χάγη στο πλευρό της Νότιας Αφρικής και κατά του Ισραήλ

admin

LVMH: Τι συζητά για το μέλλον του εμπορικού σήματος Marc Jacobs

admin

Bloomberg για το Ελληνικό: H μεγαλύτερη «έξυπνη πόλη» της Ευρώπης χτίζεται στην Ελλάδα

admin

L’Occitane: Έξοδο από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης Reinold Geiger

admin

Αν η Δύση στήριζε την Ουκρανία όπως το Ισραήλ…

admin

Microsoft: Επενδύσεις 1,7 δισ. δολ. σε cloud computing και ΑΙ στην Ινδονησία

admin

HSBC: Αιφνίδια αποχώρηση του CEO της τράπεζας μετά από σχεδόν πέντε χρόνια

admin

Πώς η τουρκική λίρα έγινε η αγαπημένη επιλογή της Wall Street

admin