Image default
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Με το βλέμμα στα Βαλκάνια και έμφαση στις ΑΠΕ το 4ετές business plan

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από το investor day (2020) στο οποίο είχαν ανακοινωθεί φιλόδοξοι στόχοι. Υπενθυμίζεται, πως η εταιρεία είχε θέσει ως στόχο την αξιοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ για τη μεταφορά οπτικών ινών. Είχε βάλει, όμως, και σαν στόχο την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών.

Τέσσερα χρόνια μετά, η ΔΕΗ έχει ολοκληρώσει μια σημαντική επένδυση, στο πλαίσιο της επέκτασης της στον τομέα των υπηρεσιών. Πρόκειται για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της εταιρείας Κωτσόβολος. Η ΔΕH με αυτό τον τρόπο έκανε ένα σημαντικό βήμα στον μετασχηματισμό της σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών.

Όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης «η εξαγορά της Κωτσόβολος, ως μέρος του επενδυτικού μας πλάνου ύψους €9 δισ., επιταχύνει σημαντικά την υλοποίηση του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού, ο οποίος βασίζεται σε τρεις πυλώνες, την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών και την πελατοκεντρικότητα».

Η στροφή της εταιρίας στις ΑΠΕ και η επέκταση της στον τομέα των υπηρεσιών συνδυάστηκε με την καταγραφή αυξημένης λειτουργικής κερδοφορίας για το ενιάμηνο του 2023, λόγω της μείωσης των λειτουργικών δαπανών, και κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας, φυσικού αερίου και εκπομπές CO2. Αξίζει να σημειωθεί πως το γ΄ τρίμηνο του 2023, το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε €347,1 εκατ. έναντι €215εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Πριν ένα μήνα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕH μιλώντας από το βήμα του 1ου Growthfund Summit, είχε αναφερθεί στο πλάνο της εταιρείας που συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρίας.

Πράγματι, την προηγούμενη χρονιά η ΔΕH ολοκλήρωσε μια σειρά από ενέργειες, οι οποίες αύξησαν το χαρτοφυλάκιο της στις ΑΠΕ. Πλέον, η ΔΕH διαθέτει 670MW και είναι στο στάδιο της κατασκευής ακόμα 1,3GW έργα. Από τις πιο σημαντικές συμφωνίες της ΔΕH, στις οποίες αναμένεται να γίνει αναφορά σήμερα στους θεσμικούς επενδυτές, ήταν η ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς η ΔΕΗ έχει πλέον συνολικά σχεδόν 9 εκατομμύρια πελάτες και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του ομίλου αυξήθηκε σε περίπου 4,4GW.

Η ΔΕH όμως προχώρησε και σε δύο άλλες σημαντικές κινήσεις, σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ. Κατά πρώτον, μπήκε δυναμικά στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, μετά τη συμφωνία της ΔΕH Ανανεώσιμες και του ομίλου Κοπελούζου.  Η συμφωνία περιλαμβάνει την απόκτηση μετοχών της εταιρείας «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.» που διαθέτει την άδεια Παραγωγής για το Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο ισχύος 216 ΜW, ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Κατά δεύτερον, πραγματοποίησε μια σημαντική κίνηση σε σχέση με την επέκταση της στα Βαλκάνια, καθώς η θυγατρική της ΔΕΗ, η ΔΕH Ανανεώσιμες, υπέγραψε συμφωνία με ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil για την απόκτηση του 100% της Land Power s.r.l., η οποία κατέχει αιολικό πάρκο σε λειτουργία στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84MW.

Παράλληλα, μένει να αποδειχθεί ποιες θα είναι οι κινήσεις της εταιρείας σε σχέση με το υδροηλεκτρικό έργο στη Βόρεια Μακεδονία.

Σχετικα αρθρα

Ο Ρέστης θέλει να αφήσει… ρέστη την Mrs Newcastle!

admin

Noval Property: Στα 571 εκατ. ευρώ η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων

admin

Intralot: Αγορά 400.000 μετοχών από τον Σωκράτη Κόκκαλη

admin

Πλαστικά Θράκης: Προέβη σε αγορά 1.831 ιδίων μετοχών

admin

Lavipharm: Αύξηση 58,9% στα προσαρμοσμένα EBITDA το 2023

admin

Lavipharm: Αύξηση 58,9% στα προσαρμοσμένα EBITDA το 2023

admin

Η Sherpa Society και το BCA College ενώνουν τις δυνάμεις τους

admin

Εξαγορά δυο μεγάλων ξενοδοχείων σε Κέρκυρα και Κρήτη από την G Hotel

admin

Alpha Bank: Οι προβλέψεις της Optima για τα οικονομικά μεγέθη

admin

Ιστορική αναδρομή στις αποδόσεις των επενδύσεων στην Ελλάδα

admin

Σημαντική αύξηση τζίρου για την Kraft Paints το 2023

admin

«Πρεμιέρα» για το retail bond της Intralot-Τα μηνύματα Κόκκαλη, Κοντόπουλου

admin