Image default
BLOOMBERG

Shell: Επαναγορές μετοχών 3,5 δισ. δολ. και κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων στο δ’ τρίμηνο

Η Shell διατήρησε τον ρυθμό επαναγοράς των μετοχών της μετά τα ισχυρά περιθώρια εμπορίας υγροποιημένου φυσικού αερίου που αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο των χαμηλότερων τιμών των εμπορευμάτων το τέταρτο τρίμηνο.

Ο ενεργειακός κολοσσός, με έδρα το Λονδίνο, επωφελήθηκε τόσο από τις «εξαιρετικές» ευκαιρίες συναλλαγών στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου όσο και από τους υψηλότερους όγκους LNG που διαθέτει προς πώληση, μετά το τέλος των εργασιών συντήρησης στις εγκαταστάσεις του στην Αυστραλία.

Η εταιρεία είπε ότι θα επαναγοράσει μετοχές 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτό το τρίμηνο, στα ίδια επίπεδα με αυτά του προηγούμενου τριμήνου.

Είναι η πρώτη από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που ανακοινώνει κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο, το οποίο αναμένεται να είναι το ασθενέστερο για τον κλάδο ενέργειας.

«Η Shell πέτυχε άλλο ένα τρίμηνο ισχυρών επιδόσεων», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Wael Sawan την Πέμπτη. «Το 2023, η Shell επέστρεψε 23 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους».

Shell Earnings |
Η πορεία των κερδών της Shell

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Shell για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου ήταν 7,31 δισεκατομμύρια δολάρια, από 9,81 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, ξεπέρασαν τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 6,14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρά την μείωση των κερδών σε σχέση με ένα χρόνο πριν, τα κέρδη της Shell εξακολουθούν να είναι υψηλά με βάση τα ιστορικά πρότυπα.

Η ταμειακή ροή της εταιρείας από τις δραστηριότητες του 2023 ύψους 54,20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν η δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί, δήλωσε ο Chief Financial Officer, Sinead Gorman, σε συνομιλία με τους δημοσιογράφους. Η εταιρεία θα συνεχίσει να επιστρέφει το 30% έως 40% από αυτό στους επενδυτές και να καταβάλει προσπάθειες για «συνέπεια» στις αποδόσεις της, είπε.

Η μονάδα χημικών της Shell σημείωσε τη χειρότερη απόδοση, με τα προσαρμοσμένα κέρδη να μειώνονται από 1,38 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε μόλις 83 εκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Τα περιθώρια της επιχείρησης χτυπήθηκαν από την παγκόσμια υπερπροσφορά και την αδύναμη ζήτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες της Shell το 2023 μειώθηκαν κατά 1,7%, αλλά στη μονάδα λύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η μείωση ήταν 23%, οδηγώντας τις δαπάνες στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021.

Η Shell υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Wael Sawan έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις επιστροφές στους μετόχους, με παράλληλη μείωση των λιγότερο κερδοφόρων τμημάτων της επιχείρησης, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Καθώς μπαίνουμε στο 2024, συνεχίζουμε να απλοποιούμε τον οργανισμό μας με έμφαση στην παροχή περισσότερης αξίας με λιγότερες εκπομπές», δήλωσε ο Sawan.

Διαβάστε ακόμη:

Πετρέλαιο: Ποιοι νέοι κίνδυνοι ακολουθούν την έξοδο της Shell από την Νιγηρία

WSJ: Τα δεξαμενόπλοια της Shell δεν θα περνούν στο εξής από την Ερυθρά Θάλασσα

Shell: Πενταετές deal με το Κατάρ για προμήθεια πετρελαίου

Σχετικα αρθρα

Diageo: Νέος οικονομικός διεθυντής μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα

admin

Paramount: Νέα πρόταση 26 δισ. δολαρίων από Apollo και Sony

admin

United Group: H E& του Άμπου Ντάμπι εξετάζει ενδεχόμενη εξαγορά της μητρικής της Nova – Στα 8 δισ. η αποτίμηση

admin

Τουρκία: Στη Χάγη στο πλευρό της Νότιας Αφρικής και κατά του Ισραήλ

admin

LVMH: Τι συζητά για το μέλλον του εμπορικού σήματος Marc Jacobs

admin

Bloomberg για το Ελληνικό: H μεγαλύτερη «έξυπνη πόλη» της Ευρώπης χτίζεται στην Ελλάδα

admin

L’Occitane: Έξοδο από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης Reinold Geiger

admin

Αν η Δύση στήριζε την Ουκρανία όπως το Ισραήλ…

admin

Microsoft: Επενδύσεις 1,7 δισ. δολ. σε cloud computing και ΑΙ στην Ινδονησία

admin

HSBC: Αιφνίδια αποχώρηση του CEO της τράπεζας μετά από σχεδόν πέντε χρόνια

admin

Πώς η τουρκική λίρα έγινε η αγαπημένη επιλογή της Wall Street

admin

Tesla: Συνεργασία με την «κινεζική Google» για το Full Self-Driving

admin