Image default
Πρώτο Θέμα Τράπεζες

Η “θερμή” άνοιξη των τραπεζών

Ο Μάρτιος προμηνύεται ένας μήνας γεμάτος εξελίξεις για τον τραπεζικό κλάδο, με πλήθος σημαντικών γεγονότων να λαμβάνουν χώρα.

Σημαντικότερα γεγονότα:

  • Placement Τρ. Πειραιώς: Τοποθέτηση μετοχών ύψους 1,3 δισ. ευρώ, η οποία, εάν δεν υπάρξει απρόοπτο, θα λάβει χώρα από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου. Πρόκειται για μια κομβικής σημασίας κίνηση για την τράπεζα.

Το ύψος της αποεπένδυσης του ΤΧΣ θα αποφασιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, με δύο σενάρια να είναι στο τραπέζι. Διάθεση ποσοστού 20% με περιθώριο για επιπλέον 2% ή διάθεση και του 27% των μετοχών της Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ. Οι υπέρμαχοι του πρώτου σεναρίου προσβλέπουν στην αναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα από τη Moody΄s το 2025 και στην αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη αγορά, εκτιμώντας ότι αυτές οι δύο εξελίξεις θα φέρουν ακόμη περισσότερους και μεγαλύτερους επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Με το σκεπτικό αυτό, το ΤΧΣ θα μπορούσε να διατηρήσει στην κατοχή του ποσοστό 5% -7% στην Τράπεζα Πειραιώς και να το διαθέσει σε δεύτερη φάση, πιθανότατα σε ξένο στρατηγικό επενδυτή, όπως συνέβη με την εξαγορά του ποσοστού (9%) της Alpha Bank από τη Unicredit. Οι υποστηρικτές της δεύτερης άποψης κρίνουν ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το θετικό momentum στην παρούσα φάση και να ενισχυθεί το ζωηρό ενδιαφέρον των επενδυτών, με διάθεση του 27% και πλήρη αποχώρηση του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα. Σημειώνεται ότι ο επόμενος μεγάλος επενδυτής στην Τράπεζα Πειραιώς μετά το ΤΧΣ, ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, φέρεται αποφασισμένος να διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής του (18,62%) ή ακόμη και να το αυξήσει.

  • Ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2023:
    • Alpha Bank & Eurobank: 7 Μαρτίου
    • Εθνική Τράπεζα: 12 Μαρτίου
  • Επενδυτικό Συνέδριο Morgan Stanley: 12-14 Μαρτίου, Λονδίνο. Συμμετοχή και των 4 CEOs των ελληνικών συστημικών τραπεζών.
  • Αξιολόγηση αποτελεσμάτων & SSM: Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, οι αγορές θα εστιάσουν στην αξιολόγηση των τραπεζικών αποτελεσμάτων 2023. Ακολούθως, ο SSM αναμένεται να τερματισει την σιωπή του σχετικά με την διανομή μερισμάτων, στέλνοντας σημαντικά μηνύματα για το μέλλον του κλάδου.

Επιπλέον:

  • Πέρα από τα προαναφερθέντα, ο Μάρτιος αναμένεται να είναι γεμάτος με συναντήσεις, διαπραγματεύσεις και λοιπές διεργασίες, καθώς οι τράπεζες και οι επενδυτές θα αξιολογούν τα δεδομένα και θα χαράσσουν την στρατηγική τους για το μέλλον.

Ο Μάρτιος διαμορφώνεται ως ένας καίριος μήνας για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, με πλήθος γεγονότων που δύναται να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία του. Η επιτυχής υλοποίηση των placements, η καλή παρουσίαση των τραπεζικών αποτελεσμάτων και οι αποφάσεις του SSM σχετικά με τα μερίσματα, αναμένεται να διαμορφώσουν το τοπίο για το υπόλοιπο του 2024.

Πέρα από τα γεγονότα που προαναφέρθηκαν, ας δούμε και μερικά επιπλέον σημεία που ίσως κεντρίσουν το ενδιαφέρον:

  • Η πορεία της ελληνικής οικονομίας: Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί καίριο παράγοντα για την υγεία του τραπεζικού κλάδου. Ο ρυθμός ανάπτυξης, η ύφεση ή η στασιμότητα, επηρεάζουν άμεσα τα δάνεια, τις καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
  • Ο πληθωρισμός: Η άνοδος του πληθωρισμού επηρεάζει αρνητικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ασκώντας πίεση στα δάνεια και μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών.
  • Τα επιτόκια: Η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ δύναται να επηρεάσει αρνητικά το κόστος δανεισμού για households και businesses, ασκώντας πίεση στην ζήτηση δανείων.
  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός: Η στροφή προς τις ψηφιακές υπηρεσίες στον τραπεζικό κλάδο ολοένα και εντείνεται. Οι τράπεζες που θα επενδύσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα έχουν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
  • Το ανταγωνιστικό τοπίο: Η είσοδος νέων παικτών στην αγορά, όπως οι fintech εταιρείες, ασκεί πίεση στις παραδοσιακές τράπεζες.

Σχετικα αρθρα

Τα τελευταία μέτρα της μάχης κατά του πληθωρισμού θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία της Fed

admin

Οι επιθέσεις μεταξύ Ιράν – Ισραήλ μπορεί να τελείωσαν αλλά η απειλή παραμένει

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

Eπιστολές Στουρνάρα στους servicers: «Συμμορφωθείτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλιώς… ποινές»

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί

admin

Financial Times: Tο οικονομικό παράδοξο της Ελλάδας – Ισχυρή ανάπτυξη, αλλά η φτωχότερη στην ΕΕ

admin

Έκθεση ΤτΕ: Σε καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες έναντι πιθανών αναταράξεων

admin

Βρετανία: Πώς «βοηθά» τη Μόσχα στον πόλεμο κατά του Κιέβου

admin

Alpha Bank: Τι είπε ο CFO Λαζ. Παπαγαρυφάλλου στο «The Banker» των Financial Times

admin

Πως ετοιμάζεται η δύση για μια δεύτερη θητεία Trump

admin

Alpha Bank – UniCredit: Το καλύτερο deal στην ΝΑ Ευρώπη

admin