Image default
Πρώτο Θέμα Τράπεζες

ΤΧΣ: Αποφασίζει το Σαββατοκύριακο για το placement της Πειραιώς

Έτοιμο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να πάρει την τελική του απόφαση για τον επερχόμενο τρόπο διάθεσης των μετοχών που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τις περισσότερες ενδείξεις, θα προκριθεί η διάθεση του συνόλου της συμμετοχής του δημοσίου, που σήμερα ανέρχεται σε 27%.

Κι αυτό διότι από τις επαφές των συμβούλων του ΤΧΣ με επενδυτές, καταγράφεται ισχυρή ζήτηση για τους τίτλους του συστημικού ομίλου, η οποία επιτρέπει την ολοκλήρωση της συναλλαγής με ικανοποιητικό τίμημα.

Όλα θα ξεκαθαρίσουν μετά το σημερινό κλείσιμο της συνεδρίασης του ΧΑ. Το διοικητικό συμβούλιου του Ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει το Σάββατο, ώστε μέχρι το άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα να ανακοινώσει τους όρους της διάθεσης.

Οι κρισιμότεροι σχετίζονται με τον αριθμό των μετοχών που τελικά θα διατεθούν, την κατανομή τους σε θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό και σε ιδιώτες στην Ελλάδα, αλλά και με το εύρος τιμών, εντός του οποίου θα γίνονται αποδεκτές προσφορές.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι εφόσον προκριθεί η πώληση του 27% των μετοχών της τράπεζας, τα έσοδα για το δημόσιο θα ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. ευρώ.

Το επενδυτικό story

Σημειώνεται πως η Τράπεζα Πειραιώς έχει να επιδείξει μία από τις εντυπωσιακότερες ιστορίες γυρίσματος όλων των εποχών στην Ευρώπη.

Στα μέσα της περασμένης δεκαετίας είχε βρεθεί με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κοντά στο 50%, χαμηλή οργανική κερδοφορία, προβλήματα ρευστότητας και κεφαλαιακές αδυναμίες, που οδήγησαν στην πολλαπλή στήριξή της από το κράτος.

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της ωστόσο, υπό τη διοίκηση του CEO Χρήστου Μεγάλου, οι προοπτικές της σήμερα είναι ευοίωνες.

Το 2023 εμφάνισε καθαρή κερδοφορία 800 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο τριετίας που παρουσιάστηκε πρόσφατα, το καθαρό αποτέλεσμα θα φτάσει τα 900 εκατ. ευρώ κατά την εφετινή χρήση και θα διαμορφωθεί στη ζώνη του 1 δισ. ευρώ τόσο το 2025, όσο και το 2026.

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στις προβλέψεις για μέση ετήσια αύξηση του χαρτοφυλακίου των δανείων της κατά 5% – 6% στις επόμενες χρήσεις και για ενίσχυση των καθαρών της εσόδων από προμήθειες κατά 40% σε βάθος τριών ετών.

Υποστηρικτικά στην κερδοφορία της θα λειτουργήσει επίσης η σταθεροποίηση του λειτουργικού της κόστους, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού μοντέλου ανάπτυξης εργασιών, των επιτυχημένων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και της αναδιάταξης του δικτύου των καταστημάτων της.

Επιπλέον, σε χαμηλά επίπεδα εκτιμάται ότι θα παραμείνει το κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο, μετά την εξυγίανση του ενεργητικού της. Στα τέλη της περυσινής χρονιάς, ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 3,5% και αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα στο 2,5%.

Εξάλλου, η τράπεζα θα προχωρήσει, εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες εποπτικές εγκρίσεις, στη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023.

Σύμφωνα με τις οικονομικές της καταστάσεις, το ύψος του θα φτάσει έως και τα 79 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του καθαρού αποτελέσματος της περυσινής χρήσης.

Στόχο της διοικήσεις του ομίλου αποτελεί η αύξησή του στο 25% το 2024 και στο 50% το 2025 και το 2026.

Εθνική Τράπεζα

Σημειώνεται ότι μετά την αποκρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ θα κατέχει μετοχές μόνο σε Εθνική Τράπεζα και Attica Bank.

Η συμμετοχή της στην πρώτη διαμορφώνεται μετά το επιτυχημένο placement του περασμένου Νοεμβρίου στο 18% και από τον ερχόμενο Ιούνιο δεν αποκλείεται να εκκινήσουν οι διαδικασίες πώλησής του.

Υπενθυμίζεται το ΤΧΣ έχει δεσμευτεί να μην προβεί σε άλλη πώληση μετοχών της Εθνικής έως και το τέλος Μαΐου.

Η διοίκηση της τράπεζας επιθυμεί την ταχύτερη δυνατή πώληση της κρατικής συμμετοχής, ωστόσο τον τελευταίο λόγο έχει η κυβέρνηση.

Στο επικρατέστερο σενάριο, έως και το τέλος του 2024 το ΤΧΣ θα έχει αποχωρήσει και από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Σχετικα αρθρα

Τα τελευταία μέτρα της μάχης κατά του πληθωρισμού θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία της Fed

admin

Οι επιθέσεις μεταξύ Ιράν – Ισραήλ μπορεί να τελείωσαν αλλά η απειλή παραμένει

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

Eπιστολές Στουρνάρα στους servicers: «Συμμορφωθείτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλιώς… ποινές»

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί

admin

Financial Times: Tο οικονομικό παράδοξο της Ελλάδας – Ισχυρή ανάπτυξη, αλλά η φτωχότερη στην ΕΕ

admin

Έκθεση ΤτΕ: Σε καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες έναντι πιθανών αναταράξεων

admin

Βρετανία: Πώς «βοηθά» τη Μόσχα στον πόλεμο κατά του Κιέβου

admin

Alpha Bank: Τι είπε ο CFO Λαζ. Παπαγαρυφάλλου στο «The Banker» των Financial Times

admin

Πως ετοιμάζεται η δύση για μια δεύτερη θητεία Trump

admin

Alpha Bank – UniCredit: Το καλύτερο deal στην ΝΑ Ευρώπη

admin