Image default
Διεθνή Πρώτο Θέμα

Η Μολδαβία ο επόμενος στόχος της Ρωσίας

Καθώς η δύση αποτυγχάνει μέχρι στιγμής να συνθλείψει το ρωσικό επεκτατισμό και τα όνειρα για την αναβίωση της σοβιετικής ένωσης ο Πουτιν συνεχίζει ακάθεκτος το σχεδιασμό του για τη μεγάλη Ρωσία. 

Ο αρχηγός κατασκοπείας της Μολδαβίας δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία σχεδιάζει νέες προσπάθειες ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας προκαλώντας διαμαρτυρίες , παρεμβαίνοντας στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και διακόπτοντας τα σχέδια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση .

Ο Alexandru Musteata, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας, δήλωσε ότι η υπηρεσία του είχε υποκλέψει ρεκόρ δραστηριοτήτων από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας από το 2023 και περiμενεi περισσότερες αποσταθεροποιητικές ενέργειες φέτος και το επόμενο έτος.

«Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών σκοπεύουν να παρέμβουν στις εκλογικές διαδικασίες και φέτος», δήλωσε ο Μουστεάτα στα ΜΜΕ.

«Έχουμε πληροφορίες ότι γίνονται προσπάθειες για συμβιβασμό ενός δημοψηφίσματος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές, καθώς και δυσφήμιση κυβερνητικών θεσμών και πολιτικών που υποστηρίζουν την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι σχέσεις μεταξύ της Μολδαβίας και της Ρωσίας έχουν διαλυθεί καθώς η κυβέρνηση οδήγησε μια φιλοευρωπαϊκή πορεία και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να την αποσταθεροποιήσει. Η φιλοδυτική πρόεδρος του πρώην σοβιετικού κράτους, Μάγια Σαντού, κατήγγειλε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς οδηγεί τη Μολδαβία σε μια πορεία ένταξης στην ΕΕ και στην αμυντική συμμαχία ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα αρνείται τους ισχυρισμούς για παρέμβαση και κατηγορεί τον Σαντού ότι υποδαυλίζει αντιρωσικά αισθήματα στη χώρα, η οποία βρίσκεται μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας.

Η Σαντού σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές που αναμένονται αυτό το φθινόπωρο και το κόμμα της κέρδισε περισσότερο από το 40% των ψήφων για τους δημάρχους, τους αξιωματούχους της πόλης, τα συμβούλια περιοχών και χωριών. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης ένα πανεθνικό δημοψήφισμα για την φιλοευρωπαϊκή της προσπάθεια, αν και δεν έχουν οριστεί ακόμη ημερομηνίες.

Ο Μουστεάτα είπε ότι η Μόσχα προσπάθησε να παρέμβει στις τοπικές εκλογές τον περασμένο Νοέμβριο στη Μολδαβία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης. Η Μόσχα αρνήθηκε μια τέτοια παρέμβαση.

Ο Μουστεάτα είπε ότι η Μόσχα σχεδιάζει επίσης να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές υποστηρίζοντας φιλορώσους πολιτικούς και κόμματα. Η Ρωσία πιθανότατα θα προκαλέσει διαδηλώσεις στη Μολδαβία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και θα αναζωπυρώσει αυτονομιστικά αισθήματα, ειδικά στα ανατολικά και νότια της Μολδαβίας, είπε.

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της περιοχής Gagauzia της Μολδαβίας που είναι φιλομοσκοβάτης ζήτησε από τη Ρωσία την υποστήριξή της και να διατηρήσει στενούς δεσμούς . Επίσης τον Φεβρουάριο, η αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας ζήτησε από τη Ρωσία να βοηθήσει την οικονομία της να αντέξει τη μολδαβική «πίεση».

Σχετικα αρθρα

Κολούμπια: Πρόταση μομφής κατά της προέδρου από καθηγητές γιατί κάλεσε την Αστυνομία για τους διαδηλωτές

admin

Μέση Ανατολή – Χανίγια: Η Χαμάς εξετάζει με «θετικό πνεύμα» το νέο προτεινόμενο σχέδιο εκεχειρίας

admin

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία παραβίασε τη διεθνή απαγόρευση των χημικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία – Τι απαντά το Κρεμλίνο

admin

Alpha Bank: Ενίσχυση του Πρωτογενούς Πλεονάσματος και Δυναμική Συρρίκνωσης του Δημοσίου Χρέους

admin

Μπορεί η ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ;

admin

ΟΟΣΑ: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Ανάπτυξη 2% φέτος και 2,5% το 2025

admin

ΤτΕ: Τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές

admin

ΗΠΑ: Η στιγμή που 33χρονος τρανς προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο

admin

ΗΠΑ – Τα πανεπιστήμια στο χάος: Εκατοντάδες συλλήψεις και συγκρούσεις για τη Γάζα (βίντεο και φωτογραφίες)

admin

Τον έδεσα στο αυτοκίνητο, αλλά εγώ δεν πυροβόλησα τον σκύλο μου, λέει ο Μιτ Ρόμνεϊ

admin

Fed: Στάση… αναμονής στα επιτόκια

admin

Άιρτον Σένα: 30 χρόνια από το δυστύχημα που άλλαξε τα πάντα στους κανόνες ασφαλείας της Formula 1

admin