Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Πάουελ (Fed): Καμία βιασύνη για μείωση επιτοκίων – «Κλειδί» η βιώσιμη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Ο Τζερόμ Πάουελ εμμένει στο πρόσφατο μήνυμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, πως δηλαδή δεν υπάρχει βιασύνη για μείωση των επιτοκίων.

Ο Τζερόμ Πάουελ εμμένει στο πρόσφατο μήνυμα της Fed, πως δηλαδή δεν υπάρχει βιασύνη για μείωση των επιτοκίων, τουλάχιστον μέχρι να διαπιστωθεί πως η κάμψη της πληθωριστικής λαίλαπας είναι βιώσιμη, μη αποκλείοντας ταυτόχρονα περικοπή στο κόστος δανεισμού εντός του 2024, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο της επικείμενης ομιλίας του.

Στην ομιλία που αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος της Fed στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας κατάθεσης του στο Κογκρέσο, επαναλαμβάνει πως η Fed δεν θεωρεί πως είναι σωστό να μειώσει τα επιτόκια αν δεν «αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι ο πληθωρισμός κινείται «βιώσιμα» προς τον στόχο του 2%.

Ωστόσο όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Fed, οι μειώσεις των επιτοκίων δεν έχουν φύγει από το «τραπέζι» της συζήτησης. «Εάν η οικονομία εξελιχθεί ευρέως σύμφωνα με το πλάνο μας, πιθανότατα θα είναι σκόπιμο να αρχίσουμε να άρουμε περιορισμό της νομισματικής πολιτικής κάποια στιγμή φέτος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Fed.

Παράλληλα, τονίζει ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η συνεχιζόμενη πρόοδος προς τον στόχο για τον πληθωρισμό 2% δεν είναι εξασφαλισμένη. Η Fed «είναι σθεναρά δεσμευμένη να επιστρέψει δεσμευμένη στον στόχο του 2%», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός 2% «είναι απαραίτητος» για την επίτευξη μιας ισχυρής αγοράς εργασίας. Επισημαίνει ωστόσο πως το επιτόκιο έχει βρεθεί στο peak του κατά τον τρέχοντα κύκλο της νομισματικής πολιτικής και δεν θα υπάρξει νέα αύξηση, κρούοντας εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Κατά την εξέταση τυχόν προσαρμογών για τα επιτόκια, θα αξιολογήσουμε προσεκτικά τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων. H FOMC δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το ύψος των επιτοκίων έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%» εξήγησε, συμπληρώνοντας πως: «Πιστεύουμε ότι το επιτόκιό μας είναι βρίσκεται στην κορύφωσή του και εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε τη συσταλτική νομισματική πολιτική κάποια στιγμή φέτος».

Προειδοποίησε και πάλι ότι η πολύ γρήγορη μείωση των επιτοκίων ενέχει τον κίνδυνο να χαθεί η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό ενώ η πολύ μεγάλη αναμονή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη. «Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τους στόχους που έχουμε θέσει ήδη από το περασμένο έτος», σημείωσε και εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός έχει «χαλαρώσει σημαντικά» και υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία στην «διελκυστίνδα» των κινδύνων.

«Οι αριθμοί στο μέτωπο της ακρίβειας, αντικατοπτρίζουν μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση από το 2022 που ήταν ευρέως διαδεδομένη τόσο στις τιμές των αγαθών όσο και στις τιμές των υπηρεσιών. Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό φαίνεται ότι παρέμειναν σε θετικές έδαφος, όπως αντικατοπτρίζεται από ένα ευρύ φάσμα ερευνών σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και στις χρηματοπιστωτικές αγορές», κατέληξε.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Το εμπορικό έλλειμμα παρέμεινε σε υψηλό ενός έτους

admin

Πατέλης: Η πραγματικά χαμένη 4ετία ήταν το 2015-2019

admin

Πάουελ της Fed: Δεν βλέπω ούτε το stag ούτε το flation

admin

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Οι Έλληνες μαθητές στην πρώτη δεκάδα του ευρωπαϊκού διαγωνισμού γνώσεων για το χρήμα

admin

Διορίστηκε αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ ο Γιάννης Τσακίρης

admin

Επίδομα παιδιού: Κλείνει στις 10 Μαΐου η πλατφόρμα Α21

admin

Υπ. Υποδομών: Υπογραφή σύμβασης 13,1 εκατ. ευρώ για αρδευτικά έργα στην ΠΕ Τρικάλων

admin

Το «δυνατό σχήμα» Priority – Mazars – Magrowth θα «υποστηρίξει» το έργο της ΕΕΕΠ στην αγορά τυχερών παιγνίων 

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα καλύψετε τεκμήρια – Οι 70 κατηγορίες εσόδων

admin

Ανεργία Μαρτίου: Στο 10,2% το εποχικά διορθωμένο ποσοστό

admin

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Αποδεκτές οι προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας

admin

Alpha Bank: Ενίσχυση του Πρωτογενούς Πλεονάσματος και Δυναμική Συρρίκνωσης του Δημοσίου Χρέους

admin