Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Αίγυπτος: Κατέρρευσε το νόμισμα, είσοδος στο ΔΝΤ

Αίγυπτος: Κατέρρευσε το νόμισμα, είσοδος στο ΔΝΤ
Το ΔΝΤ μπήκε στην Αίγυπτο με δάνειο 9 δισ. δολαρίων.

Η Αίγυπτος εξασφάλισε την Τετάρτη μια διευρυμένη συμφωνία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λίγες ώρες αφού κατέρρευσε γτο νόμισμά της και αύξησε τα επιτόκια κατά 600 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με το Reuters, η Αίγυπτος εξασφάλισε ένα ακόμη δάνειο 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ανεβάζοντας το συνολικό της δάνειο από το ΔΝΤ σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν αξιωματούχοι του Ταμείου.

Η Αίγυπτος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα στραφεί σε μια πιο ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία, μόνο για να επιστρέψει στη στενή διαχείριση του νομίσματος κάθε φορά που η λίρα εξασθενούσε, ωστόσο, υποφέρει από χρόνια έλλειψη συναλλάγματος. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι οι ενέργειές της «υποστηρίζονται από τη σταθερή υποστήριξη πολυμερών και διμερών εταίρων» και ότι «έχει εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση για την αξιοποίηση της συναλλαγματικής ρευστότητας».

Τα διεθνή ομόλογα της Αιγύπτου εκτινάχθηκαν στα ύψη στις αρχές της διαπραγμάτευσης εν όψει της συμφωνίας του ΔΝΤ, με τα ομόλογα μεγαλύτερης ημερομηνίας να εκτινάσσονται γύρω στα 4 σεντς προτού χάσουν ορισμένα από τα κέρδη. Τα ομόλογα τελικά επέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της προκαταβολής, με το 2047 να ανέρχεται 0,2 σεντς στα 79,9 σεντς, μετά την άνοδο έως και τα 83,5, σύμφωνα με στοιχεία του Tradeweb.

Το ασφάλιστρο που ζητούν οι επενδυτές για να κρατήσουν τα διεθνή ομόλογα της Αιγύπτου σε ασφαλή καταφύγια αμερικανικών ομολόγων μειώθηκε σε μόλις 529 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με την JPMorgan.

Με πληθωρισμό 33,9% το 2023

Οι αναλυτές της S&P Global Market Intelligence αναμένουν επίσης περαιτέρω νομισματική σύσφιξη το 2024 για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την αντιστάθμιση των αυξήσεων των τιμών που απορρέουν από την αποδυνάμωση της αιγυπτιακής λίρας. Προβλέπουν παράλληλα ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει περίπου το 30,3% φέτος, ελαφρά μειωμένος από το 33,9% το 2023 και σημειώνουν ότι το ποσοστό θα υποχωρήσει στα δεκαπέντε έτη το 2025, αλλά θα φθάσει μόνο σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το 2027.

Στα σχόλιά της, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Αιγύπτου ανέφερε πως «κρίνει ότι αυτή η σύσφιξη φέρνει τη νομισματική στάση σε ένα επαρκώς περιοριστικό επίπεδο» και θα «διατηρηθεί για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί η επιθυμητή πορεία του αποπληθωρισμού».

 

Σχετικα αρθρα

Οι εξοδούχοι του Πάσχα δεν γλίτωσαν από την ακριβή βενζίνη – Υψηλές τιμές στους πασχαλινούς προορισμούς

admin

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

admin

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της η βιομηχανία παραγωγής ελαιόλαδου

admin

Η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

admin

Επιδόματα – εφάπαξ συνταξιούχων: Τι καταβάλλεται από 8 έως 10 Μαΐου

admin

ΗΠΑ: Το εμπορικό έλλειμμα παρέμεινε σε υψηλό ενός έτους

admin

Πατέλης: Η πραγματικά χαμένη 4ετία ήταν το 2015-2019

admin

Πάουελ της Fed: Δεν βλέπω ούτε το stag ούτε το flation

admin

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Οι Έλληνες μαθητές στην πρώτη δεκάδα του ευρωπαϊκού διαγωνισμού γνώσεων για το χρήμα

admin

Διορίστηκε αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ ο Γιάννης Τσακίρης

admin

Επίδομα παιδιού: Κλείνει στις 10 Μαΐου η πλατφόρμα Α21

admin

Υπ. Υποδομών: Υπογραφή σύμβασης 13,1 εκατ. ευρώ για αρδευτικά έργα στην ΠΕ Τρικάλων

admin