Image default
Πρώτο Θέμα Τράπεζες

Moody’s: Στα υψηλότερα ευρωπαϊκά περιθώρια επιτοκίου οι ελληνικές τράπεζες

Στη δεύτερη θέση των υψηλότερων επιτοκίων περιθωρίου στην Ευρωζώνη βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Moody’s, η οποία όμως αναμένει να σταθεροποιηθούν μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 7 Μαρτίου να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια της.

Όπως εξηγεί η Moody’s, η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια θα επιβαρύνει τον δανεισμό των τραπεζών και θα σταθεροποιήσει τα περιθώρια κέρδους.

Στις 7 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, αφήνοντας τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,50%, τη διευκόλυνση οριακής χρηματοδότησης στο 4,75% και τη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων στο 4,00%. Η κεντρική τράπεζα μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο 2,3% το 2024 από 2,7% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο του 2023 και στο 2,0% το 2025 από 2,1%, και επανέλαβε τη θέση της ότι τα επιτόκια πολιτικής είναι επαρκώς υψηλά ώστε να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο της κοντά στο 2%.

Η ΕΚΤ απέφυγε να μειώσει τα επιτόκια ενόψει των στοιχείων του Ιουνίου, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν το σημείο καμπής της αυστηρότερης στάσης της, εκτιμά η Moody’s. Οι προσεχείς αποφάσεις πολιτικής είναι πιθανό να επηρεαστούν από τα νέα στοιχεία για την αύξηση των μισθών, η οποία επί του παρόντος μετριάζεται, και τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών, αναφέρει ο οίκος.

Τα οφέλη για τις τράπεζες

Η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο του 2022 και συνέχισε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023. Τα κέρδη των περισσότερων τραπεζών της ζώνης του ευρώ επωφελήθηκαν έντονα από τις αυξήσεις των επιτοκίων – για παράδειγμα, οι ολλανδικές τράπεζες ανακοίνωσαν κέρδη ρεκόρ το 2023 – αλλά λόγω των εγχώριων περιορισμών, οι γαλλικές τράπεζες δεν επωφελήθηκαν ακόμη από το νέο περιβάλλον επιτοκίων.

Καθώς τα οφέλη από τις προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων μετακυλίονται σταδιακά στους καταθέτες και αυξάνουν το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, η Moody’s αναμένει ότι τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου θα σταθεροποιηθούν φέτος.

Η μετακύλιση των επιτοκίων θα συνοδευτεί από μια στροφή προς τις προθεσμιακές καταθέσεις υψηλότερης απόδοσης από τις μη «αμειβόμενες» καταθέσεις όψεως. Οι τράπεζες θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν περιορισμένες εκροές καταθέσεων, καθώς ορισμένοι πελάτες επενδύουν τις αποταμιεύσεις τους σε άλλα προϊόντα.

Τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών δείχνουν ότι η σταθεροποίηση του περιθωρίου επιτοκίου έχει ήδη αρχίσει (Διάγραμμα 1). Η επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων κατά τα τελευταία δύο χρόνια εξακολουθεί να μεταδίδεται μέσω των τραπεζικών διαύλων και να αντανακλάται στην υποτονική δανειοδοτική δραστηριότητα (Διάγραμμα 2).

Παρόλο που τα επιτόκια δανεισμού στη ζώνη του ευρώ έχουν σταθεροποιηθεί, η Moody’s αναμένει αδύναμη ζήτηση δανείων επειδή το οικονομικό περιβάλλον παραμένει δυσμενές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σχετικα αρθρα

Τα τελευταία μέτρα της μάχης κατά του πληθωρισμού θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία της Fed

admin

Οι επιθέσεις μεταξύ Ιράν – Ισραήλ μπορεί να τελείωσαν αλλά η απειλή παραμένει

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

Eπιστολές Στουρνάρα στους servicers: «Συμμορφωθείτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλιώς… ποινές»

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί

admin

Financial Times: Tο οικονομικό παράδοξο της Ελλάδας – Ισχυρή ανάπτυξη, αλλά η φτωχότερη στην ΕΕ

admin

Έκθεση ΤτΕ: Σε καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες έναντι πιθανών αναταράξεων

admin

Βρετανία: Πώς «βοηθά» τη Μόσχα στον πόλεμο κατά του Κιέβου

admin

Alpha Bank: Τι είπε ο CFO Λαζ. Παπαγαρυφάλλου στο «The Banker» των Financial Times

admin

Πως ετοιμάζεται η δύση για μια δεύτερη θητεία Trump

admin

Alpha Bank – UniCredit: Το καλύτερο deal στην ΝΑ Ευρώπη

admin