Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Τζερόμ Πάουελ: Από φέτος μειώσεις επιτοκίων – Ο πληθωρισμός του πρώτου διμήνου δεν αλλάζει την γενική εικόνα

Οι αριθμοί δεν έχουν πραγματικά αλλάξει τη συνολική εικόνα, η οποία είναι αυτή του πληθωρισμού που κινείται σταδιακά προς τα κάτω, σε έναν κάπως ανώμαλο δρόμο προς το 2% – Ωστόσο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, η συνεχής πρόοδος για την μείωσή του δεν είναι εξασφαλισμένη και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη

Newsroom
Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ

Η απροσδόκητη αντοχή και επιμονή του πληθωρισμού, που τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ήταν υψηλότερος του αναμενόμενου, δεν αλλάζει την γενική εικόνα των προβλέψεων ούτε επηρεάζει δραστικά – προς το παρόν – τις εκτιμήσεις για την νομισματική πολιτική της FED, καθώς η πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού δεν είναι γραμμική και ο δρόμος έχει δυσκολίες. Αυτό δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ, ο Πρόεδρος της FED σε συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια της οποίας τα επιτόκια διατηρήθηκαν για άλλη μια φορά σταθερά.

Παρά τα πρόσφατα στοιχεία, οι αριθμοί «δεν έχουν πραγματικά αλλάξει τη συνολική εικόνα, η οποία είναι αυτή του πληθωρισμού που κινείται σταδιακά προς τα κάτω, σε έναν κάπως ανώμαλο δρόμο προς το 2%», είπε ο Πάουελ, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τα στοιχεία για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων το πρώτο δίμηνο του έτους που κινήθηκαν υψηλότερα από το αναμενόμενο. Εκτίμησε δηλαδή ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν αισθάνονται ότι αλλάζει η πορεία επιβράδυνσης του πληθωρισμού, απλά δεν είναι γραμμική η αποκλιμάκωση.

«Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, η συνεχής πρόοδος για την μείωσή του δεν είναι εξασφαλισμένη και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη», τόνισε ο Πάουελ.

«Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στο να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. Η αποκατάσταση των τιμών είναι απαραίτητη για μια βιώσιμα ισχυρή αγορά εργασίας που ωφελεί όλους», πρόσθεσε.

Μειώσεις επιτοκίων

Η πρόθεση να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων πριν το τέλος του 2024 με την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις παραμένει στο τραπέζι όπως είπε ο πρόεδρος της Federal Reserve, τονίζοντας ωστόσο ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλότερα του στόχου.

«Πιστεύουμε ότι το επιτόκιο πολιτικής μας βρίσκεται πιθανότατα στο ανώτατο σημείο του σε αυτό τον  κύκλο και ότι αν η οικονομία εξελιχθεί σε γενικές γραμμές όπως αναμένεται, θα είναι πιθανότατα σκόπιμο να αρχίσουμε να περιορίζουμε την πολιτική συγκράτησης κάποια στιγμή φέτος» είπε χαρακτηριστικά ο Πάουελ.

Ο επικεφαλής της Fed επανέλαβε την δέσμευση των μελών της Επιτροπής να οδηγήσουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, όταν στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας και στην ισχύ της αγοράς εργασίας.

Πληθωρισμός 2,4% το 2024

Αναφερόμενος στην πορεία του πληθωρισμού είπε ότι αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,4% το 2024.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, δήλωσε ότι «έχει υποχωρήσει αισθητά το τελευταίο έτος, αλλά παραμένει πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%. Οι εκτιμήσεις με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και άλλα στοιχεία δείχνουν ότι οι συνολικές τιμές αυξήθηκαν κατά 2,5% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο και εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός κατά 2,8%. Οι µακροπρόθεσµες προσδοκίες για τον πληθωρισµό φαίνεται να παραµένουν καλά εδραιωµένες, όπως προκύπτει από ένα ευρύ φάσµα ερευνών σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και προβλέψεις, καθώς και από τις µετρήσεις των χρηµατοπιστωτικών αγορών. Η διάμεση πρόβλεψη για τον συνολικό πληθωρισμό πέφτει στο 2,4% φέτος και στο 2,2% το επόμενο έτος και στο 2% το 2026.

Καθοδικές πιέσεις

Η περιοριστική κατεύθυνση της νομισματικής μας πολιτικής έχει ασκήσει καθοδικές πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό. Καθώς η στενότητα στην αγορά εργασίας έχει μειωθεί και η πρόοδος στον πληθωρισμό συνεχίζεται, οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων μας για την απασχόληση και τον πληθωρισμό εξισορροπούνται καλύτερα.

Θα έχουμε περισσότερα να πούμε για τη νομισματική πολιτική αφού εξετάσουμε εν συντομία τις οικονομικές εξελίξεις. Οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Η αύξηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους ανήλθε σε 3,2%, για το 2023 συνολικά το ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 3,1% ενισχυμένο από την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση καθώς και από τη βελτίωση των συνθηκών προσφοράς», συνέχισε ο Πάουελ.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι «η δραστηριότητα στον τομέα της στέγασης ήταν υποτονική κατά το προηγούμενο έτος, γεγονός που αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τα υψηλά επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων. Τα επιτόκια φαίνεται επίσης να επιβάρυναν τις πάγιες επενδύσεις των επιχειρήσεων. Στη σύνοψη των οικονομικών προβλέψεων οι συμμετέχοντες στην επιτροπή γενικά αναμένουν ότι η αύξηση του GPD θα επιβραδυνθεί σε σχέση με τον περσινό ρυθμό με διάμεση πρόβλεψη 2,1% φέτος και 2% τα επόμενα δύο χρόνια.

Αγορά εργασίας

Οι συμμετέχοντες γενικά αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη από τότε που αντανακλούσαν την ισχύ των εισερχόμενων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για την προσφορά εργασίας. Η αγορά εργασίας παραμένει σχετικά στενή, αλλά οι συνθήκες προσφοράς και ζήτησης συνεχίζουν να έρχονται σε καλύτερη ισορροπία. Τους τελευταίους τρεις μήνες η αύξηση των θέσεων εργασίας στη μισθοδοσία ήταν κατά μέσο όρο 265.000 θέσεις εργασίας ανά μήνα.

Το ποσοστό ανεργίας έχει άκρα άνοδο αλλά παραμένει χαμηλό στο 3,9%. Οι ισχυρές δημιουργίες θέσεων εργασίας συνοδεύτηκαν από αύξηση της προσφοράς εργαζομένων, η οποία αντανακλά την αύξηση της συμμετοχής των ατόμων ηλικίας 25 έως 54 ετών και τον συνεχιζόμενο ισχυρό ρυθμό των μεταναστεύσεων. Η αύξηση των ονομαστικών μισθών έχει υποχωρήσει και οι κενές θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί. Η ζήτηση εργασίας εξακολουθεί όμως να υπερβαίνει την προσφορά διαθέσιμων εργαζομένων.

Οι συμμετέχοντες στη FOMC αναμένουν ότι η επανεξισορρόπηση στην αγορά εργασίας θα συνεχίσει να χαλαρώνει τις ανοδικές πιέσεις στις πληθωριστικές τάσεις. Η διάμεση πρόβλεψη για το ποσοστό ανεργίας είναι 4% στο τέλος του τρέχοντος έτους και 4,1% στο τέλος του επόμενου έτους».

Εξήγησε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2023 οι μετρήσεις του πληθωρισμού ήταν χαμηλά οπότε θα «ίσως είναι πιο δύσκολο να γίνει αυτό το 12μηνο παράθυρο προς τα εμπρός. Παρ’ όλα αυτά, αναζητούμε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις χαμηλές μετρήσεις που είχαμε πέρυσι», συνέχισε ο Πάουελ. «Και να μας δώσουν μεγαλύτερο βαθμό εμπιστοσύνης ότι αυτό που είδαμε ήταν πραγματικά πληθωρισμός που κινείται σταθερά προς το 2%»

Ο  Πάουελ αντέδρασε στις ανεπίσημες ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει προβλήματα . «Η αγορά εργασίας είναι σε καλή κατάσταση. Δεν βλέπω αυτές τις ρωγμές σήμερα” στην αγορά εργασίας, η οποία είναι ισχυρή με μείωση των ακραίων ανισορροπιών που ακολούθησαν την έναρξη της πανδημίας, δήλωσε ο Πάουελ. “Από πολλές απόψεις”, πρόσθεσε, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας “επιστρέφουν περισσότερο στην κατάσταση του 2019».

Σχετικα αρθρα

Διασύνδεση ταμειακών-POS: Από «κόσκινο» όσοι δεν συμμορφωθούν-Τα πρώτα πρόστιμα

admin

Σκρέκας: Πιθανά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

admin

Ευοίωνες προβλέπονται οι προοπτικές για τις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

admin

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα αναβαθμιστεί η Μαρίνα Λευκίμμης στην Κέρκυρα – Τα σκάφη, οι χρήσεις και η στόχευση 

admin

Τα τελευταία μέτρα της μάχης κατά του πληθωρισμού θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία της Fed

admin

Οι επιθέσεις μεταξύ Ιράν – Ισραήλ μπορεί να τελείωσαν αλλά η απειλή παραμένει

admin

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

admin

Τέλη Κυκλοφορίας: Τα σενάρια για τις αλλαγές του 2025

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

admin