Image default
Διεθνή

Νέο διπλωματικό άνοιγμα Πούτιν – Συζήτησε με τους χουντικούς ηγέτες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής για θέματα ασφαλείας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε σήμερα τηλεφωνικά με τον ηγέτη της χούντας του Μαλί Ασσίμι Γκόϊτα ζητήματα συνεργασίας στους τομείς της ασφαλείας και της οικονομίας, ανακοίνωσαν και οι δύο χώρες, μία ημέρα αφότου είχε παρόμοια συνομιλία με τον ηγέτη της χούντας στον γειτονικό Νίγηρα.

«Συζητήσαμε διμερή θέματα, ιδιαίτερα στους τομείς ασφάλειας και οικονομίας», έγραψε ο Γκόϊτα στο Χ. «Συμφωνήσαμε να συνεργασθούμε περαιτέρω στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την τηλεφωνική συνομιλία και ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τις σχέσεις.

Το Μαλί έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένας από τους πιο στενούς αφρικανούς συμμάχους της Ρωσίας, με τους μισθοφόρους της Wagner να αναπτύσσονται στην χώρα για να πολεμήσουν του τζιχαντιστές αντάρτες στην χώρα αυτή του Σαχέλ.

Η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις αφρικανικές χώρες, με τη Μόσχα να την πλασάρει ως μια φιλική χώρα χωρίς κάποιο αποικιοκρατικό υπόβαθρο στην Αφρική.

Η τηλεφωνική συνομιλία φαίνεται να είναι μέρος ενός γύρου διπλωματικών επαφών που ο Πούτιν άρχισε με τους ηγέτες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής μετά την επανεκλογή του νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Πούτιν και ο ηγέτης της Δημοκρατίας του Κονγκό, Ντενίς Σάσσου Νγκουέσο, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας να εμβαθύνουν τους πολιτικούς, οικονομικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς.

Χθες ο Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ηγέτη της χούντας του Νίγηρα, Αμπντουραχμάν Τιάνι και συζήτησαν να ενισχύσουν την συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Νίγηρα.

Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε μετά την απόφαση που πήρε στις 17 Μαρτίου ο Νίγηρας, πρώην σύμμαχος της Δύσης στον αγώνα κατά των μαχητικών εξεγέρσεων στην περιοχή του Σαχέλ, να ανακαλέσει τη στρατιωτική του συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους ηγέτες της χούντας του Νίγηρα για τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και το Ιράν, μέρες πριν η χούντα ανακαλέσει την στρατιωτική συμφωνία.

Σχετικα αρθρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο τραυματίες από «μαζική» ρωσική επίθεση σε ενεργειακές υποδομές

admin

Γερμανία: Ο Σολτς προσφέρθηκε ως διαμεσολαβητής μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας

admin

Γερμανία: «Να στείλουμε μήνυμα ενότητας» ζήτησε ο Σολτς ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ – OHE: Στο αρχείο η μία από τις καταγγελίες του Ισραήλ σε βάρος εργαζομένων της UNRWA

admin

Η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα έφερνε καταστροφή στη Μέση Ανατολή, προειδοποιούν οργανώσεις αρωγής προσφύγων

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία – Politico: Ελλάδα, Ισπανία δεν στέλνουν πυραύλους και η Γερμανία δεν καταλαβαίνει το γιατί

admin

ΗΠΑ: Παρά τις πιέσεις, η μητρική εταιρεία του TikTok δεν πουλάει την εφαρμογή

admin

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

admin

Γάζα: Ο αμερικανικός στρατός άρχισε την κατασκευή προβλήτας

admin

ΗΠΑ: Μέρος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας θα φτάσει στην Ουκρανία εντός των ημερών, λέει ο Λευκός Οίκος

admin

Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας

admin

Ταϊλάνδη: Ο καύσωνας συνεχίζεται – 30 νεκροί από τη ζέστη από την αρχή της χρονιάς

admin