Image default
BLOOMBERG

Χρυσός: Νέο ρεκόρ με φόντο τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από την Fed – Πού θα φτάσει η τιμή

Ο χρυσός εκτοξεύτηκε σε ιστορικό υψηλό καθώς οι ενδείξεις ότι η Fed πλησιάζει σε μείωση των επιτοκίων έδωσαν ώθηση στο ράλι του πολύτιμου μετάλλου, που τροφοδοτήθηκε και από τις γεωπολιτικές εντάσεις και την ισχυρή ζήτηση από την Κίνα.

Τη Δευτέρα, ο χρυσός σκαρφάλωσε έως τα 2.265,73 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο 1,6% σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης.

Ο  δείκτης που παρακολουθεί η Fed για τον πληθωρισμό – ο δείκτης βασικών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης – υποχώρησε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, όταν πολλές αγορές ήταν κλειστές. Αυτό ενισχύει το σενάριο μείωσης του κόστους δανεισμού, αν και η κεντρική τράπεζα παραμένει επιφυλακτική.

Gold Sets Another Record | The precious metal has been rallying since mid-February
Nέο ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός, καθώς συνεχίζεται το ράλι που ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου

Μια σειρά από θετικούς παράγοντες οδήγησαν σε ράλι την τιμή του χρυσού που ενισχύεται περίπου 14% από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Η προοπτική της νομισματικής χαλάρωσης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και οι αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία στήριξαν το ράλι. Επίσης, παρατηρούνται ισχυρές αγορές του πολύτιμου μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα στην Κίνα, ενώ και οι Κινέζοι καταναλωτές έχουν αυξήσει τις αγορές χρυσού εν μέσω των συνεχιζόμενων προβλημάτων της μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας.

Μετά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο Πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι τα νούμερα ήταν «λίγο πολύ σύμφωνα με τις προσδοκίες μας» και δεν υπάρχει βιασύνη για μείωση των επιτοκίων.

Οι αγορές swaps δίνουν πιθανότητα 61% για μείωση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα τον Ιούνιο, έναντι 57% την Πέμπτη. Τα χαμηλότερα επιτόκια είναι συνήθως θετικά για τον χρυσό, ο οποίος δεν αποδίδει τόκο.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και ιδιαίτερα τα σχόλια του Πάουελ έδωσαν περαιτέρω ώθηση στον χρυσό, με την αγορά να πείθεται όλο και περισσότερο ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο», δήλωσε ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV.

Ωστόσο, «δεν θα χρειαζόταν ισχυρός καταλύτης για να δούμε μια υποχώρηση του χρυσού βραχυπρόθεσμα», και αυτό θα μπορούσε να είναι μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, είπε.

Ζήτηση από την Κίνα

Η spot τιμή του χρυσού ενισχύονταν κατά 1,3% στα 2.258,57 δολάρια ανά ουγγιά νωρίτερα, αφού κατέγραψε άνοδο 3% την περασμένη εβδομάδα.

Η ζήτηση για χρυσό στην Κίνα ήταν έντονη τους τελευταίους μήνες. Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει προσθέσει σημαντικές ποσότητες χρυσού στα αποθέματά της, αυξάνοντας τα κάθε μήνα τους τελευταίους 16 μήνες. Επιπλέον, η αγορά χρυσού αυξάνει την δημοτικότητα της μεταξύ των νεότερων Κινέζων.

Εκτιμήσεις για την τιμή του χρυσού

Οι θετικές προοπτικές του μετάλλου έχουν επισημανθεί από μια σειρά κορυφαίων τραπεζών. Ανάμεσά τους, η JPMorgan Chase & Co. δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο χρυσός ήταν η Νο. 1 επιλογή της στις αγορές εμπορευμάτων και η τιμή του μπορεί να φτάσει τα 2.500 δολάρια ανά ουγγιά φέτος.

Η Goldman Sachs δήλωσε ότι βλέπει δυνατότητα για 2.300 δολάρια, επισημαίνοντας τα οφέλη από ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων.

Διαβάστε ακόμη:

Χρυσός: Με κέρδη σχεδόν 8% έκλεισε ο Μάρτιος

Τζερόμ Πάουελ: Mε μέτρο η μείωση των επιτοκίων

Σχετικα αρθρα

Τουρκία: Στη Χάγη στο πλευρό της Νότιας Αφρικής και κατά του Ισραήλ

admin

LVMH: Τι συζητά για το μέλλον του εμπορικού σήματος Marc Jacobs

admin

Bloomberg για το Ελληνικό: H μεγαλύτερη «έξυπνη πόλη» της Ευρώπης χτίζεται στην Ελλάδα

admin

L’Occitane: Έξοδο από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης Reinold Geiger

admin

Αν η Δύση στήριζε την Ουκρανία όπως το Ισραήλ…

admin

Microsoft: Επενδύσεις 1,7 δισ. δολ. σε cloud computing και ΑΙ στην Ινδονησία

admin

HSBC: Αιφνίδια αποχώρηση του CEO της τράπεζας μετά από σχεδόν πέντε χρόνια

admin

Πώς η τουρκική λίρα έγινε η αγαπημένη επιλογή της Wall Street

admin

Tesla: Συνεργασία με την «κινεζική Google» για το Full Self-Driving

admin

Puig (Paco Rabanne): Στα 24,5 ευρώ η τιμή της IPO του ιστορικού ομίλου ειδών πολυτελείας

admin

Τι κρύβει η τεράστια προσφορά της BHP και η εκτίναξη του χαλκού στα 10.000 δολάρια

admin

Τα τελευταία μέτρα της μάχης κατά του πληθωρισμού θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία της Fed

admin