Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Ο Νετανιάχου ορκίζεται νίκη μετά τα χτυπήματα του Ιράν, οι φόβοι για ευρύτερη σύγκρουση αυξάνονται -VID

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε την Κυριακή ότι η χώρα του θα πετύχει τη νίκη αφού ο στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε σχεδόν όλα τα περισσότερα από 300 drones και πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν σε μια απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.


Οι επιθέσεις της Τεχεράνης αργά το Σάββατο, που ξεκίνησαν μετά από μια φερόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία της στη Δαμασκό την 1η Απριλίου που σκότωσε αξιωματικούς του επίλεκτου Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης , αύξησαν τον κίνδυνο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.

Το Ιράν είχε βασιστεί στους πληρεξούσιους του σε όλη την περιοχή για να επιτεθεί σε στόχους Ισραήλ και ΗΠΑ σε ένδειξη υποστήριξης προς την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα Χαμάς στον 

πόλεμο της Γάζας με το Ισραήλ, ο οποίος δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες μεσολάβησης.«Αναχαιτίσαμε, απωθήσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου στο X.Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις είχαν καταρρίψει περισσότερο από το 99% των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων και συζητούσαν εναλλακτικές λύσεις.

Το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 του Ισραήλ επικαλέστηκε έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται να λέει ότι θα υπάρξει «σημαντική απάντηση» στην επίθεση.Ο πόλεμος στη Γάζα, στον οποίο το Ισραήλ εισέβαλε μετά από μια επίθεση της Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν στις 7 Οκτωβρίου, ενέτεινε τις εντάσεις στην περιοχή, επεκτείνοντας τα μέτωπα με τον Λίβανο και τη Συρία και προκαλώντας πυρά μεγάλης εμβέλειας σε ισραηλινούς στόχους από τόσο μακριά όσο. Υεμένη και Ιράκ.

Ο ισχυρότερος σύμμαχος του Ιράν στην περιοχή, η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ -η οποία ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα- δήλωσε νωρίς την Κυριακή ότι εκτόξευσε ρουκέτες σε ισραηλινή βάση.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύθηκαν επίσης εναντίον του Ισραήλ από την ομάδα Χούτι της Υεμένης που είναι ευθυγραμμισμένη με το Ιράν, η οποία έχει επιτεθεί σε ναυτιλιακές λωρίδες γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα για να δείξει αλληλεγγύη στη Χαμάς, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey.Αυτές οι συγκρούσεις απειλούν τώρα να μετατραπούν σε μια άμεση ανοιχτή σύγκρουση που θέτει το Ιράν και τους περιφερειακούς του συμμάχους εναντίον του Ισραήλ και του κύριου υποστηρικτή του, των Ηνωμένων Πολιτειών. Η περιφερειακή δύναμη της Αιγύπτου προέτρεψε για “ύψιστη αυτοσυγκράτηση”.

Ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ιράν «πολύ σοβαρές», λέγοντας σε τηλεοπτική ενημέρωση ότι «σπρώχνουν την περιοχή προς την κλιμάκωση».Το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους εδάφους-εδάφους στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 10 πυραύλων κρουζ, και οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν εκτός ισραηλινών συνόρων, είπε ο Χαγκάρι.Το ιρανικό σάλβο προκάλεσε ελαφριές ζημιές σε μια ισραηλινή στρατιωτική εγκατάσταση, είπε.Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι δεν συμβουλεύει τους κατοίκους να προετοιμαστούν για να βρουν καταφύγιο, αναθεωρώντας μια προηγούμενη προειδοποίηση ως προφανές σήμα για το τέλος της απειλής.

Το Ιράν είχε υποσχεθεί αντίποινα για αυτό που αποκάλεσε το ισραηλινό χτύπημα στην πρεσβεία του που σκότωσε επτά αξιωματικούς της Φρουράς της Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο ανώτερων διοικητών. Η Τεχεράνη είπε ότι η απεργία της ήταν τιμωρία για τα “ισραηλινά εγκλήματα”. Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση στο προξενείο.
«Εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σκληρή», δήλωσε η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ να «μείνουν μακριά». Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι το Ιράν «θεωρεί ότι το θέμα έχει ολοκληρωθεί».


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν , ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε ότι θα συγκαλέσει συνάντηση των ηγετών της Ομάδας των Επτά μεγάλων οικονομιών την Κυριακή για να συντονίσει μια διπλωματική απάντηση στην, όπως αποκάλεσε, θρασύτατη επίθεση του Ιράν.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι η Αμερική δεν επιδιώκει σύγκρουση με το Ιράν, αλλά δεν θα δίσταζε να δράσει για να προστατεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις και να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συνεδριάσει στις 4 μ.μ. ET (2000 GMT) την Κυριακή, αφού το Ισραήλ ζήτησε να καταδικάσει την επίθεση του Ιράν και να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση.


Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars επικαλέστηκε μια πηγή που είπε ότι η Τεχεράνη παρακολουθεί στενά την Ιορδανία, η οποία μπορεί να γίνει ο επόμενος στόχος σε περίπτωση οποιασδήποτε κίνησης υποστήριξης του Ισραήλ.


Το Ισραήλ και ο Λίβανος δήλωσαν ότι έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους το βράδυ του Σαββάτου. Το Ισραήλ άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο του στις 04:30 GMT την Κυριακή, ανακοίνωσε η αρχή αεροδρομίων του. Η Ιορδανία, η οποία βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, είχε προετοιμάσει την αεράμυνα για να αναχαιτίσει οποιοδήποτε drone ή πύραυλο που παραβίαζε το έδαφός της, δήλωσαν δύο περιφερειακές πηγές ασφαλείας.
Κάτοικοι σε πολλές πόλεις της Ιορδανίας είπαν ότι άκουσαν έντονη εναέρια δραστηριότητα.
Η Συρία, σύμμαχος του Ιράν, δήλωσε ότι θέτει τα αμυντικά της συστήματα εδάφους-αέρος γύρω από την πρωτεύουσα και τις μεγάλες βάσεις σε κατάσταση συναγερμού, ανέφεραν πηγές του στρατού εκεί.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Τσεχία, η Δανία, η Γαλλία, το Μεξικό, η Ολλανδία και η Νορβηγία καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν.

Σχετικα αρθρα

Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό οδηγούν σε μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

admin

Συνάντηση Ένωσης Τραπεζών με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Ν. Παππάς: Έρχεται νομοθετική πρόταση για τις τράπεζες

admin

Πώς Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία από ουραγοί έγιναν ηγέτες της Ευρώπης

admin

Πώς 30.000 επιπλέον συνταξιούχοι «ροκανίζουν» 400 εκατ. ευρώ από τα υπερέσοδα

admin

Το νέο αεροδρόμιο του Ντουμπάι θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο

admin

Χόλτσμαν: Όχι στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο

admin

Το Μπαχρέιν αναζητά επενδυτές για αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία

admin

Στα 18,16 δισ. ευρώ το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου το 2023

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση κύκλου εργασιών και όγκου στο λιανικό εμπόριο τον Φεβρουάριο

admin

ΤτΕ: Πάνω από 30 εκατ. οι τουρίστες το 2023 – Αύξηση 16,5% στα έσοδα

admin

Θεσσαλονίκη: Τρεις αποφάσεις φέρνουν πιο κοντά το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς «ThessINTEC»

admin

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτοί οι στόχοι για ανάπτυξη, πληθωρισμό – Πού εφιστά την προσοχή

admin