Image default
Αγορές

Ανάκαμψη στη Wall Street μετά τα στοιχεία για το λιανεμπόριο

Ανάκαμψη στη Wall Street μετά τα στοιχεία για το λιανεμπόριο

Ανοδικά κινείται στη σημερινή (15/4) συνεδρίαση η Wall Street, καθώς η ανακοινώσεις κερδών και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις επισκιάζουν τις κλιμακούμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,88% στις 38.317,02 μονάδες, ο ευρύτεροσ S&P 500 κερδίζει 0,85% στις 5.166,88 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite καταγράφει άνοδο 0,73% στις 16.293,52 μονάδες. 

Μετά το sell-off της περασμένης εβδομάδας, τα ισχυρά κέρδη της Goldman Sachs, τα στοιχεία λιανικής και οι ελπίδες ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δε θα κλιμακωθεί περαιτέρω οδήγησαν τις μετοχές υψηλότερα.

Η Goldman Sachs σημειώνει άνοδο 4,60%, αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για το πρώτο τρίμηνο. Οι μετοχές της JPMorgan κινούνται 1,57% υψηλότερα, παρά τις ανησυχίες για τα έσοδα από δανεισμό το επόμενο έτος.

Η Wall Street πήρε επίσης ώθηση από νέα οικονομικά στοιχεία. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7% για τον Μάρτιο, παρέχοντας την τελευταία ένδειξη ότι η κατανάλωση παραμένει ισχυρή παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο ρυθμός αυτός ήταν υψηλότερος από την πρόβλεψη για 0,3%.

Το βράδυ του Σαββάτου, το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ, σηματοδοτώντας την πρώτη άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ από ιρανικό έδαφος. Ενώ η πλειονότητα των απειλών αναχαιτίστηκε, οι ανησυχίες για αντίποινα παραμένουν. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό υποχώρησαν ελαφρώς και διαπραγματεύονται στα 2.361,95 δολάρια ανά ουγγιά. Ο χρυσός έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα και από την αρχή του έτους έχει αυξηθεί κατά περίπου 15%, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια από τον επίμονο πληθωρισμό και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν παρά την άνοδό τους τις τελευταίες εβδομάδες πριν από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Αυτό, μαζί με το ενδεχόμενο η αντίδραση του Ισραήλ να είναι μετρημένη, δεδομένου ότι η χώρα απέτρεψε την επίθεση, προσφέρει θετικά σημάδια για τους επενδυτές.

«Ιστορικά, τα γεωπολιτικά σοκ προκαλούν βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα, όχι μακροπρόθεσμη πτώση της αγοράς», δήλωσε η Emily Bowersock Hill, διευθύνουσα σύμβουλος της Bowersock Capital Partners. «Στο τρέχον περιβάλλον, ωστόσο, ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης περιόδου μεταβλητότητας είναι υψηλότερος, δεδομένων των πληθωριστικών σοκ στις τιμές του πετρελαίου, που μπορεί να προέλθουν από τις αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή».

Ο τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου θα απαντήσει στην επίθεση είναι ένα βασικό ερώτημα, δήλωσε ο Krishna Guha, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος της Evercore ISI. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι δε θέλει το Ισραήλ να προβεί σε αντίποινα, σημείωσε. «Εφόσον ο Νετανιάχου φαίνεται ότι είναι πρόθυμος να ακολουθήσει τις συμβουλές των ΗΠΑ, μπορεί να υπάρξει κάποιο στοιχείο ανακούφισης στις αγορές τη Δευτέρα», είπε ο Guha. «Ωστόσο, οι συνάδελφοί μας στην ομάδα ενέργειας δεν αναμένουν μεγάλη υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου».

Οι κινήσεις της Δευτέρας έρχονται μετά από μια δύσκολη εβδομάδα στη Wall Street, καθώς οι παρατεταμένες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και η κακή έναρξη της νέας περιόδου εταιρικών κερδών επιβάρυναν το κλίμα. Τόσο ο Dow όσο και ο S&P 500 σημείωσαν τις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις τους από το 2023.

#nyse #Wall_Street #Άνοδος

Σχετικα αρθρα

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή σημαντικών μάκρο ανακοινώσεων

admin

Πρώτος πτωτικός μήνας για τον Nikkei εντός του 2024

admin

Άνοδος στη Wall Street με οδηγό Tesla, Apple και Domino’s

admin

Ήπια άνοδος στις Ευρωαγορές εν αναμονή Fed και εταιρικών αποτελεσμάτων

admin

Ανοδικά ξεκινά την εβδομάδα η Wall Street- Άλμα η Tesla

admin

Οι αποδόσεις της τεχνολογίας αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για τα μάκρο

admin

Ευρωαγορές: Δυναμικό ξεκίνημα ενόψει Fed και νέων στοιχείων

admin

Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές – Ανησυχία για το γεν

admin

Στα «πράσινα» ξανά η Wall Street–Ράλι για Nasdaq και S&P 500

admin

Ανέκτησαν δυναμική οι ευρωαγορές- Θετικό κλείσιμο εβδομάδας

admin

Wall Street: Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στους δείκτες

admin

Ανακτούν δυναμική οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

admin