Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Οι φόβοι για τις οικονομίες και την τιμή του πετρελαίου

Σε εγρήγορση εκ των πραγμάτων βρίσκονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για το ποια θα είναι η απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις του Ιράν, με τους αναλυτές να εκφράζουν ανησυχίες για γενικευμένη σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι εξελίξεις ενδέχεται να δημιουργήσουν  και αλυσιδωτές οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες αφορούν την οικονομία. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα το μεγάλο αγκάθι ήταν ο πληθωρισμός, τώρα μετά την έκρυθμη εικόνα στην Μέση Ανατολή η κατάσταση περιπλέκεται σε πολλά επίπεδα και κανένας αυτή την στιγμή δεν σε θέση να προσδιορίσει, ούτε τον χρόνο που διαρκέσει ούτε και πόσο θα επηρεάσει. Η κατάσταση δείχνει να είναι εξαιρετικά ρευστή σε μία περίοδο που η οικονομία βρίσκεται σε καλά επίπεδα και με δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ξένα ηλεκτρονικά μέσα, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς η νέα «ανάφλεξη» στις τιμές του μαύρου χρυσού θα επηρεάσει τον πληθωρισμό και την οικονομία, σε μια ιδιαίτερη εύθραυστη στιγμή κατά την οποία ο πληθωρισμός παγκοσμίως επιβραδύνει και οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων. Όπως σημειώνεται, αν και μπορεί να πει κανείς ότι ο κίνδυνος μιας άμεσης ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ είχε ήδη προεξοφληθεί τουλάχιστον εν μέρει, με το αργό Brent να έχει αυξηθεί κατά 3,5% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, ξεπερνώντας τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.

Ο κίνδυνος μιας νέας αναζωπύρωσης του πληθωρισμού από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου (μέσω και της εφοδιαστικής αλυσίδας) είναι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα σοβαρός, καθώς μπορεί να οδηγήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες σε αναβολή των μειώσεων στα επιτόκια, κάτι που με τη σειρά του θα «πληγώσει» ακόμη περισσότερο την οικονομία της Ευρωζώνης, φέρνοντάς την αντιμέτωπη με το φάσμα της ύφεσης, το οποίο, άλλωστε, έχει… παρά τρίχα έχει προς το παρόν γλιτώσει.Η αντίδραση του πετρελαίου σε προηγούμενες επιθέσεις στη ναυτιλία γύρω από τις ακτές της Υεμένης ήταν περιορισμένη, καθώς αυτές οι επιθέσεις δεν στόχευαν άμεσα τις αποστολές ενέργειας.

Τώρα, με την κλιμάκωση του Ιράν, οι έμποροι θα αυξήσουν την εστίασή τους στις ροές μέσω του Στενού του Ορμούζ, ένα βασικό πέρασμα για περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου. Η ένταση για πιθανές διακοπές εκεί θα μπορούσε να αυξήσει το ασφάλιστρο κινδύνου του πετρελαίου με πιθανές αιχμές σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης σε δεξαμενόπλοια. Αναλυτές δεν αποκλείουν ένα ακόμα άλμα στο πετρέλαιο στο άνοιγμα σήμερα,  με κάποιους να εκφράζουν ανησυχία ότι αν αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή δεν αποκλείεται να κινηθεί προς τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Αεροπορικές εταιρείες

Έντονη ανησυχία επικρατεί και στις αεροπορικές εταιρείες μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ,  καθώς σταθμίζουν πλέον τις ολοένα και λιγότερες επιλογές για να πετάξουν μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, του Ιράκ και του Λίβανου ανακοίνωσαν το κλείσιμο του εναέριου χώρου τους καθώς το Ιράν εκτόξευσε drones και πυραύλους. Τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν επέβαλαν επίσης περιορισμούς στην κυκλοφορία των αεροπορικών εταιρειών στον εναέριο χώρο τους. Όπως υπογραμμίζει το -, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες αλλάζουν δρομολόγιο ή αποφεύγουν προβληματικά σημεία σε μια σειρά αποφάσεων που θα παρατείνουν τους χρόνους πτήσεων και θα αυξήσουν το κόστος των καυσίμων. Σε αυτές περιλαμβάνονται  οι Qantas Airways Ltd., Singapore Airlines Ltd και Deutsche Lufthansa AG, ενώ η Kuwait Airways είπε ότι εκτρέπει τις πτήσεις μακριά από «περιοχές έντασης». Η Swiss International Air Lines ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις πτήσεις του Τελ Αβίβ μέχρι νεωτέρας και όλα τα αεροσκάφη της θα αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του Ιράν, του Ιράκ και του Ισραήλ.

Ο γερμανικός όμιλος Lufthansa ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει τις πτήσεις προς το Αμάν (Ιορδανία) τη Βηρυτό (Λίβανος), το Ερμπίλ (βόρειο Ιράκ) και το Τελ Αβίβ (Ισραήλ) τουλάχιστον μέχρι σήμερα μετά την τελευταία αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Ο όμιλος στον οποίο ανήκουν η γερμανική αεροπορική εταιρία καθώς και οι ελβετικές και οι αυστριακές αερογραμμές (SWISS και Austrian airlines) θα διασφαλίσει επίσης ότι οι πτήσεις του θα αποφύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από το Ισραήλ, την Ιορδανία και το Ιράκ στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με ανακοίνωση. Η εταιρία είχε ήδη ανακοινώσει την Παρασκευή ότι αναστέλλει τις πτήσεις από και προς την Τεχεράνη μέχρι τις 18 Απριλίου και ότι δεν θα χρησιμοποιεί τον ιρανικό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Νωρίς το Σάββατο και οι ολλανδικές αερογραμμές KLM – το ολλανδικό σκέλος του ομίλου Air-France-KLM – ανακοίνωσαν ότι δεν θα εκτελούν πτήσεις πάνω από το Ισραήλ και το Ιράν προληπτικά, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ αλλά ότι θα συνεχίσουν τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, στα παράλια της Μεσογείου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ολλανδικού πρακτορείου ειδήσεων ANP.

Σχετικα αρθρα

Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό οδηγούν σε μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

admin

Συνάντηση Ένωσης Τραπεζών με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Ν. Παππάς: Έρχεται νομοθετική πρόταση για τις τράπεζες

admin

Πώς Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία από ουραγοί έγιναν ηγέτες της Ευρώπης

admin

Πώς 30.000 επιπλέον συνταξιούχοι «ροκανίζουν» 400 εκατ. ευρώ από τα υπερέσοδα

admin

Το νέο αεροδρόμιο του Ντουμπάι θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο

admin

Χόλτσμαν: Όχι στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο

admin

Το Μπαχρέιν αναζητά επενδυτές για αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία

admin

Στα 18,16 δισ. ευρώ το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου το 2023

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση κύκλου εργασιών και όγκου στο λιανικό εμπόριο τον Φεβρουάριο

admin

ΤτΕ: Πάνω από 30 εκατ. οι τουρίστες το 2023 – Αύξηση 16,5% στα έσοδα

admin

Θεσσαλονίκη: Τρεις αποφάσεις φέρνουν πιο κοντά το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς «ThessINTEC»

admin

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτοί οι στόχοι για ανάπτυξη, πληθωρισμό – Πού εφιστά την προσοχή

admin