Image default
Ευρώπη

Πρώτη στάση της θητείας του η Μαδρίτη για τον νέο Πορτογάλο πρωθυπουργό

Η επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Λουίς Μοντενέγρο στη Μαδρίτη τη Δευτέρα αντικατοπτρίζει τη σημασία που αποδίδει στις σχέσεις μεταξύ Πορτογαλίας και Ισπανίας, ενώ αναμένεται να έχει ψηλά στην ατζέντα τα θέματα της Μέσης Ανατολής.

Το ταξίδι στη Μαδρίτη θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης, όπως δήλωσε πηγή από το γραφείο του Μοντενέγρο στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή δείχνει «τη σημασία που αποδίδει ο πρωθυπουργός στην ιστορική σχέση και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή της πορτογαλικής κυβέρνησης, η συνάντηση αυτή θα προετοιμάσει την επόμενη πορτογαλική-ισπανική σύνοδο κορυφής. Η Πορτογαλία και η Ισπανία διοργανώνουν κάθε χρόνο ιβηρικές συνόδους κορυφής, αλλά δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία για τη σύνοδο κορυφής του 2024.

Η συνάντηση στη Μαδρίτη θα χρησιμεύσει επίσης για την «ενίσχυση της θέσης των δύο χωρών σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η ίδια πηγή στο Lusa.

Από την πλευρά της, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε μόνο ότι μεταξύ των θεμάτων που προτίθεται να συζητήσει ο Σάντσεθ με τον Μοντενέγρο είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Ο Σάντσεθ δεσμεύτηκε να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι απαραίτητο για την έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Ο Μοντενέγρο, εν τω μεταξύ, δήλωσε στο κοινοβούλιο την Παρασκευή ότι τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών (Ισραήλ και Παλαιστίνη). Ωστόσο, η πορτογαλική κυβέρνηση «δεν έχει την ίδια θέση» με τον Σάντσεθ.

Όσον αφορά την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος του ΟΗΕ, ο Μοντενέγρο δήλωσε ότι υποστηρίζει την παλαιστινιακή διεκδίκηση, όπως και η Ισπανία.

Είπε επίσης ότι η πορτογαλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ «μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός που θα επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια και τον σεβασμό όλου του διεθνούς δικαίου και που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για μια διαρκή ειρήνη».

Ο Σάντσεθ συνεχάρη δημόσια τον Λουίς Μοντενέγρο στις 5 Απριλίου, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως νέου πρωθυπουργού, και δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται ως «στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι».

Σχετικα αρθρα

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin

Καπιταλιστικά ρήγματα στην κομμουνιστική Κούβα

admin

Πού επενδύει το «χρυσό» 0,001%, του κόσμου;

admin

Γεν: Ενισχύεται σημαντικά μετά από παρεμβάσεις της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας

admin

Τελικό «πράσινο φως των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

Φόρους 800 εκατομμύρια ευρώ πλήρωσαν δυτικές τράπεζες που παραμένουν στη Ρωσία

admin

Γερμανία: Δικάζονται οι ύποπτοι για την υπόθεση Reichsbuerger με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας

admin

Πυρά κατά Μακρόν λόγω πρότασης για «ανοιχτή συζήτηση» για την πυρηνική αποτροπή

admin

Pfizergate: Βελγικό δικαστήριο σε σύγκρουση με την εισαγγελία της ΕΕ για τις αρμοδιότητες

admin